FOLLOW US: facebook twitter

Πανεπιστήμιο Πάτρας: Τα προσωπικά δεδομένα και τα δικαιώματα των φοιτητών πήγαν περίπατο στην τηλεκπαίδευση

Ημερομηνία: 30-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Πώς και με ποιο τρόπο ο GDPR παραβιαζόταν συνεχώς κατά τη διάρκεια των εξ αποστάσεως μαθημάτων και των εξ αποστάσεως εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε μηνών, όταν όλες οι βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης επιχείρησαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της τηλεκπαίδευσης, το ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως στα προβλήματα που ανέκυψαν στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια. Λογικό ως ένα σημείο καθώς οι μαθητές είναι ανήλικοι και η όποια παραβίαση δικαιωμάτων που μπορεί να προκύψει, “χτυπάει” περισσότερο.

Είναι η αλήθεια όμως ότι τα ίδια και περισσότερα προβλήματα αντιμετώπισαν τα ελληνικά πανεπιστήμια και οι φοιτητές τους. Ειδικά στο κομμάτι των εξεταστικών και ιδιαίτερα στον τρόπο που γινόταν η εξέταση εξ’ αποστάσεως παρουσιάστηκαν πολύ μεγάλα ζητήματα που δεν είχαν να κάνουν μόνο με το άγνωστο της διαδικασίας αλλά και με την τουλάχιστον άκομψη συμπεριφορά μερίδας των καθηγητών οι οποίοι ήταν υπέρ το δέον αυστηροί.

Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ θα παρουσιαστεί η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας όπως μας εξιστορήθηκε από φοιτητές και φοιτήτριες του ιδρύματος (διαφόρων τμήματων) οι οποίοι αντιμετώπισαν εκτός από τις δυσκολίες τις εξέτασεις, παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους στο ψηφιακό κόσμο αλλά και συμπεριφορά που οι ίδιοι την χαρακτηρίζουν ως τουλάχιστον προβληματική και συχνά προσβλητική.

Καχυποψία εναντίον των φοιτητών

Ισως το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι μερίδα καθηγητών αντιμετώπιζαν τους φοιτητές ως εν δυνάμει αντιγραφείς. Εγινε πολύ μεγάλη κουβέντα για το πως θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο της εξ’ αποστάσεως εξέτασης και αυτό οδήγησε σε υπερβολές που θα περιγραφούν αμέσως μετά.

Οι καταγγέλοντες αναφέρουν στο NEWS24/7 ότι σε πολλά μαθήματα τα θέματα που επιλέχθηκαν για τις τελικές εξετάσεις ήταν πολύ δύσκολα ενώ ο χρόνος για την ανάπτυξή τους ήταν λιγότερος σε σχέση με την παραδοσιακή μορφή των εξετάσεων.

Πέρα όμως από αυτό, προέκυψαν προβλήματα με τη διαδικασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι ουκ ολίγοι φοιτητές: Τι κάνουμε αν πέσει το internet κατά τη διάρκεια της εξέτασης; Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε από μερίδα καθηγητών, “σ’ αυτήν την περίπτωση παιδιά, είναι σαν να χάνετε το λεωφορείο και να μην παρουσιάζεστε καθόλου στην εξέταση”. Τουτέστιν δεν υπήρχε καμία μέριμνα για την επανεξέταση φοιτητών οι οποίοι για λόγους ανωτέρας και…τεχνολογικής βίας δεν είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εξέταση.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εξέτασης καθηγητές-επιτηρητές εξαντλούσαν την αυστηρότητά τους σε θέματα όπως η παρουσία τρίτων στο χώρο από τον οποίο ο φοιτητής έγραφε. Είναι όμως εδώ χρήσιμο να τονίσουμε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι φοιτητές έγραφαν από τις μόνιμες κατοικίες τους, ακόμα και αυτοί που προέρχονταν από την επαρχία είχαν ξενοικιάσει τα σπίτια τους στην Πάτρα και είχαν επιστρέψει στον τόπο καταγωγής τους.

Καταλαβαίνει κανείς όμως στα πατρικά των φοιτητών εκτός από τους ίδιους διέμεναν γονείς, αδέλφια και ίσως γιαγιάδες και παππούδες. Δεν ήταν δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να… εξοριστούν κατά τη διάρκεια της εξέτασης ούτε τα σπίτια τους ήταν τόσο μεγάλα που να διασφαλίζουν απόλυτη απομόνωση στους διαγωνιζομένους.

Η απαίτηση αυτή, εκτός από παράλογη είναι και αντικανονική. Η εισαγωγή και η επιβολή μέτρων που επεμβαίνουν στην ιδιωτικότητα οφείλει να λαμβάνει υπόψη της τις συνθήκες. Αν είχε πραγματοποιηθεί Εκτίμηση Αντικτύπου Προστασίας Δεδομένων, θα είχε λάβει υπόψη της την ιδιαιτερότητα της μετακίνησης των φοιτητών στην οικογενειακή εστία και θα είχε προσαρμόσει τα μέτρα ανάλογα. Το στοιχείο αυτό είναι ένδειξη ότι δεν πραγματοποιήθηκε ΕΑΠΔ.

Διπλές κάμερες και προσωπικές μέθοδοι που δεν προβλέπονται

Πολλές φορές παρατηρήθηκε και το φαινόμενο της…διπλής κάμερας. Εκτός δηλαδή από την κάμερα του υπολογιστή που “φωτίζει” το χώρο πίσω από το διαγωνιζόμενο φοιτητή, δεν ήταν λίγοι οι επιτηρητές που απαιτούσαν να μπαίνει και δεύτερη κάμερα προς τα πλάγια έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι ο φοιτητής δεν αντιγράφει από σημειώσεις ή βιβλίο δίπλα του. Μιλάμε, δηλαδή, για έναν κανονικό “μεγάλο αδελφό” στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί, υποτίθεται, το αδιάβλητο των εξετάσεων και της διαδικασίας εν γένει.

Με τη μαρτυρία αυτή σχεδόν βεβαιωνόμαστε πως ο σχεδιασμός ως προς την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων έγινε πολύ πρόχειρα. Σε μια ΕΑΠΔ ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν πρόδηλα δυσανάλογο, καθώς ζητείται η παρακολούθηση ολόκληρου χώρου (και όποιου ενδεχομένως κινείται σε αυτόν) χωρίς να έχει εξεταστεί αν υπάρχουν άλλα μέτρα, ποιοι είναι οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι, κλπ.

Οι φοιτητές είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει

Η μάλλον δυστοπική κατάσταση που περιγράφηκε είχε προβλεφθεί και είχε επισημανθεί από τους φοιτητές. Τα πειστήρια δημόσιων παρεμβάσεών τους είναι ουκ ολίγα και εκθέτουν τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών που απ’ ότι φαίνεται δεν θέλησε να βελτιώσει τα πράγματα. Ηδη από τις 14 Ιουνίου του 2020 (!) είχε καταγγελθεί δημοσίως η στάση του Μαθηματικού Τμήματος με ανακοίνωση στην οποία οι φοιτητές έκαναν λόγο για ασφυκτικά deadlines και για συνθήκες οι οποίες δεν προστατεύουν τα δικαιώματά τους.

Πηγή: news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων