FOLLOW US: facebook twitter

Πάνος Τριγάζης: Aφοπλισμός – Aνάπτυξη – Zωή

Ημερομηνία: 29-10-2019 | Συντάκτης:

Διανύουμε την Εβδομάδα Δράσης για τον Αφοπλισμό, που έχει καθιερώσει ο ΟΗΕ από το 1978. Με αισθήματα εγρήγορσης και κινητοποίησης, οι απειλές για την ειρήνη πολλαπλασιάζονται, με πρόσφατο επεισόδιο την εισβολή της Άγκυρας στη Βόρεια Συρία, και συνένοχες τις ΗΠΑ και την Ρωσία.

Για την εξέλιξη αυτή, που μπορεί να οδηγήσει σε εθνοκάθαρση εις βάρος των Κούρδων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέδρασε εντελώς χλιαρά, εν αντιθέσει προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον θαρραλέο ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος συνέκρινε την επιχείρηση Ερντογάν με τίτλο «Πηγή Ειρήνης», με εκείνη του 1974 από τον Ετσεβίτ εναντίον της Κύπρου.

Προσθέτω ότι γινόμαστε μάρτυρες της στρατιωτικοποίησης της διεθνούς ζωής, με αποτέλεσμα την πρωτοφανή αύξηση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών,  που συνολικά στον κόσμο έχουν υπερβεί κατά πολύ τα επίπεδα του ψυχρού πολέμου, εις βάρος ζωτικών αναγκών των λαών και των κοινωνιών. Γι’ αυτό, μία από τις προτεραιότητες του διεθνούς κινήματος ειρήνης είναι η προώθηση παγκόσμιας εκστρατείας για την δραστική μείωση των δαπανών αυτών. Ειδικότερα, το δικό μας κύριο σύνθημα φέτος είναι «απελευθερώστε πόρους από τις στρατιωτικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», που αποτελεί απειλή για όλη την ανθρωπότητα, παρόμοια με τον κίνδυνο πυρηνικού ολοκαυτώματος στα χρόνια του ψυχρού πολέμου.

Σε ότι αφορά την πυρηνική απειλή,  παραμένει και επεκτείνεται μετά και την απόφαση Τραμπ να αποσυρθεί από την συμφωνία του 1987 για την κατάργηση των πυραύλων μέσου βεληνεκούς, που συνοδεύτηκε από αντίστοιχη δήλωση του προέδρου Πούτιν.  Ως απάντηση, επαναδραστηριοποιείται, με πρωτοβουλία του βρετανικού κινήματος, η Ευρωπαϊκή Εκστρατεία για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό (European Nuclear Disarmament – END).

Το αντιπυρηνικό κίνημα δεν έπαψε ούτε στιγμή να δρα, επιτυγχάνοντας μέσω πολύμορφης δράσης, το 2017, την υιοθέτηση και υπογραφή από 120 χώρες διεθνούς σύμβασης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, επίτευγμα που απέφερε το   Νόμπελ Ειρήνης της ίδιας χρονιάς στο διεθνή αντιπυρηνικό συνασπισμό ICAN.

Ως σύγχρονο φιλειρηνικό κίνημα, θεωρούμε ότι   ειρήνη δεν είναι μόνο η απουσία του πολέμου. Γι αυτό, πέραν των αντιπολεμικών μας δράσεων, αναδεικνύουμε τις σχέσεις ειρήνης-δημοκρατίας, ειρήνης-ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρήνης-οικολογικής προστασίας. Έχουμε επίγνωση ότι η αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της διεθνούς ζωής, δηλαδή, ο μιλιταρισμός, συνδέονται και με την άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες, καθώς και με αντιλήψεις επίλυσης των διεθνών προβλημάτων με την βία. Γι’ αυτό και στηρίζουμε την εκστρατεία της UNESCO για την επικράτηση μιας Κουλτούρας Ειρήνης και Μη Βίας, που απευθύνεται κυρίως στη νέα γενιά και γενικότερα στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Επισημαίνουμε ότι  έντονη  στρατιωτικοποίηση  σημειώνεται και στην ευρύτερη περιοχή μας, δεδομένου ότι  η Μέση Ανατολή απορροφά το περίπου 30%  των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων.

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, οφείλει να υπερασπιστεί την συμφωνία των Πρεσπών, ως μεγάλη φιλειρηνική νίκη για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, που δυστυχώς έχει τεθεί σε κίνδυνο από το πρόσφατο βέτο του προέδρου Μακρόν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας (και της Αλβανίας) με την ΕΕ.

Καταλήγοντας, υπενθυμίζω ένα παλαιότερο σύνθημα: «Ειρήνη η Μόνη Επιλογή, Αφοπλισμός – Ανάπτυξη- Ζωή».

*Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος