FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Τελικά νικήσαμε 2-1

Ημερομηνία: 25-10-2020 | Συντάκτης:

Το  σαββατοκύριακο 17-18 Οκτωβρίου 2020, αρχικά νόμιζα ότι θα ήταν απογοητευτικό για την Αριστερά. Κυριακή βράδυ, ήρθε κακό μαντάτο από την Κύπρο, με την ήττα του Μουσταφά Ακιντζί στον δεύτερο γύρο των τουρκοκυπριακών εκλογών, στον οποίο νικητής βγήκε ο εκλεκτός του Ερντογάν Ερσίν Τατάρ, υπέρμαχος της «λύσης» δύο κρατών και συνομοσπονδίας στο νησί της Αφροδίτης.

Δεν άργησαν να ακουστούν εκτιμήσεις, βιαστικές κατά την γνώμη μου, περί οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας στην δήλωσή του αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος τόνισε, αντιθέτως, ότι τώρα είναι η ώρα για τις προοδευτικές δυνάμεις Ελλάδας-Τουρκίας- Κύπρου να συνεργαστούν στενότερα, για την άμεση επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών, «με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το πλαίσιο Γκουτέρες». Διότι, οι συνομιλίες, στις οποίες και ο Τατάρ θα προσέλθει, είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας.

Αναμφισβήτητα, ηττήθηκε ένας γνήσιος εκπρόσωπος του κυπριακού πατριωτισμού (υπάρχει κι αυτός), που αποτέλεσε εμπόδιο στα σχέδια της Άγκυρας και ιδιαίτερα των εθνικιστών-ισλαμιστών. Θα έλεγα ότι και την δική μας πλευρά βαρύνει μερίδιο της ήττας, αφού το  ισχυρό χαρτί του Ακιντζί που ήταν ότι θα επιτύγχανε λύση του Κυπριακού, ακινητοποιήθηκε λόγω παρέλευσης τριών χρόνων από το ελπιδοφόρο Κραν Μοντανά όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έριξε το βάρος της στην κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των διεθνών εγγυήσεων και η εκεί πενταμερής (με Γκουτέρες, Μογκερίνι) πλησίασε σε συμφωνία.

Δυστυχώς,  η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν επιδίωξε να ξαναπιάσει το νήμα από το Κραν Μοντανά, επανεκκινώντας τις διακοινοτικές συνομιλίες, ενώ ούτε η Αθήνα το επικαλέστηκε,  με κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο οποίος δεν αναφέρθηκε καν στο Κυπριακό στην παρέμβασή του κατά την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Την ψυχρολουσία από την ήττα Ακιντζί διαδέχθηκε, ωστόσο, η μεγάλη χαρά για δύο νίκες της Αριστεράς, με σημαντικότερη εκείνη της Βολιβίας, όπου το κίνημα του αυτοεξόριστου Μοράλες επισήμως Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS), πέτυχε περιφανή νίκη τόσο στις προεδρικές όσο και τις βουλευτικές εκλογές, τερματίζοντας την πραξικοπηματική παρένθεση στη χώρα όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο «αιώνιος επαναστάτης» Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Υπενθυμίζω ότι ο Έβο Μοράλες ήταν ο πρώτος ινδιάνος που εξελέγη πρόεδρος κράτους-μέλους του ΟΗΕ. Ευτυχώς για τον παγκόσμιο πολιτισμό, οι ινδιάνικοι πληθυσμοί επιβίωσαν σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αντιθέτως, εξολοθρεύτηκαν στις ΗΠΑ από τους αποικιοκράτες  που άφησαν στην αμερικανική δημοκρατία και την κουλτούρα τους, στην οποία ο ινδιάνοι είναι κατά κανόνα οι αιμοβόροι και απολίτιστοι, ηττώμενοι πάντα από τους καλούς λευκούς. Ενίοτε, λοιπόν, νικούν και οι ινδιάνοι.

Μας γέμισε χαρά και η επανεκλογή  της αριστερής πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν στη Νέα Ζηλανδία,  χώρα με πολυάριθμη ελληνική ομογένεια, στελέχη της οποίας συμμετέχουν και στο Εργατικό Κόμμα της πρωθυπουργού.

Για την Νέα Ζηλανδία έχω να πω ότι στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου, πάλι με κυβέρνηση Εργατικού Κόμματος, είχε πρωτοστατήσει στον αγώνα για τον πυρηνικό αφοπλισμό, απαγορεύοντας τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων με πυρηνικά ή πυρηνοκίνητα, επιλογή που εξόργισε την κυβέρνηση Ρέιγκαν, με αποτέλεσμα την αποβολή της Νέας Ζηλανδίας από το στρατιωτικό σύμφωνο ANZUS (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ), το οποίο στην συνέχεια διαλύθηκε. Προσθέτω ότι η νεοζηλανδή πρωθυπουργός τήρησε θαρραλέα στάση μετά την βομβιστική επίθεση σε τζαμί με δεκάδες νεκρούς, προσερχόμενη η ίδια στην κηδεία με μαντήλα, ενώ αποτελεί σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης.

Όσο δύσκολοι και αν είναι  οι καιροί που ζούμε λόγω και της πανδημίας, τα οράματά μας παραμένουν ζωντανά, αφού κατά το προαναφερθέν σαββατοκύριακο νικήσαμε 2-1!

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος