FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Ζητείται Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας

Ημερομηνία: 17-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Η λιβυκή κρίση, που η αρχή της ήταν ο πόλεμος του ΝΑΤΟ, το 2011, εναντίον της σημαντικής αυτής αραβικής χώρας, είχε και έχει επιπτώσεις και στα εθνικά μας θέματα, με πιο πρόσφατη την υπογραφή των αμφιβόλου νομιμότητας μνημονίων ανάμεσα σε Άγκυρα και Τρίπολη για τις θαλάσσιες ζώνες.

Δυστυχώς, το ελληνικό ΥΠΕΞ αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη αυτή, προέβη σε σπασμωδικές ενέργειες και τελικά έμεινε «εκτός νυμφώνος» της ειρηνευτικής διαδικασίας. Παρά τις παραστάσεις του πρωθυπουργού στην καγκελάριο Μέρκελ, η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση στην  διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για το Λιβυκό, ενώ δεν επιβεβαιώνεται  ούτε η ελπίδα ότι θα συμμετέχουμε στην επόμενη φάση.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την σημασία του να έχει η Ελλάδα  παμμεσογειακό σχέδιο δράσης. Με άλλα λόγια, οφείλουμε να νοιαζόμαστε, όχι μόνο για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω ελληνοτουρκικών σχέσεων, Κυπριακού, κλπ, αλλά   ορίζοντάς της πολιτικής της Ελλάδας να είναι όλη η Μεσόγειος, πολύ περισσότερο που το κρισιμότατο αυτό παγκόσμιο σταυροδρόμι αποτελεί σύνορο της Ευρώπης με δύο ηπείρους, την Αφρική και Ασία. Συνεπώς, καλούμαστε να δρούμε και στην περιοχή αυτή και ως χώρα-μέλος της ΕΕ.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, στον τομέα αυτό είχε πρωτοπορήσει, προωθώντας  από το 2016 την συνεργασία των μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ, που στην συνέχεια καθιερώθηκε και μονιμοποιήθηκε ως διαδικασία, με αντίκτυπο στο σύνολο της ΕΕ. Διότι στην εν λόγω συνεργασία συμμετέχουν επτά χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα), δύο εκ των οποίων μετέχουν και στην Ομάδα G7, που σημαίνει ότι η μεταξύ τους συνεργασία μπορεί να εξισορροπήσει την σχέση Βορρά-Νότου στην Ευρώπη.

Όμως, επειδή η Μεσόγειος είναι και Β. Αφρική και Μ. Ανατολή, η προαναφερθείσα συνεργασία οφείλει να συμβάλει και στην γεφύρωση του χάσματος Βορρά-Νότου και στην περιοχή αυτή, διότι μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν σε βάθος χρόνου και μεγάλα προβλήματα, όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Ένα Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας θα βοηθήσει και την Κύπρο, αλλά οφείλει να είναι πολυδιάστατο και περιεκτικό, που σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να είναι ενεργητικά παρούσα  και σε θεσμούς και διαδικασίες παμμεσογειακής εμβέλειας, όπως η Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, οι Μεσογειακοί αθλητικοί αγώνες, καθώς και συνεργασίες στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης, θα έλεγα και η Ένωση Αδελφοποιημένων Πόλεων της Μεσογείου.

Με το βλέμμα στο μέλλον, ίσως πρέπει να θυμηθούμε και παλαιότερη πρόταση από την Ισπανία για ένα μεσογειακό «Ελσίνκι», δηλαδή, μια διάσκεψη για την ασφάλεια και την συνεργασία στην Μεσόγειο, με βάση τις αρχές της ΔΑΣΕ, σήμερα ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία.

Προτεραιότητα για το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσει και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην περιοχή, που εκτιμάται ότι θα είναι πολύ σοβαρές και καταστροφικές για πολλές παράκτιες χώρες. Από την άποψη αυτή, οφείλουμε να στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο το MediterraneanActionPlanτου ΟΗΕ, πρόγραμμα δεκαετιών για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος