FOLLOW US: facebook twitter

Πανεπιστήμιο στην Ηλεία… γιοκ!: Για αποδοχή των προτάσεων της Πάτρας προϊδέασε ο υφυπ. Παιδείας, Άγγ. Συρίγος, εξαγγέλλοντας εμμέσως… μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχ. Ολυμπία

Ημερομηνία: 19-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Εκπαίδευση, Νέα
Εκτός Παν/κού χάρτη ο Πύργος και για την Αμαλιάδα… ίδωμεν!
-Σφοδρἠ επίθεση βουλευτών και δημάρχων προς το Παν/μιο Πατρών, στο οποίο καταλόγισαν συντεχνιακά και συνδικαλιστικά κριτηρια αξιολόγησης
-«Αντάρτικο» από τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές σε νομοσχέδιο κατάργησης των τμημάτων
-Τη διακοπή της χρηματοδότησης στο ίδρυμα προανήγγειλε ο περ/ρχης Δυτ. Ελλάδας, Νεκτ. Φαρμάκης, εαν δεν ανακληθεί το σχέδιο συρρίκνωσης

Χωρίς πανεπιστημιακό τμήμα αναμένεται να βρει την Ηλεία η ερχόμενη ακαδημαϊκη περίοδος, αφού το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να υιοθετήσει την πρόταση του Πανεπιστήμιου Πατρών για την κατάργηση της Μουσειολογίας και τη μεταφορά της Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στην Αιτωλοακαρνανία, μετά και την τυπική έγκριση από τη Σύγκλητο την επόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ενημέρωσε χθες τους αιρετούς της Ηλείας για την υφιστάμενη κατάσταση και φέρεται να προεξόφλησε τις εξελίξεις που αποκλείουν τον νομό από τον ακαδημαϊκό χάρτη, δίνοντας γενικές και αόριστες υποσχέσεις για «πρόθεση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει παρουσία της Ηλείας στον ακαδημαϊκό χάρτη», αλλά όχι μέσα από προπτυχιακές σχολές τετραετούς φοίτησης. Όπως ανέφερε, αυτές οι σχολές δεν είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές, για αυτό και προσανατολίζεται στη λειτουργία μονοετών ξενόγλωσσων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Αρχαία Ολυμπία, ύστερα από συζήτηση με τα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Πατρών και σε συνεργασία με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία. Για την Αμαλιάδα δεν φάνηκε να έχει κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή στον σχεδιασμό του, αφού ζήτησε προτάσεις από την Περιφέρεια για να δημιουργηθεί «κάτι» στην περιοχή, προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν οι υποδομές.

Ο κ. Συρίγος, όπως και τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, εφάρμοσε τη… συνήθη τακτική της επίρριψης ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για τμήματα που ιδρύθηκαν «στο πόδι» με τον νόμο Γαβρόγλου. Διευκρίνισε ότι ακόμα δεν έχει λάβει επίσημα την εισήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά ότι από αυτά που έχει διαβάσει, διαπιστώνει –και ως ακαδημαϊκός – «αντικειμενικές δυσκολίες και προβλήματα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, με πρωτοβουλία του οποίου διεξήχθη η συζήτηση, επισήμανε στον υφυπουργό ότι το αίτημα της Ηλείας για λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων δεν τίθεται με όρους εμμονής ή τοπικισμού, αλλά ότι ο νομός δικαιούται να έχει θέση στον ακαδημαϊκό χάρτη μέσα από την επίλυση των αντικειμενικών δυσκολιών και των προβλημάτων που κανένας δεν αρνείται ότι υπάρχουν. Παράλληλα, μέμφθηκε το Πανεπιστήμιο Πατρών για μεθοδευμένες κινήσεις και αποφάσεις που δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για τον εξοβελισμό της Ηλείας, τονίζοντας ότι οι Ηλείοι έχουν κάθελόγο να νιώθουν αδικημένοι.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, άφησε αιχμές εναντίον του Πανεπιστήμιου Πατρών, καταλογίζοντας στη νέα πρυτανική αρχή αθέτηση συμφωνιών που εξασφάλιζαν αμετάβλητο ακαδημαϊκό χάρτη και χρηματοδότηση του ιδρύματος από πόρους της Περιφέρειας, καθώς και τακτικές διαρροών και αντιεπιστημονικά κριτήρια ως προς την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση.

«Τα λάθη δεν διορθώνοναι με περικοπές ούτε με το να ανεμίζει κάποιος το λάβαρο του δήθεν εξορθολογισμού. Θα ανεχθεί η πολιτεία την άποψη του Παν/μίου Πατρών ότι αδίκως δαπανήθηκαν πόροι όλα αυτά τα χρονιά για τη δημιουργία των τμημάτων; Εμείς είμαστε εδώ για στηρίξουμε το Παν/μιο, αλλά όχι επ’απειλή καταργήσεων και μετακινήσεων που δρομολογούνται με συντεχνιακά κριτήρια», τόνισε.

«Κόκκινη γραμμή» έθεσαν οι κυβερνητικοί βουλευτές

Απρόθυμοι να νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους την κατάργηση των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας εμφανίστηκαν οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Πάτρας. Ο κ. Τζαβάρας χρησιμοποίησε σκληρἠ γλώσσα, κάνοντας λόγο για «νεόκοπο πανεπιστημιακό κατεστημένο που έχει συμπήξει συνδικαλιστικό μέτωπο μέσα στη Σύγκλητο του Παν/μίου Πατρών», η κα Αυγερινοπούλου επισήμανε ότι το υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λύσουν το πρόβλημά τους και να μη μεταθέτουν το πολιτικό κόστος στους βουλευτές, ενώ ο κ. Νικολακόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν είναι αποδεκτή η αποβολή της Ηλείας απότο Μηχανογραφικό, διατυπώνοντας με σαφήνεια την αντίθεσή του.

Οσον αφορά τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο κ. Καλαματιανός καυτηρίασε εκ νέου τη στάση του Παν/μίου Πατρών, τονίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση έχει τον τελικό λόγο στις αποφάσει, ενώ ο κ. Κατρίνης στηλίτευσε τη στάση του Παν/μίου Πατρών αλλά υπενθύμισε στην κυβέρνηση ότι δεν είναι υποχρεωμένη να αποδέχεται τις απόψεις των πρυτάνεων, όπως αποδείχθηκε με τη φύλαξη των ιδρυμάτων από την ΕΛΑΣ.Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, κατηγόρησε το Παν/μιο Πατρών για υφαρπαγή θέσεων ΔΕΠ με ταυτόχρονη αθέτηση συμφωνίας για την ενίσχυση των περιφερειακών τμημάτων, ενώ ο δήμαρχος Ήλιδας, Γ. Λυμπέρης, καταλόγισε μεθοδεύσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα και ζήτησε από τον υπουργό να σχολιάσει τη ρητορική ότι η Πάτρα λειτουργεί ως δούρειος ίππος της κυβέρνησης.

Δηλώσεις των Ηλείων βουλευτών μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον υφ. Παιδείας Α. Συρίγο

Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Να μην μπούμε ξανά στο περιθώριο»

«Με τον νόμο 4610/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργό τον κ. Γαβρόγλου διορθώθηκε μια αδικία ετών που μας πλήγωνε. Η Ηλεία απέκτησε τρία πανεπιστημιακά τμήματα, Μουσειολογία, Γεωπονία και Σχολή ΤΕΦΑΑ, τα οποία συνδέονται άρρηκτα με τα χαρακτηριστικά του νομού. Ήταν μια επιλογή δίκαιη και σωστή. Περιμένουμε να δούμε αν θα ολοκληρωθεί το προμελετημένο έγκλημα της εξαφάνισης της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Όμως η τελική απόφαση είναι της κυβέρνησης. Αυτή έχει την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού και της ισόρροπης ανάπτυξης. Ο νόμος αλλάζει μόνο με νεότερο νόμο. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να κρυφτεί πίσω από τις αποφάσεις του Πανεπιστήμιου Πατρών και από τις εισηγήσεις μιας δήθεν ανεξάρτητης Αρχής της οποίας η ίδια διορίζει τα μέλη. Δεν θα αφήσουμε να μπει ο νομός μας για άλλη μια φορά στο περιθώριο.

Κώστας Τζαβάρας, βουλευτής ΝΔ

«Συνδικαλιστικό μέτωπο από νεόκοπο παν/μιακό κατεστημένο»

Δεν επιτρέπω σε κανένα νεόκοπο πανεπιστημιακό κατεστημένο, που έχει συμπήξει συνδικαλιστικό μέτωπο μέσα στη Σύγκλητο, να χρησιμοποιεί τις αποφάσεις του ύπατου πανεπιστημιακού οργάνου για να προάγει τα συνδικαλιστικά του συμφέροντα. Δεν πιστεύω ότι θα υπήρχε Πανεπιστήμιο που να βρισκόταν στην Περιφέρεια της Αρχαίας Ολυμπίας και δε θα ήθελε να έχει σχολή στην Αρχαία Ολυμπία. Αυτό που συμβαίνει, είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία από τους συνδικαλιστές-μέλη της Συγκλήτου του Παν/μίου Πατρών. Είμαι απολύτως επιστημονικά βέβαιος ότι είναι παράνομη η οποιαδήποτε απόφαση της Συγκλήτου, με την οποία θα τροποποιηθεί ο ν.4610/2019, που προβλέπει ότι η Μουσειλογία έχει έδρα τον Πύργο και η Γεωπονία την Αμαλιάδα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με νόμο, εκτός αν η πολιτεία δεχθεί –που δεν το πιστεύω- δεχθεί ότι η Σύγκλητος μπορεί να φτάνει μέχρι το σημείο της τερατώδους εκδοχής του αυτοδιοίκητου να τροποποιεί με απόφασή της νόμο που έχει ψηφίσει η Βουλή. Δε θα ήθελα αυτή η κυβέρνηση να γίνει η αιτία για να υπάρξει το πρώτο τραύμα στη λογική.

Διονυσία Αυγερινοπούλου, βουλευτής ΝΔ

«Όχι σε δύο μέτρα και δύο σταθμά»

«Το ζήτημα έχει πάρει πολύ μεγάλη διάσταση και απασχολεί όλους τους Ηλείους, το οποίο καλούνται οι βουλευτές να αντιμετωπίσουν. Η κυβέρνηση και το Παν/μιο θα πρέπει να βρουν λύση στο πρόβλημα. Αυτό που μας κάνει εντύπωση ότι κλείνουν μόνο τα τμήματα στην Ηλεία και όλα τα άλλα παραμένυν διάχυτα. Έτσι ενισχύεται δηλαδή η έννοια του campus. Διαπιστώνω δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το να βγει η Ηλεία από τον πανεπιστημιακό χάρτη, είναι λάθος στρατηγικό τόσο για τον τόπο μας όσο και για το ίδιο το πανεπιστήμιο»

Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής ΚΙΝΑΛ

«Υπάρχουν ενιαίοι κανόνες αξιολόγησης;»

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει πολλές αποφάσεις πανεπιστημιακών οργάνων που δεν έχουν γίνει αποδεκτές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Το Παν/μιο Πατρών βιάζεται να πρωταγωνιστήσει –και το κάνει διά δημοσιεύσεων-με πρόταση για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη. Βλέπω μια σπουδή. Το ερώτημα ειναι αν υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για την αξιολόγηση όλων των ιδρυμάτων της χώρας και ποιοι είναι αυτοί και ποιος τους θέτει;

Ανδρέας Νικολακόπουλος, βουλευτής ΝΔ

«Η Ηλεία δεν μπορεί να βγει από το μηχανογραφικό»

Η νέα πρυτανικη αρχή έδειξε από την αρχή την προδιάθεσή της και με γρήγορο ρυθμό, πριν από όλα τα πανεπιστήμια, προχώρησε σε συγεκριμένες ενέργειες. Θα πρέπει από την κυβέρνηση να ασκηθεί πίεση προς τους καθηγητές να εγκαταλείψουν πλάνα που δεν είναι στον σχεδιασμό του υπουργείου. Αν επιμείνουν, θα είμαστε απέναντι και θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα. Η κυβέρνηση να εξετάσει με προσοχή κάθε σχέδιο. Η Ηλεία δεν μπορεί να είναι εκτός πανεπιστημιακού χάρτη. Είναι σαφές ότι δε θα στηρίξουμε προώθηση τέτοιων σχεδιων καθηγητών. Η Ηλεία δεν μπορεί να βγει από κανένα μηχανογραφικό αν δεν έχει αντίστοιχα τμήματα,

Γιάννης Λυμπέρης, δήμαρχος Ήλιδας

«Τα εξακτινωμένα τμήματα προσέθεσαν υπεραξία στην τοπική κοινωνία, διότι η συνδιαλλαγή με τον κόσμο της γνώσης ανέβασε το επίπεδο. Με την κινητικόητα οι καθηγητές στη Γεωπονία Αμαλιάδας από 12 έμειναν 8 και τώρα, όντας σε προσυνεννόηση, θέλουν να φύγουν. Τώρα θα πάνε στο Μεσολόγγι αλλά σε 2-3 χρόνια θα ζητήσουν να πάνε στην Πάτρ. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Παν/μίου Πατρών, με την οποία εμείς είμαστε αντίθετοι, γιατί θέλουμε τον κόσμο μας να ευημερήσει στον τόπο του και όχι να τους εγκαταλείπουμε. Πρέπει να μείνουν τα τμήματα στα Μηχανογραφικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος