FOLLOW US: facebook twitter

Πανηλειακό συλλαλητήριο για την ενίσχυση των Νοσοκομείων της Ηλείας

Ημερομηνία: 22-09-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Υγεία

Οργανώνουν οι Σύλλογοι Εργαζομένων Ν.Μ. Πύργου και Αμαλιάδας, βάζοντας ένα τέλος με χθεσινή τους κοινή συνέντευξη τύπου στην χρόνια διαμάχη

  • Ανακοινώθηκε κοινός αγώνας παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκου, του Γενικού Συμβούλου Χρ. Σουγλέρη και του Γεν. Συμβούλου της ΑΔΕΔΥ Κ. Πετρόπουλου
  • Γ. Γεωργίου: «Θέλουμε ένα Νοσοκομείο που θα καλύπτει τις ανάγκες των Ηλείων και δυο «δορυφόρους» υποστηρικτικούς»
  • Β. Μιχαλόπουλος: «Είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση του Νοσοκομείου Πύργου με ταυτόχρονη συν λειτουργία και αλληλοκάλυψη από τα άλλα δυο Νοσοκομεία»

Γράφει η Κική Κολοβέρουkkoloverou@yahoo.gr


Την διοργάνωση Πανηλειακού συλλαλητηρίου διεκδικώντας την ενίσχυση των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας με προσωπικό και τη θέσπιση κινήτρων, ανακοίνωσαν χθες στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, οι Σύλλογοι Εργαζομένων των δυο Νοσηλευτικών Μονάδων, επιχειρώντας να βάλουν ένα τέλος στη χρόνια διαμάχη που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους, εξαιτίας της υποστελέχωσης και των διαρκών μετακινήσεων προσωπικού.

Παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη  Γιαννάκου, του Γενικού Συμβούλου Χρήστου Σουγλέρη αλλά και του Γενικού Συμβούλου της ΑΔΕΔΥ Κώστα Πετρόπουλου, τόσο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου Γιάννης Γεωργίου όσο και ο γραμματέας του αντίστοιχου συλλόγου της ΝΜ Αμαλιάδας Βασίλης Μιχαλόπουλος, συμφώνησαν στην πραγματοποίηση Πανηλειακής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με κοινό στόχο την στελέχωση με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δυο δομών υγείας που εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης, αναφέρθηκαν στις τραγικές ελλείψεις και τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το κεντρικό Νοσοκομείο ειδικά στην Παθολογική κλινική και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αλλά και στη μη λειτουργία της ΝΜ Αμαλιάδας ενώ εξέφρασαν την ανάγκη βελτίωσης των εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων που την περίοδο της πανδημίας κράτησαν το δημόσιο σύστημα υγείας «όρθιο». Σε ότι αφορά το ζήτημα των μετακινήσεων προσωπικού, τονίστηκε ότι πρέπει να ενισχυθούν και τα δυο Νοσοκομεία και να μην υπάρχουν ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ τους, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την απροθυμία της να τα στελεχώσει υποδαυλίζει ανταγωνισμούς και επιδιώκει διχόνοια μεταξύ των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος και ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που προηγήθηκε της Γενικής Συνέλευσης κράτησαν ίσες αποστάσεις μεταξύ των Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας και δεν απάντησαν επι της ουσίας για το ζήτημα των μετακινήσεων- επιστροφών προσωπικού υποστηρίζοντας πως θα πρέπει η πολιτεία με σχέδιο να τα ενισχύσει καθώς τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με τη μιζέρια των μετακινήσεων και η ΠΟΕΔΗΝ δε πρόκειται να μπει σε μια τέτοια διαμάχη.

Γ. Γεωργίου: «Κάθε μήνα και χειρότερα…»

Αρχικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΝΜ Πύργου Γιάννης Γεωργίου επισήμανε ότι το Νοσοκομείο βρίσκεται σε δύσκολη καμπή ειδικά όσον αφορά την Παθολογική κλινική  υποστηρίζοντας πως κάθε μήνας που περνά γίνεται όλο και χειρότερά η κατάσταση. «Διαρκής αγώνας για τις εφημερίες, γιατροί από όμορους νομούς χωρίς να  υπάρχει εδώ ούτε ένας Παθολόγος με οργανική θέση παρά μόνο ένας μετακινημένος από το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Λειτουργούμε την Παθολογική και την κλινική Covid χωρίς Παθολόγο και ούτε έναν Πνευμονολόγο! Οι διαγωνισμοί βγαίνουν συνεχώς άγονοι και οι θέσεις μένουν κενές. Για να καρποφορήσουν οι διαγωνισμοί όπως έχουμε τονίσει και στην κ. Γκάγκα είναι να δοθούν επιπλέον κίνητρα, είτε αυτό λέγεται άγονο ή θέσπιση οικονομικών κινήτρων. Προσανατολιζόμαστε στην πραγματοποίηση Πανηλειακού συλλαλητηρίου μήπως και αφυπνίσουμε τον κόσμο διεκδικώντας καλύτερες  υπηρεσίες υγείας για όλους τους Ηλείους. Θέλουμε τη συστράτευση όλων, τα Νοσοκομεία είναι αναγκαία και κανένας δε μπορεί να πει ότι περισσεύει. Θέλουμε ένα Νοσοκομείο που να καλύπτει τις ανάγκες υγείας των Ηλείων και δυο δορυφόρους που θα υποστηρίζουν και θα βοηθούν. Κανένας δεν περισσεύει, κανένας δεν είναι περιττός».

Βασίλης Μιχαλόπουλος: «Την ενότητα των εργαζομένων φοβούνται»

Ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων της ΝΜ Αμαλιάδας Βασίλης Μιχαλόπουλος τόνισε ότι η κατάσταση στις δομές υγείας της Ηλείας έχει φτάσει στο απροχώρητο πρώτα και κύρια στο Νοσοκομείο Πύργου και μετά και στα άλλα δυο, της Αμαλιάδας και των Κρεστένων. «Αυτό το φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο και συναντάμε εδώ είναι ανεπανάληπτο και οφείλουμε να το αναδείξουμε. Παντού υπάρχουν ελλείψεις! Κάποιοι ίσως θέλοντας να καλύψουν την ανεπάρκεια τους είτε οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα, μεταθέτουν τη ρίζα του προβλήματος σε άλλα πράγματα. Ποια είναι η ρίζα του προβλήματος; Μα αυτό που έχουν ανάγκη τα Νοσοκομεία. Οι γιατροί. Είναι απαράδεκτο ένας ολόκληρος Νομός να έχει μόνο έναν Παθολόγο και μάλιστα δανεικό!» είπε και χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων της ΝΜ Πύργου, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που τα δυο σωματεία είναι κοντά και συζητούν για κοινούς στόχους και αγώνες. «Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, εμείς πρέπει να είμαστε ενωμένοι, αυτό φοβούνται την ενότητα των εργαζομένων και με χίλια δυο τεχνάσματα προσπαθούν να μας έχουν σε απέναντι όχθες. Δεν υπάρχει ποτάμι για εμάς, αλλά ένας δρόμος που είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε και να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Πανηλειακό συλλαλητήριο λοιπόν μαζί με τους φορείς των δυο πόλεων. Μια δυνατή διαμαρτυρία ώστε να καταλάβουν επιτέλους ότι η Ηλεία δεν μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό τους. Είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση του Νοσοκομείου Πύργου με ταυτόχρονη συν λειτουργία και αλληλοκάλυψη από τα άλλα δυο Νοσοκομεία. Έτσι και ο Πύργος θα δουλεύει καλύτερα και κυρίως ο πολίτης θα έχει καλύτερες παροχές υγείας».

Μιχάλης Γιαννάκος, πρ. ΠΟΕΔΗΝ: «Η πολιτεία έχει υποχρέωση να ενισχύσει τα Νοσοκομεία και να θεσπίσει κίνητρα»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος αναφέρθηκε αρχικά στην πανδημία που ανέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό και τραγικό τρόπο όπως είπε, τον ανεκτίμητο ρόλο που παίζει η δημόσια υγεία και τόνισε ότι δόθηκε μάχη σε αντίξοες συνθήκες και η ενίσχυση του δημόσιο συστήματος υγείας είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. «Δουλεύουμε με 10.000 λιγότερους σε σχέση με πέρυσι, όχι μόνο λόγω αναστολών αλλά και συνταξιοδοτήσεων. Διεκδικούμε λοιπόν νέες προσλήψεις, άρση των αναστολών αλλά και προκηρύξεις με κίνητρα ώστε να μην βγαίνουν άγονες».

Αναφερόμενος στο δημόσιο σύστημα υγείας στην Ηλεία, τόνισε πως είναι απαράδεκτο να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση  και πως αυτά που συμβαίνουν με την ύπαρξη ενός μόνο Παθολόγου δε στέκουν σε μια σύγχρονη κοινωνία. «Είναι υποχρέωση όλων να ενισχύσουν το νοσοκομείο και τη ΜΕΘ και όλες τις ανάγκες και ταυτόχρονα να δοθούν κίνητρα. Καλούμε λοιπόν την πολιτεία να ενισχύσει τη δημόσια υγεία. Δεν μπορεί στην Ηλεία να μην υπάρχουν βασικές ειδικότητες γιατρών για να παρέχεται ασφαλής φροντίδα στους ασθενείς. Θα πολεμήσουμε με τους εργαζομένους προκειμένου να λυθεί το θέμα, αλλά όμως θα πρέπει και οι τοπικοί φορείς να αναλάβουν την ευθύνη τους».

Χρ. Σουγλέρης Γενικός Σύμβουλος ΠΟΕΔΗΝ: «Πρέπει «χθες» να επανδρώσουν τα Νοσοκομεία»

Αρχή για συνεργασία και κινητοποιήσεις διεκδίκησης τόνισε πως είναι η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνέντευξη τύπου, ο Γενικός Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Χρήστος Σουγλέρης, υποστηρίζοντας ότι δε λογίζεται να υπάρχουν δυο Νοσοκομεία και να μην προσφέρουν τις υπηρεσίες που θα πρέπει. «Έχει καταντήσει το Νοσοκομείο της Αμαλιάδας να μην είναι ούτε καν Νοσοκομείο, ούτε Κέντρο Υγείας γιατί δε μπορεί να έχεις ένα γενικό γιατρό σε ένα νοσοκομείο και δίπλα στο Κ.Υ. να υπάρχουν 7 γενικοί ιατροί. Οπότε δε νοείται ως νοσοκομείο η Αμαλιάδας. Οφείλει η πολιτεία να πάρει αποφάσεις. Ή στον Πύργο δε νοείται να υπάρχει ένας Παθολόγος για 80-90 ασθενείς. Πρέπει να βρεθεί λύση, να  συμβάλει και η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση ούτως ώστε να βρεθούν λύσεις στο πως αυτά τα δυο νοσοκομεία θα λειτουργήσουν σα δημόσια νοσοκομεία. Πρέπει να υπάρξουν πιέσεις, κινητοποιήσεις. Εμείς ως ΠΟΕΔΗΝ είμαστε πάντα στο δρόμο και διεκδικούμε δωρεάν δημόσια υγεία. Δε λογίζεται η Ηλεία με 200 χιλ πληθυσμό να μην έχει γιατρούς… πρέπει εδώ και τώρα, χθες, να επανδρωθούν τα νοσοκομεία με τους ανάλογους γιατρούς. Όσον αφορά τους εργαζόμενους διεκδικούμε μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, προσλήψεις επιπλέον με προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού, ένταξη στα ΒΑΕ….».

«Συμπληρωματική λειτουργία και όχι ανταγωνιστική»

Παράλληλα, ο κ. Σουγλέρης επισήμανε ότι τα Νοσοκομεία δεν πρέπει να λειτουργούν ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά, τονίζοντας ότι εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συγχωνεύσεων- καταργήσεων υγειονομικών μονάδων που βρίσκονται κοντά και μάλιστα έχουν απωλέσει και τη νομική τους υπόσταση. «Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί την αυτοτέλεια όλων των νοσοκομείων και να επανέλθει η νομική τους μορφή. Και δεν επιτρέπεται με δεδομένο ότι μεσολάβησε μια πανδημία και είδαμε τον ανεκτίμητο ρόλο της δημόσιας υγείας να μιλάμε για καταργήσεις- συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Θα πρέπει όλα τα νοσοκομεία να ενισχυθούν. Εξάλλου οι νοσοκομειακές κλίνες είναι κοντά στο μέσο όρο και λιγότερο από τα διεθνή στάνταρ και χρειάζονται όλα τα νοσοκομεία. Αλλά όμως τα νοσοκομεία δεν είναι τα ντουβάρια, είναι το προσωπικό τους ,είναι η στελέχωση τους, ο εξοπλισμός, οι υποδομές να είναι σύγχρονες για να προσφέρουν ασφαλείς υπηρεσίες. Εμείς λοιπόν δεν πρόκειται να μπούμε σε μια μιζέρια γιατί μετακινείται ένας γιατρός εδώ εκεί. Θα πρέπει η πολιτεία να καταστρώσει ένα σχέδιο και άμεσα να στελεχώσει όλα τα νοσοκομεία για να παρέχουν τη φροντίδα που αξίζουν οι Έλληνες πολίτες».

Ο κ. Σουγλέρης απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν συμφωνεί με τις μετακινήσεις μέχρις ότου ενισχυθούν τα Νοσοκομεία ξεκαθαρίζοντας πως η ΠΟΕΔΗΝ δε πρόκειται να μπει σε μια συζήτηση ανταγωνιστική ανάμεσα στα όμορα νοσοκομεία. «Δε συμφωνούμε που ένα ιστορικό νοσοκομείο όπως της Αμαλιάδας λειτουργεί χειρότερα και από Κ.Υ. όπως και δε συμφωνούμε που δε στελεχώνεται του Πύργου. Θα πρέπει με σχέδιο από την πολιτεία να στελεχωθούν. Ούτε πρόκειται να συμφωνήσουμε να κλείσει το ένα για να λειτουργήσει το άλλο. Με ενότητα και κοινό αγώνα να λυθούν τα προβλήματα. Εμείς δε θα  μπούμε στη διαμάχη…».

Κώστας Πετρόπουλος γενικός σύμβουλος ΑΔΕΔΥ: «Κατάντια αυτό που συμβαίνει στα Νοσοκομεία της Ηλείας»

Ακολούθως ο γενικός σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Πετρόπουλος επισήμανε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να έχει μια διαφορετική προσέγγιση για τα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας χαρακτηρίζοντας κατάντια τη λειτουργίας τους με δανεικούς γιατρούς. «Είναι αδιανόητο και κατάντια να βλέπουμε την υποστελέχωση των δυο νοσοκομείων. Είναι κατάντια να έρχονται δανεικοί γιατροί  από άλλα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση παθολογικών περιστατικών, που θα τα δουν μια φορά και άλλος γιατρός την επόμενη. Αυτό δεν είναι  υγεία είναι τριτοκοσμική αντιμετώπιση» είπε και πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει συντονισμένα και ενωτικά, τόσο του Πύργου όσο και της Αμαλιάδας να βγουν να διεκδικήσουν το αυτονόητο. «Την συνύπαρξη και ανάπτυξη των δυο νοσοκομείων καθώς απευθύνονται σε δυο διαφορετικές πλευρές – κατευθύνσεις του νομού, άρα έχουν δικαίωμα ύπαρξης και αναγκαιότητα για την υγεία στην Ηλεία.  Όλοι οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων στενάζουν καθημερινά από τις μεγάλες ελλείψεις…». Τέλος ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στη γενική απεργία που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για τις 9  Νοέμβρη με σύνθημα «αυξήσεις τώρα στους μισθούς για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια» καλώντας όλους τους εργαζομένους να συμμετέχουν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος