FOLLOW US: facebook twitter

Πάνω από 1 στα 100 Ελληνόπουλα εμφανίζουν Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Ημερομηνία: 22-09-2020 | Συντάκτης:
Αναγκαία όσο ποτέ η υλοποίηση της πρότασης για δημιουργία Δομής στο Πελόπιο
-Τι έδειξε η πρώτη Εθνική Επιδημιολογική Έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη χώρα από τη Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ

Την ανάγκη δημιουργίας δομής για παιδιά και εφήβους με διαταραχές αυτιστικού φάσματος στην Ηλεία, αναδεικνύει η πρώτη Εθνική Επιδημιολογική Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας από την Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η οποία κατέγραψε ότι περισσότερα από 1 στα 100 παιδιά ηλικίας 10 και 11 ετών εκδηλώνουν Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ASD).

Στη Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό παιδιών 10 και 11 ετών που εκδηλώνει Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος είναι στο 0,80%, με τον αριθμό των αγοριών να είναι τετραπλάσιος από των κοριτσιών. Ωστόσο, η διάγνωσή τους δεν έγινε πρώιμα, καθώς η πλειονότητά τους βρισκόταν σε ηλικία 4 έως 10 ετών, όταν ανιχνεύθηκε η διαταραχή τους.

Η αναγκαιότητα δημιουργίας σχετικής δομής, είχε επισημανθεί και πριν ένα χρόνο από την τότε Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας και μάλιστα για το σκοπό αυτό, είχε παραχωρηθεί κτίριο στο Πελόπιο από τη Μητρόπολη ενώ είχε εκπονηθεί και σχετική μελέτη σκοπιμότητας η οποία προωθήθηκε στο Υπουργείο Υγείας και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχει εγκριθεί. Οι διαδικασίες όμως δημιουργίας του Κέντρου Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νέους ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, στο κτίριο στο Πελόπιο, παρότι αγκαλιάστηκε τόσο από το Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας όσο και από την Τοπική Κοινότητα, έχουν παγώσει.

Η λειτουργία του συγκεκριμένου Κέντρου στην Ηλεία, δεδομένου ότι αντίστοιχο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εντός των ορίων της 6ης ΥΠΕ- με βάση και τα νέα δεδομένα που έφερε στο φως η σημαντική αυτή έρευνα του ΕΚΠΑ- είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

«Ο αυτισμός τείνει να γίνει πανδημία! Πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθεί δομή για τα παιδιά αυτά στην Ηλεία» τονίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «Ήλις» και μέλος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Ν.Ι.Ν ΠοΕΑΜΕΑ Αγαθή Ρηγοπούλου και προσθέτει: “Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη έχουν γίνει ενέργειες από τον προηγούμενο διοικητή του Γ.Ν Ηλείας που είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ανάγκες των παιδιών μας, των ατόμων με αναπηρίες, έχοντας καταθέσει σχετική πρόταση για τη δημιουργία ειδικού Κέντρου στο Πελόπιο, την οποία μάλιστα, ο νέος Διοικητής, στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με την Ομοσπονδία, μας υποσχέθηκε ότι εντός τριμήνου θα έχει δοθεί λύση”.

Η έρευνα

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής κα Λωρέττα Θωμαΐδου-Ηλιοδρομίτη, υπεύθυνη της Μονάδας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, η έρευνα διενεργήθηκε με τη συμμετοχή των 62 Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) της χώρας. Η συλλογή των στοιχείων πραγματοποιήθηκε από την Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής και υποστηρίχθηκε από το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και το Νευροαναπτυξιακό Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παιδιών του Πολεμικού Ναυτικού. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκε κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2019 και Φεβρουάριο 2020 για μερικά ΚΕΣΥ.

«Σύμφωνα με πρόσφατες διαχρονικές μελέτες στις ΗΠΑ, η συχνότητα  του Αυτισμού από 1/110 παιδιά που ήταν το 2009, αυξήθηκε σταδιακά  και σήμερα ανέρχεται σε 1 στα 59 παιδιά!» αναφέρει η ίδια.

Στην  πλειονότητα των πρόσφατων μελετών η συχνότητα του Αυτισμού κυμαίνεται  από  0,8% έως 1,5%.

Αναλυτικά:

Περιλαμβάνει μεγάλο πληθυσμό παιδιών ( Νo = 182.879),  ηλικίας 10 και 11 ετών, με υψηλή κάλυψη πληθυσμού 88,1% και υψηλό ποσοστό απόκρισης, καθώς το 87% των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης συμμετείχε στη μελέτη.

Πορίσματα:

  • Ο επιπολασμός των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος (ASD) στην Ελλάδα σε παιδιά ηλικίας 10 και 11 ετών το 2019 βρέθηκε 1,15 %
  • Τα αγόρια επηρεάζονται συχνότερα από τα κορίτσια σε αναλογία 4,14 αγόρια / 1 κορίτσι
  • Παρατηρήθηκε μεγάλη διακύμανση της διασποράς του Αυτισμού α) Στις 13 Διοικητικές Περιφέρειες  από 0,59% έως 1,50%, β) Στους 54  Νομούς από  0,31% έως 2,59%

Συμπεράσματα

  • Αναγκαία είναι η εξομάλυνση των ανισοτήτων όσον αφορά την προσβασιμότητα και την παροχή των Ιατρικών και Εκπαιδευτικών υπηρεσιών βάσει των πραγματικών της αναγκών
  • Πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρωιμότερη αναγνώριση και διάγνωση των διαταραχών  αυτιστικού  φάσματος στα παιδιά στη χώρα μας, καθόσον η πρώιμη παρέμβαση στις μικρές ηλικίες  (κάτω των 4 χρόνων) βελτιώνει σημαντικά την εξέλιξη των παιδιών και την πρόγνωση της νόσου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος