FOLLOW US: facebook twitter

Πάνω από 25 εκατ. ευρώ η ζημιά στο ελαιόλαδο!

Ημερομηνία: 28-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα
Στο έλεος των κερδοσκόπων οι ελαιοπαραγωγοί – Τεράστια απώλεια στο αγροτικό εισόδημα της Ηλείας από την φετινή χαμηλή τιμή πώλησης
-Δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, τόνισαν στην Πρωινή ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρ. Γιαννόπουλος και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρ. Βαλιανάτος

Τουλάχιστον 25 με 30 εκατ. ευρώ αγροτικό εισόδημα χαθηκε τη φετινή χρονιά εξαιτίας της πολύ χαμηλής τιμής πώλησης του ελαιολάδου. Σύμφωνα με τα πρόχειρα στοιχεία που έχει συλλέξει το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Ηλείας, η φετινή ελαιοπαραγωγή έφτασε κατά προσέγγιση τους 25.000 τόνους και μάλιστα με υψηλή ποιότητα στο προϊόν, σε αντίθεση με το 2018, όταν το ελαιόλαδο είχε πληγεί από τον δάκο και το γλοιοσπόριο.

Ωστόσο, τα εγχώρια και διεθνή κερδοσκοπικά παιχνίδια γύρω από την τιμή του ελαιολάδου επηρέασαν δραματικά την ελληνική παραγωγή, αφού η αγορά άνοιξε με τιμή 2,30 με 2,40 ευρώ, πολύ γρήγορα έφτασε στα 2,10, ενώ καταγράφηκαν και περιπτώσεις με τιμή πώλησης στο 1,90 ευρώ.

«Η πλειονότητα των τιμολογίων που κόψαμε φέτος σε ελαιοπαραγωγούς ήταν στα 2,05 και 2,10 ευρώ. Με τέτοια τιμή δεν καλύπτει κανένας παραγωγός το κόστος. Όλοι μέσα μπαίνουν, με συνέπεια να επικρατεί απογοήτευση στις τάξεις των παραγωγών. Είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία των ελαιοκομικών περιόδων και φοβούμαστε ότι αυτό δεν ήταν συγκυριακό φαινόμενο αλλά μπορεί να ισχύσει και τα επόμενα χρόνια, προκαλώντας ανυπολόγιστες επιπτώσεις», δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, προσθέτοντας ότι ο διεθνής ανταγωνισμός επιβάλλει τη στενή συνεργασία και την οργάνωση των παραγωγών για να ανατραπεί αυτή η εικόνα.

«Συνεργασία, οργάνωση και τυποποίηση είναι το τρίπτυχο αντιμετώπισης της κατάστασης. Η φετινή τιμή στα 2 ευρώ θα εξακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια αν δεν οργωναθούμε για να θωρακίσουμε το προϊόν μας και την παραγωγή μας απέναντι στα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Η Πολιτεία μπορεί κι αυτή να κάνει ενέργειες για να βοηθήσει, όμως αν εμείς οι ίδιοι δεν συνεργαστούμε σε επίπεδο νομου για να εκσυγχρονίσουμε όλη τη διαδικασία παραγωγής και πώλησης του ελαιολάδου, θα είμαστε έρμαια των εμπόρων και θα δίνουμε σε εξευτελιστικές τιμές το ελαιόλαδο στους Ιταλούς», επισήμανε στην «Πρωινή» ο κ. Βαλιανάτος, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 7:30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο.

«Μεθοδεύουν τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια»

O γραμματέας της ΟΑΣΗ, Χρήστος Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι φέτος όλοι οι μικροί και μεσαίοι αγρότες έκαναν μεγάλη επένδυση στην παραγωγή τους η οποία πήγε στράφι.

«Η φετινή χρονιά ίσως είναι η καλύτερη των τελευταίων 20 ετών σε ποιότητα ελαιολάδου, διότι φέτος όλοι οι παραγωγοί μπήκαμε μέσα στα ελαιοπερίβολα και ανεβάσαμε το κόστος παραγωγής για να αντιμετωπίσουμε τις πληγές της ελιάς, το γλοιοσπόριο και τον δάκο. Όμως αυτό δεν μας έσωσε, διότι την τιμή δεν την καθορίζει ο αγρότης αλλά οι διαχειριστές και οι μεσάζοντες του προϊόντος. Η τιμή έχει φτάσει ακόμα και στην εξευτελιστική τιμή του 1,80 ευρώ και η ζημιά ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ αν υπολογίσουμε ότι σε μια καλή ελαιοκομική χρονιά η τιμή πώλησης έφτασν ακόμα και στα 3,5 ευρώ. Φέτος κατρακύλησε η τιμή και είχαμε και τα φαινόμενα του “μαύρου λαδιού”, δηλαδή πώληση του προϊόντος χωρίς παραστατικά σε ακόμα χειρότερη τιμή, οπότε μπορείτε να φανταστείτε το αγροτικό εισόδημα που χάθηκε», εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε ότι η χαμηλή τιμή αποτελεί προϊόν μεθόδευσης με συγκεκριμένο στόχο.

«Αυτό έγινε με την ανοχή της κυβέρνησης και οι έμποροι και οι βιομήχανοι πάτησαν επάνω σεαυτήν, καθώς και στις αντιλαϊκέςαποφάσεις τις ΕΕ που έχει βάλει πλαφόν στην εμπορία του ελαιόλαδου. Όλα αυτά οδηγούν στον κεντρικό στόχο να φύγει ο μικρός και μεσαίος ελαιοπαραγωγος από τον ελαιώνα  του, όπως και ο μικρός και μεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος, καθώς αυτό επεκτείνεται σε όλα τα προϊόντα, καθιστώντας την καλλιέργεια ασύμφορη, ώστε να πετύχουν τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια. Η μεθόδευση στην τιμή θα υπάρχει και τα επόμενα χρόνια, επομένως είναι στο χέρι των μικρών και μεσαίων παραγωγών να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση με αγώνες.

Το ζήτημα έθιξε στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο και περ/κός σύμβουλος Κώστας Μητρόπουλος, ζητώντας από την περιφέρεια να αναλάβει σςχετικέςπρωτοβουλίες.«Είναι αδιανόητο να συντηρείται μια κατάσταση από την οποία κερδίζουν μόνο τα καρτέλ, οι μεσάζοντες και οι έμποροι, ενώ οι παραγωγοί της Ηλείας οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή αφού είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν το ελαιόλαδο τους σε εξευτελιστική τιμή», επισήμανε.

Προς την ίδια κατεύθυνση και ο περ/κός σύμβουλος Τρύφωνας Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου, κάνοντας λόγο για φτωχοποίηση των αγροτών της Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος