FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Έρημη πόλη η Αρχαία Ολυμπία

Ημερομηνία: 22-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Βαρειά βιομηχανία της χώρας χαρακτηρίζεται ο τουρισμός, αλλά και οι βαρειές βιομηχανίες παρακμάζουν και δεν επιβιώνουν αν δεν εκσυγχρονιστούν.

Στην περίπωση της Ηλείας, αυτό απαιτεί τηνένωση της αρχαιολογίαςμε την οικολογία, νέες υποδομές, ενίοτε και νέες τεχνολογίες. Η ξακουστή Αρχαία Ολυμπία, την οποία επισκέφθηκε το Σάββατο 18 Ιουλίου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Νοτοπούλου, υπεύθυνη για την τουριστική πολιτική, έχει πληγεί βαρύτατα από την καθίζηση και του κλάδου αυτού της οικονομίας, λόγω της τρέχουσας και επανερχόμενης κρίσης του κοροναϊού.

Έρημη πόλη η Αρχαία Ολυμπία λόγω της απουσίας ξένων τουριστών, που κατά κανόνα έρχονται μέσω του λιμανιού του Κατακόλου. Έρημο και το λιμάνι, κλειστά όλα σχεδόν τα μαγαζιά, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκια ή να διατηρούν προσωπικό αν αυτό δεν καλύπτεται  εκ των ενόντων.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γιωργιόπουλος, που δεν είναι νέος στον χώρο της αυτοδιοίκησης  αφού έχει υπηρετήσει ως αντιπεριφερειάρχης,  μπόρεσε να επικοινωνήσει άριστα με την αντπροσωπεά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,  διότι εκτός των άλλων, η θεσσαλονικιά Νοτοπουλόυ είναι επικεφαλής παράταξης στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Επιπλέον διαπιστώθηκε συναντίληψη για το πως πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιοχής και της χώρας που είναι αντιμέτωπη με νέα οικονομική κρίση, δύο χρόνια μετά την έξοδό της από τα μνημόνια, επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δυστυχώς, η περιοχή της Ηλεία προικισμένη από την φύση και την ιστορία, είναι ανάμεσα στις λιγότερο αναπτυγμένες της χώρας. Διαδοχικές κυβερνήσεις δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους ούτε ντόπιοι πολιτικοί, γαλάζιοι ή πράσινοι. Η ίδια η Αρχαία Ολυμπία δεν έχει άμεση πρόσβαση στην θάλασσα παρότι απέχει λιγα χιλιόμετρα από την ακτή. Το σχέδιο σύνδεσης υπάρχει και η σημερινή δημοτική αρχή διεκδικεί την υλοποίησή του από την κυβέρνηση της ΝΔ με δοεδομένη την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάγιο αίτημα της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί και η ουσιαστική συμμετοχή της στο Διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα, με στόχο την ανάπτυξη και του αθλητικού τουρισμού, όπως και του συνεδριακού. Σταθερός στόχος, η δικτύωση με άλλους τουριστικούς προορισμούς  του νομού Ηλείας, όπως το δάσος της Φολόης και ο Επικούριος Απόλλωνας της Ανδρίτσαινας.

Εξαιρετικά ανήσυχοιι οι πολίτες της Ηλείας, μεταξύ αυτών και οι αγρότες, για το τι μέλλει γενέσθαι. Προσωπικά, έχοντας ζήσει από κοντά και το ολοκάυτωμα του 2007, φοβάμαι ότι δεν απέχουμε πολύ από μία κατάσταση όπου θα δακρύζουν τα αγάλματα της Αρχαίας Ολυμπίας, αν και δεν είμαι της σχολής Γλύκατζη-Αρβελέρ.

 *Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος