FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Ελπίδες για το 2021

Ημερομηνία: 30-12-2020 | Συντάκτης:

Πιθανολογώ ότι ο νέος χρόνος θα είναι καλύτερος του προηγούμενου που ήταν κάκιστος, αφού η κοινωνία έπιασε πάτο παντού στον κόσμο.

Το 2020 θα μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας ως η χρονιά μιας καταστροφικής πανδημίας χωρίς προηγούμενο. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα εξ αυτής δεινά δεν θα συνεχιστούν την νέα χρονιά τουλάχιστον τους πρώτους μήνες.

Μεγάλη ελπίδα η παραγωγή του εμβολίου που μπορεί να τερματίσει την επιδρομή του Covit-19. Φοβούμαι όμως ότι το εμβόλιο για την εξάλειψη  του νεοφιλελευθερισμού δεν είναι στον ορίζοντα, παρότι οι οικονομικοκοινωνικές συνέπειες της πανδημίας θα καταστούν πιο επώδυνες για τους λαούς, το 2021.

Η προσδοκόμενη εξάλειψη της πανδημίας γεννά και την ελπίδα ενός λιγότερο θολού πολιτικού τοπίου που θα επιτρέψει την ανάπτυξη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, με την Αριστερά στην πρώτη γραμμή. Πρόκειται για βάσιμη ελπίδα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτυγχάνει σε όλα τα μέτωπα, εσωτερικά και διεθνή. Ταυτόχρονα, ο φόβος είναι ότι οι προκλήσεις και απειλές της κυβέρνησης Ερντογάν θα συνεχιστούν, αφού και οι πολυαναμενόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις έχουν παραπεμφθεί για τον Μάρτιο. Σε ότι μας αφορά, εννοώ την Αριστερά, θα συνεχίσουμε να ρίχνουμε γέφυρες ειρήνης με τις δημοκρατικές και φιλειρηνικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Καλό θα είναι, το 2021, να θυμηθούμε ότι πριν από είκοσι χρόνια, ένα τριπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ πρόσφερε το πρόσχημα στον τότε πρόεδρο Μπους να κηρύξει τον λεγόμενο πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας», με εισβολές στον Αφγανιστάν (2001) και Ιράκ (2003).  Ελπίζω ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που διαδέχεται τον ανεκδιήγητο Τραμπ, δεν θα συρθεί σε παρόμοιες επιλογές από το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα.

Υπο φυσιολογικές συνθήκες, το 2021, θα ήταν για την Ελλάδα μια εορταστική χρονιά, με την ευκαιρία των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Υποθέτω ότι η πανδημία έχει ήδη τροποποιήσει τους σχετικούς προγραμματισμούς, αλλά επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, ελπίζω  να εξοικονομηθούν πόροι που προορίζονταν για πολυδάπανες εκδηλώσεις.

Καλή Χρονιά, το 2021, με τις ελπίδες να εκπληρωθούν και τους φόβους να διαλυθούν!

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος