FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Όρθιοι για  την Ανάσταση

Ημερομηνία: 22-04-2020 | Συντάκτης:

Η φετινή μεγάλη χριστιανική γιορτή της Ανάστασης συμπίπτει με μια μεγάλη δοκιμασία για την ανθρωπότητα, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Όλες οι χώρες και όλοι οι λαοί της γης πλήττονται αδιακρίτως. Πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει ως τώρα την ζωή τους και δυνατό φως στο τούνελ δεν έχει ακόμα φανεί. Το φάρμακο καθυστερεί, ενώ και η κερδοσκοπία οργιάζει, κάτι ανάλογο με την μαύρη αγορά στα χρόνια της κατοχής.

Συχνά επικαλούμαστε εδάφια ή φράσεις του Ευαγγελίου για να περιγράψουμε καταστάσεις της καθημερινότητάς μας, ατομικής και κοινωνικής. Στο κίνημα ειρήνης, ελληνικό και διεθνές, είχαμε πολλούς κληρικούς (κυρίως ιερείς), σε χαλεπούς καιρούς όπως ο ψυχρός πόλεμος. Ένας εξ αυτών, ο αιδεσιμότατος Σταμάτης Χατζηκυριάκος άρχιζε τις ομιλίες του με την φράση «Άνω σχώμεν τας καρδίας», την οποία και μετέφραζε «ψηλά οι καρδιές», δηλαδή το ηθικό. Πρόσφατα και ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι «το να υπερασπίζεσαι τους φτωχούς, δεν σημαίνει ότι είσαι κομμουνιστής, είναι στο επίκεντρο του Ευαγγελίου» δήλωση που λογοκρίθηκε από τα συστημικά ΜΜΕ, ιταλικά και διεθνή.

Αναρωτιέμαι, μήπως η αποσιώπηση από τα κυρίαρχα ΜΜΕ της χώρας μας του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας την Δευτέρα 6 Απριλίου, οφείλεται στο ότι θεωρήθηκε ο τίτλος λογοκλοπή (!)  από το Ευαγγέλιο, αφού το «Μένουμε όρθιοι παραπέμπει στο «Στώμεν καλώς».

Στώμεν καλώς, αλλά και αισιόδοξα, με το βλέμμα στην μετά κοροναϊό περίοδο. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ για προληπτικά μέτρα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας από την νέα κρίση. Δεν αναβάλλουμε τις αποφάσεις, επενδύουμε σήμερα, για να έχουμε αύριο, αξιοποιώντας το τεράστιο αποθεματικό στα κρατικά ταμεία που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τα ψύχολα που άφησε η κυβέρνηση Σαμαρά.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Ακτσιόγλου και Νίκος Παπάς, δήλωσαν ευθέως ότι το πρόγραμμα δεν είναι αντιπολιτευτικό ούτε ανταγωνιστικό στα μέχρι τώρα κυβερνητικά μέτρα. Είναι ρεαλιστικό, καλά κοστολογημένο και ορισμένες από τις προτάσεις του άμεσης εφαρμογής. Κρίνοντας αναδρομικά, τέτοιας ποιότητας αντιπολίτευση μόνο να ονειρευτεί μπορούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που αντιμετωπίστηκε με άκρως διχαστικό πνεύμα από τα  κυβερνητικά κόμματα που προηγήθηκαν.

Υπενθυμίζω την φράση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη «περί ενοικιαστών της εξουσίας», προφανώς σε αντιδιαστολή με κάποιους που θεωρεί «ιδιοκτήτες», όπως οι σημερινοί κάτοικοι του Μαξίμου, για τους οποίους ο «εκσυγχρονιστής» πρώην πρωθυπουργός δεν έχει αρθρώσει ούτε μία επικριτική δήλωση, π.χ., για τους τίτλους σπουδών που δήλωσαν ότι διαθέτουν. Εκτός αν του αρκεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ.

«Μένουμε όρθιοι», λοιπόν, γιατί δεν αρκεί να «μένουμε σπίτι», υπενθυμίζοντας ακόμα ένα σύνθημα του φιλειρηνικού κινήματος που έλεγε «το μέλλον αρχίζει σήμερα» προειδοποιώντας ότι δεν υπήρχε περιθώριο αναβολής των αγώνων κατά της πυρηνικής απειλής.

Χρόνια Πολλά!

Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος