FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Αν ζούσε o Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ημερομηνία: 05-06-2020 | Συντάκτης:

Το κύμα βίας σε δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ μετά την στυγερή δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στην Μινεάπολη, δεν είναι αστραπή σε ξάστερο ουρανό σε μια χώρα που εδώ και τέσσερα χρόνια κυβερνάται από έναν ολιγάρχη, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σήμερα θυμόμαστε το κίνημα «Occupy Wall Street» που για ένα διάστημα αποτέλεσε την φωνή του 99% της αμερικανικής κοινωνίας, έναντι της ολιγαρχίας του πλούτου. Κίνημα που είχε συμπαρασταθεί ενεργά στους αντιμνημονιακούς μας αγώνες   και του οποίου αντιπροσωπεία είχε λάβει μέρος και απευθύνει χαιρετισμό στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, παραμονές της ιστορικής εκλογικής του νίκης στις 25 Ιανουαρίου 2015.

Έχει δίκιο ο αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, όταν λέει «η δική μας πανδημία είναι ο ρατσισμός». Διαπίστωση που συνιστά τραγική ειρωνεία, αφού εξήντα πέντε χρόνια  από τότε που ο 26χρονος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, απλός πάστορας  σε εκκλησία Βαπτιστών του Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, μεταμορφώθηκε σε ακτιβιστή, ηγούμενος μαζικών αντιρατσιστικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Θυμίζουμε ότι οι τότε διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν παίρνοντας  τη μορφή μαζικού μποϋκοτάζ των λεωφορείων,  πυροδοτήθηκαν δε, όταν ο Κινγκ συνελήφθη και το σπίτι του πυρπολήθηκε. Όπως τώρα, έτσι και τότε, η βία ξεκίνησε από τους ρατσιστές, διότι ο ακτιβιστής πάστορας υπήρξε κήρυκας της μη βίας και της πολιτικής ανυπακοής, δηλώνοντας ότι   «το οφθαλμόν αντί οφθαλμού θα μας κάνει όλους τυφλούς».

Υποθέτω, λοιπόν, ότι αν ζούσε σήμερα ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, που δολοφονήθηκε σε ηλικία μόλις 39 ετών, θα ζητούσε από τον πρόεδρο Τραμπ να σταματήσει την  ρητορική του εναντίον των μεταναστών και των μειονοτήτων στις ΗΠΑ, καθώς και την πολιτική πυγμής εναντίον  χωρών, της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης, ακόμα και εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον οποίο ο «πλανητάρχης» θεωρεί σύμμαχο της Κίνας.

Για να κλείσω την παρέμβαση αυτή αισιόδοξα, υπενθυμίζω ότι το   Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων  πήρε παναμερικανικές διαστάσεις, ιδιαίτερα όταν ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ηγήθηκε μεγαλειώδους πορείας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών – μαύρων και λευκών – προς την Ουάσιγκτον, στις 28 Αυγούστου 1963. Εκεί, από τα σκαλιά του μνημείου Λίνκολν    είχε εκφωνήσει την πασίγνωστη ομιλία του «Έχω Ένα Όνειρο».  Ως ώριμος καρπός ήρθε η θεσμική κατάργηση του ρατσισμού με την ψήφιση νόμου από το Κογκρέσο που αναγνώριζε το δικαίωμα ψήφου, χωρίς περιορισμούς  στους αφροαμερικανούς.  Μερικές δεκαετίες μετά, ήταν ένας ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, που καθιέρωσε την ημέρα γέννησης του Κινγκ εθνική ημέρα των ΗΠΑ. Ο Τραμπ όμως δολοφονεί ξανά τον Κινγκ.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος