FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Την Κυριακή στην Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 17-09-2020 | Συντάκτης:

Δεν θα συμφωνήσω με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που επικαλέστηκε στο ακριτικό Καστελόριζο το λατινικό  ρητό «αν επιθυμείς ειρήνη, παρασκεύαζε πόλεμο», διότι οι άνθρωποι της ειρήνης παγκοσμίως υποστηρίζουμε ότι «αν επιθυμείς την ειρήνη, αγωνίσου για την ειρήνη και τον αφοπλισμό».  Γι’ αυτό και τιμούμε και την καθιερωμένη από τον ΟΗΕ Διεθνή Ημέρα Ειρήνης (21 Σεπτεμβρίου), ως ημέρα εγρήγορσης και δράσης.

Ακόμα μία φορά, το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), πλήρες μέλος του τιμημένου με Νόμπελ Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης, επιλέγει την Αρχαία Ολυμπία για να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα, σε μια περίοδο που η Ανατολική Μεσόγειος ζει ποικίλες εντάσεις που οδηγούν και στην περαιτέρω στρατιωτικοποίησή της.

Αναμφίβολα, «ταραξίας» της περιοχής, τον τελευταίο καιρό, είναι η κυβέρνηση Ερντογάν, με τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της εις βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και η εκδήλωση που οργανώνουμε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας με την μορφή στρογγυλού τραπεζιού, θα έχει θέμα με θέμα «Οι απειλές για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και εθνική στρατηγική της Ελλάδας», στην οποία έχουμε προσκαλέσει βουλευτές του νομού Ηλείας τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο και από την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ).

Εννοείται ότι το εναρκτήριο λάκτισμα θα δώσει ο  οικοδεσπότης μας, δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ενώ τον συντονισμό έχει αναλάβει η διεθνούς εμβέλειας αγωνίστρια του αντιπυρηνικού κινήματος Μαρία Αρβανίτη- Σωτηροπούλου.

Παράταση προθεσμίας δήλωσης τετραγωνικών έως 30 Ιουνίου | Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας | Επίσημη Ιστοσελίδα Δήμου

Ας μου επιτραπεί στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι όταν μιλάμε για εθνική στρατηγική της Ελλάδας, δεν την περιορίζουμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που τους τελευταίους μήνες είναι σε κρίση. Για το ΠΑΔΟΠ, του οποίου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, δεν υπάρχει άλλη εθνική στρατηγική από την στρατηγική της ειρήνης, πολύ περισσότερο που οι χώρες και οι λαοί υπόκεινται σε κάθε λογής αλληλεξαρτήσεις. Με την έννοια αυτή, βασικό συστατικό της εθνικής στρατηγικής στρατηγικής της Ελλάδας είναι τόσο μια βαλκανική πολιτική  συνεργασίας και συνανάπτυξης, όσο και ένα ελληνικό σχέδιο δράσης για την Μεσόγειο ως σύνολο. Η διεκδίκηση ισότιμης θέσης της Ελλάδας στην ΕΕ αποτελεί επίσης βασική παράμετρο της εθνικής στρατηγικής της χώρας μας στον 21ο αιώνα.

Μιλώντας  για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προφανώς θα αναφερθούμε στο διεθνές δίκαιο που η παραγωγή και η ύπαρξή του είναι συνυφασμένη με την ίδρυση και δράση του ΟΗΕ από το 1945. Θα αναφερθούμε και σε κάτι που συνήθως παραβλέπεται από τους κρατούντες, την σημασία της «διπλωματίας των λαών» την οποία καλούμαστε να ασκήσουμε σε συνεργασία με τον λαό της Τουρκίας και τα κινήματά του.

Εκ των πραγμάτων, η προσέλευση στην αίθουσα της εκδήλωσης, την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00 το μεσημέρι, θα απαιτήσει προσωπικές προσκλήσεις, ενώ θα τηρηθούν αυστηρά τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα. Το στρογγυλό τραπέζι δεν θα υπερβεί τις δύο ώρες. Δηλώστε συμμετοχή στην εκδήλωση μέσω της κυρίας Αρβανίτη-Σωτηροπούλου (6946-068 777    maria.sotirop@gmail.com).

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ )


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος