FOLLOW US: facebook twitter

Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών: Πρωτοβουλία για την δημοπράτηση της υπογειοποιήσης του δικτύου ΤΟΕΒ Γαστούνης

Ημερομηνία: 05-03-2020 | Συντάκτης:
-Ημερίδα στις 15 Μαρτίου στη Γαστούνη

Πρωτοβουλία για την άμεση Δημοπράτηση του έργου «Υπογειοποίηση δικτύων φυσικής ροής καναλέτων ΤΟΕΒ Γαστούνης» προϋπολογισμού 17.000.000,00 ευρώ με δυνατότητα άρδευσης 18.000 στρέμματα, ανέλαβε το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών και ο Δήμος Πηνειού.

Με χθεσινή συνέντευξη τύπου, οι Δήμαρχοι Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος και Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, παρουσία μελών του Πανηλειακού Συμβουλίου Αιρετών, επισήμαναν ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των αναγκαίων έργων υποδομής- σύμφωνα με τις αρχές της ιδρυτικής διακήρυξης που διατυπώθηκαν στις 11 Νοεμβρίου 2019 στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή στον Πύργο-  επιδιώκοντας ταυτόχρονα, την  αξιοποίηση των παραγωγικών πλεονεκτημάτων του Νομού, για να οικοδομηθεί η παραγωγική  Ηλεία του μέλλοντος. «Το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών, αντιλαμβάνεται ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων, αποτελεί οξύτατο πρόβλημα που έρχεται από το μέλλον. Σε αυτή την κατεύθυνση σήμερα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για άμεση δημοπράτηση του έργου «Υπογειοποιήση Δικτύων Φυσικής Ροής- Κανελέτων του ΤΟΕΒ Γαστούνης, προϋπολογισμού 17.420.000 ευρώ, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Αναφερόμενοι στον ιστορικό του έργου, επισήμαναν ότι:

«Στις 17-5-2010 , η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπάτζελη, με διαγνωστική διαδικασία ενέκρινε την ανάθεση μελέτης, για την συνολική υπογειοποίηση των δικτύων φυσικής ροής – καναλέτων στο Νομό Ηλείας.

Η μελέτη περιλαμβάνει τα ΤΟΕΒ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ – ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ- Α΄ΠΥΡΓΟΥ- ΠΕΛΟΠΙΟΥ – ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ, η δυνατότητα άρδευσης από το έργο ανέρχεται στις 60.000 στρεμ . Η μελέτη εκπονήθηκε από το μελετητικό γραφείο HYRDOMENT ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.

Το κόστος της μελέτης ανήλθε στο 1.500.000 ευρώ. Η μελέτη ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε στις 30/11/2012. Το έργο Υπογειοποίησης εντάχθηκε σε πρόγραμμα  χρηματοδότησης για υλοποίηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτη στις 2/7/2019. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης Ε.Γ.Τ.Α.Α. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι το τέλος του 2023. Το έργο σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς αδράνειας, ως προς την δημοπράτηση του. Για αυτό διεκδικούμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ενεργοποίηση των διαδικασιών δημοπράτησης του. Ειδικότερα εδώ πρέπει να σημειώσω το έντονο και διαρκές ενδιαφέρον του προέδρου του ΤΟΕΒ κ. Δημητρίου Κουλούρη για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος αυτού. Προϋπόθεση για την δημοπράτηση του έργου, αποτελεί η έκδοση Υπουργικής απόφασης για κήρυξη των απαλλοτριώσεων (Κόστος Απαλλοτριώσεων 24.000 ευρώ), για να ανοίξει ανεμπόδιστα η δημοπράτηση του έργου» σημείωσαν.

Ημερίδα για την ενημέρωση των πολιτών

Εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών και ο Δήμος Πηνειού για την ορθή ενημέρωση των πολιτών και των αγροτών του Νομού Ηλείας, διοργανώνει αναπτυξιακή- αγροτική ημερίδα στην οποία θα γίνει παρουσίαση των μελετών Υπογειοποίησης  Δικτύων Φυσικής Ροής – Καναλέτων ΤΟΕΒ Γαστούνης, Πρ/σμού Έργου 17.420.000 ευρώ- Αρδευόμενη Έκταση 18.000 στρ., ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Πρ/σμού Έργου 20.373.000 ευρώ – Αρδευόμενη Έκταση 16.500 στρ., ΤΟΕΒ Α’ Πύργου, Πρ/σμού 14.686.000 ευρώ. Αρδευόμενη έκταση 13.650 στρ., ΤΟΕΒ Πελοπίου Πρ/σμού  έργου 10.031.000 ευρώ Αρδευόμενη έκταση 9.210 στρ., και ΤΟΕΒ Επιταλίου Πρ/σμού έργου 5.102.000 ευρώ, Αρδευόμενη έκταση 3.640 στρ.

Η παρουσίαση των μελετών θα γίνει από τον ανάδοχο της μελέτης των έργων «Μελετητικό Γραφείο HYRDOMENT Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.» ενώ στην ημερίδα έχει προσκληθεί η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων καθώς και το σύνολο των θεσμικών εκπροσώπων της Περιφέρειας και του Νομού Ηλείας.

Οι κ.κ. Μαρίνος και Αντωνακόπουλος, επισήμαναν ότι διεκδικούν την άμεση δημοπράτηση του έργου υπογειοποιήσης του ΤΟΕΒ Γαστούνης και την ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου υπογειοποιήσης των ΤΟΕΒ Αμαλιάδας, Α’ Πύργου, Πελοπίου, Επιταλίου, με συνολικό προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ και αρδευόμενης έκτασης 42.000 στρεμ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος