FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Άγνωστοι ήρωες του 2021

Ημερομηνία: 25-03-2021 | Συντάκτης:

Κάθε εποχή έχει τους ήρωές της είτε πρόκειται για εθνικούς είτε για κοινωνικούς αγώνες. Ωστόσο, συχνά μένουν στην ιστορία οι επώνυμοι ή εκείνοι που επέλεξε η εκάστοτε καθεστηκυία τάξη.

Έχει συμβεί και το εξοργιστικό τον προηγούμενο αιώνα, οι ήρωες της Εθνικής Αντίστασης να χαρακτηρίζονται «προδότες» και «συμμορίτες», οι δε δοσίλογοι να αναγνωρίζονται ως αντιστασιακοί. Γι’ αυτό και η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση αναγνωρίστηκε επισήμως, μετά από πολλές δεκαετίες, με κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου (1982), όταν πολλοί ήρωες της Αντίστασης είχαν πεθάνει στην προσφυγιά. Ευτυχώς, κάποιες χιλιάδες πρόλαβαν να επαναπατριστούν την ίδια περίοδο.

Ο εορτασμός των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης συνοδεύεται και από διαφορετικές προσεγγίσεις, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις   κινητήριες ιδέες και δυνάμεις της Επανάστασης. Κατ’ αρχάς, ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας υποβαθμίστηκε διαχρονικά από το μεταπελευθερωτικό ελληνικό κατεστημένο, το οποίο απέφευγε  ακόμα και την λέξη «επανάσταση», μιλώντας για παλιγγενεσία, εθνικό ξεσηκωμό κλπ. επιπλέον, το κίνημα των φιλελλήνων αποδόθηκε, όχι στις τότε επαναστατικές ιδέες, αλλά στην αρχαιολατρεία όσων προσήλθαν να βοηθήσουν με τον ένα ή άλλο τρόπο τον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα. Αναρωτιέμαι, ποιο μήνυμα εξέπεμψε ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος καμαρωτά τον αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», παραμονές της επετείου των 200 ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Μια που από την κυβέρνηση, αλλά και άλλους, η επιδρομή της φονικής πανδημίας χαρακτηρίζεται «πόλεμος», οφείλουμε να μιλήσουμε και για τους ήρωες αυτού του πολέμου, ο οποίος δεν είναι ούτε εθνικός ούτε ευρωπαϊκός, αλλά πανανθρώπινος. Θα πρότεινα στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, όταν της δοθεί η ευκαιρία, να κάνει αναφορά στους άγνωστους στρατιώτες του αγώνα κατά της πανδημίας, πρώτα-πρώτα, στους «εργάτες» του ΕΣΥ που στρατεύτηκαν στον αγώνα αυτό  από την πρώτη μέρα, χωρίς να χρειαστεί να επιστρατευτούν, εργαζόμενοι χωρίς ωράριο και θέτοντας σε κίνδυνο, σε πολλές περιπτώσεις, την ίδια την ζωή τους.

Στους άγνωστους ήρωες του 2021 θα πρόσθετα και τους ντελιβεράδες, κατά κανόνα νεαρούς σε ήλικία,  που λόγω του πολύμηνου lockdown στην εστίαση, κρατάνε όρθιο τον συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας. Μάλιστα, ένας εξ αυτών, ο Ιάσονας, παρασύρθηκε και έχασε την ζωή του από επίσημο όχημα στην είσοδο της Βουλής, προφανώς σε ώρα υπηρεσίας, όχι «ανέμελης» βόλτας με το μηχανάκι του.

Θα αποφύγω να χρεώσω στην κυβέρνηση  τις πολλές χιλιάδες νεκρών της πανδημίας, όπως έκανε εκείνη με τους νεκρούς στην Μάνδρα και το Μάτι, αλλά επισημαίνω ότι πολλοί εξ αυτών θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν το ΕΣΥ είχε έγκαιρα ενισχυθεί με τις αναγκαίες προσλήψεις και την επίταξη μεγάλων ιδιωτικών κλινικών. Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν, όπως λένε και οι άνθρωποι της υγείας.

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος