FOLLOW US: facebook twitter

Πάνω από δύο εκατ. ευρώ η ζημιά της θερινής πυρκαγιάς

Ημερομηνία: 04-09-2020 | Συντάκτης:
Κάηκαν 2,294 στρέμματα δάσους, υπέβαλε πρόταση αναδάσωσης ο δασάρχης Πύργου, Π. Λάττας

Υπερβαίνει τα δύο εκατ. ευρώ η συνολική ζημιά που προκάλεσε στην Ηλεία η πυρκαγιά της 24ης Ιουλίου του 2020 στην περιοχή Λαντζοΐου-Χελιδονίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δασαρχείου Πύργου.

Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, το κόστος της ζημιάς από την πυρκαγιά υπολογίζεται στο ένα εκατ. ευρώ περίπου, ενώ για την περίοδο της αποκατάστασης του οικοσυστήματος θα χρειαστεί περίπου 1,1 εκατ. ευρώ.

«Με βάση τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το κόστος της ζημιάς από την πυρκαγιά υπολογίζεται στα 2,1 εκατ. ευρώ. Συνολικά κάηκαν 2.294, 432 στρέμματα δημοσίου δάσους, στις τοπικές κοινότητες Λαντζοΐου, Χελιδονίου, Ηράκλειας, Πουρναρίου, ενώ τα υπόλοιπα 1.300 περίπου καμένα στρέμματα αφορούν γεωργικές εκτάσεις», ανέφερε ο κ. Λάττας και πρόσθεσε ότι έχει ήδη καταθέσει πρόταση κήρυξης της καμένης δασικής έκτασης ως αναδασωτέας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

«Υποβάλαμε την έκθεση αυτοψίας του καμένου δημοσίου δάσους από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον οικισμό του Γραμματικού στο Λαντζόι στις 24 Ιουλίου, επισυνάπτοντας και το σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα και αποσπάσματα κτηματολογίου με συντεταγμένες περιγραμμάτων δημοσίου δάσους, συμπεριλαμβανομένων των εκτάσεων στις οποίες φαίνεται ότι δάσος χαλεπίου πεύκης και αειφύλλων πλατυφύλλων κάηκε από την πυρκαγιά. Η έκταση που προτείνεται να επανακηρυχθεί αναδασωτέα λόγω πυρκαγιάς, βρίσκεται σε περιοχές των ΤΚ Λαντζοΐου, Χελιδονίου, Ηράκλειας, Πουρναρίου, εμβαδού 2.294,432 στρεμμάτω, με κλίση 0-100% και έκθεση ποικίλη, έδαφος αμμοαργιλώδες και  αποτελεί μέρος ευρύτερης έκτασης που κάηκε το2007 και είχε κηρυχθεί και τότε αναδασωτέα», εξήγησε ο κ. Λάττας.

Παράλληλα, ο δασάρχης Πύργου υπέγραψε και την απόφαση για την απαγόρευση της θήρας στις καμένες εκτάσεις,  για δύο χρόνια, από 1-9-2020 έως 28 -2-2022. Η απαγόρευση αφορά την περιοχή που ξεκινά από τη διασταύρωση Λαντζοϊου- Γραμματικού συνεχίζει νότια προς Τ.Κ. Ηράκλειας διερχόμενη από τις θέσεις «Βαθιά Λάκκα» -«Ξερού»-«Βρομωνέρι»-και «Ψηλή Ράχη», κατευθύνεται ανατολικά ακολουθώντας την αντιπυρική ζώνη έως τη θέση «Ψαρέικα» Τ.Κ.Πουρναρίου, συνεχίζει ανατολικά έως τη θέση «Γουλάδες» Τ.Κ. Πουρναρίου, συνεχίζει Βόρεια διερχόμενη από θέσεις «Σκάλα», «Πόρος» έως «Βρύση Λεβίτσα» Τ.Κ. Χελιδονίου και στη συνέχεια ακολουθεί δυτικά την επαρχιακή οδό Χελιδονίου- Λαντζοϊου έως θέση «Σελμί-Λαγκάδα» όπου κατευθύνεται Βόρεια ακολουθώντας τον αγροτικό δρόμο μεταξύ καλλιεργειών και δάσους κυκλικά και επιστρέφει στη θέση «Σελμί-Λαγκάδα» όπου συνεχίζει ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Χελιδονίου –Λαντζοΐου διερχόμενη από τις θέσεις «Λιθάρια»-«Λαϊκή Βάση» και «Καστέιλ» όπου συνεχίζει και καταλήγει κλείνοντας στη διασταύρωση Γραμματικού-Λαντζοϊου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος