FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Aντιπυρηνική ημέρα ΟΗΕ που πέρασε απαρατήρητη

Ημερομηνία: 30-09-2019 | Συντάκτης:

Η 26η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,ως Διεθνής Ημέρα για την Ολική Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων, με πολλές δράσεις να λαμβάνουν χώρα σε όλες τις ηπείρους, κυρίως στην Ευρώπη και Βόρεια  Αμερική.

Δυστυχώς, από την διεθνή κινητοποίηση για το ζήτημα απουσίασε η Ελλάδα, κατι αναμενόμενο από την σημερινή κυβέρνηση της. Όμως, ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή βουλευτές του ατομικά δεν ανέλαβαν καμιά πρωτοβουλία για να τιμηθεί η Ημέρα.  Το ΠΑΔΟΠ εξέδωσε ανακοίνωση, που εστάλη στην Βουλή και τα κόμματα της χώρας μας, δεν μπόρεσε όμως, με τις δικές του δυνάμεις, να οργανώσει κάποια μαζική εκδήλωση, δεδομένου ότι τα μέλη του είχαν μοχθήσει τις προηγούμενες μέρες για την οργάνωση εκδηλώσεων, που ήταν αφιερωμένες στην επίσης καθιερωμένη από τον ΟΗΕ Διεθνή Ημέρα Ειρήνης (21 Σεπτεμβρίου).

Για εκείνη την ημέρα, με δική μας παρότρυνση και παρουσία, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας οργάνωσε  συγκέντρωση στο αρχαίο στάδιο,στην οποία συμμετείχαν τα σχολεία της περιοχής υψώνοντας τις σημαίες όλων των κρατών – μελών του ΟΗΕ με πρώτες των Κύπρου και Παλαιστίνης. Στον χώρο της διαβάστηκε και μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες, ενώ στην συνέχεια στο Δημαρχείο έγιναν ομιλίες από τον Δήμαρχο Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκο Κενεβέζο και τον υπογράφοντα, με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης.

Επισημαίνουμε ότι η  πυρηνική απειλή εξακολουθεί να σκιάζει τον παγκόσμιο ορίζοντα. Μόλις προ διετίας ζήσαμε τις ανταλλαγές απειλών μεταξύ  ΗΠΑ – Β. Κορέας για χρήση πυρηνικών όπλων εκατέρωθεν, με κάποιους ανόητους να παροτρύνουν τους Τραμπ και Κιμ: «PresstheButton», δηλαδή «Πατήστε το κουμπί».

Αποτέλεσμα εικόνας για islas marshall

Πρόσφατα, είχαμε την οριστική αποδέσμευση των ΗΠΑ και Ρωσίας από την ιστορική συμφωνία του 1987 για την κατάργηση των «Ευρωπυραύλων», καθώς και την ανακοίνωση Τράμπ για ίδρυση Αρχηγείου του Διαστήματος, που σημαίνει επιστροφή στο πρόγραμμα «Πόλεμος των Άστρων», που το 1985 είχε προταθεί από τον πρόεδρο Ρήγκαν αλλά με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου είχε εγκαταλειφτεί. Όμως,  για να μην νομίζουμε ότι η πυρηνική απειλή είναι μακρινή γεωγραφικά, στην ευρύτερη περιοχή μας υπάρχουν καθεστώτα, που φιλοδοξούν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα. Ο πρόεδρος Ερντογάν, που κατασκευάζει μεγάλο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, με ρωσική βοήθεια, φλερτάρει, ανοιχτά με την ιδέα αυτή.

Αντιθέτως, τα φιλειρηνικά κινήματα στην μεγάλη πλειοψηφία τους, αν όχι στο σύνολο τους, διεκδικούν την μετατροπή του συνόλου της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, σύμφωνα με αποφάσεις του ΟΗΕ. Καλούνται και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου να υποστηρίξουν τον στόχο αυτό.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος