Γράφει ο Γιώργος Γεωργίου*

Ξεκινάω για να υποστηρίξω την άποψη μου, με βάση δυο δεδομένα:

1ο: Είναι, πλέον, σε όλους γνωστό ότι το δημογραφικό πρόβλημα αλλάζει τα δεδομένα, σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Στην Ανώτατη εκπαίδευση, η μεγάλη μείωση των εισαγόμενων φοιτητών, σε 10 χρόνια θα μειώσει δραματικά το σύνολο των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ελλάδα.

2ο: Στις 5 Οκτωβρίου το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο πρύτανης κ. Μπούρας, παρουσίασε επίσημα το Αγγλόφωνο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Ιατρικής και υποδέχθηκε την πρώτη γενιά φοιτητών και φοιτητριών του, από 11 χώρες, παρουσία και της υπουργού Παιδείας κ. Ζαχαράκη.

Το ένα με το άλλο, ενώ φαίνεται ότι δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, στην περίπτωση της Ολυμπίας, η οποία έχει προβάλλει αίτημα για την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής, έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Θα είμαι λακωνικός. Αν στην Ολυμπία ιδρυθεί και λειτουργήσει σε 1-2 χρόνια Ανώτατη Σχολή με εισακτέους μόνο έλληνες μαθητές, είναι σχεδόν βέβαιο με βάση τις δημογραφικές εξελίξεις, μετα από 8-10 χρόνια θα ξεμείνει από φοιτητές και θα κινδυνεύει να κλείσει. ( Ας το έχει αυτό υπόψη του ο Δήμαρχος Πύργου, που έχει διαφοροποιηθεί από τον κοινό στόχο με την Ολυμπία).

Στην Πάτρα ιδρύθηκε Αγγλόφωνο Προπτυχιακό τμήμα Ιατρικής. Στην ομιλία του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Χρήστος Ι. Μπούρας, μίλησε για σημαντική στιγμή, στην πορεία διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου.
Αν ο κύριος Πρύτανης θεωρεί τη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου Πατρών, σημαντικό όρο για την επιβίωση, την εξέλιξη και την ανάπτυξη του, γίνεται προφανές και υπερβαίνει τις όποιες αντιρρήσεις του, ότι η ίδρυση αγγλόφωνου τμήματος Ολυμπιακών Σπουδών στην Ολυμπία, ενισχύει αυτήν την προσπάθεια και της προσδίδει κύρος και διεθνή ακτινοβολία.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
α) Ίδρυση με απόφαση του Πανεπιστημίου Πατρών στην Ολυμπία, αγγλόφωνου προπτυχιακού τμήματος Ολυμπιακών Σπουδών, ενεργοποιώντας και το μνημόνιο συνεργασίας, που έχει υπογραφεί από κοινού με το πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Καθοριστική η συμμετοχή και η συνδρομή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με το τεράστιο δίκτυο επικοινωνίας με αναρίθμητες Ολυμπιακές Επιτροπές σε όλο τον κόσμο.

β) (πολύ σημαντικό), δίπλα στο αγγλόφωνο, η δημιουργία και αμιγώς ελληνικού τμήματος Αθλητισμού και Ποιότητας Ζωής όπως έχει προταθεί. Στην περίπτωση αυτή, η συνύπαρξη με το αγγλόφωνο, δημιουργεί καλύτερες προοπτικές στο τμήμα να μακροημερεύσει. (το υποστηρίζουν πανεπιστημιακοί).

γ) Η Ολυμπία είναι ο Τόπος και το Όνομα, ο Πύργος θα είναι η πόλη στήριγμα αυτής της προσπάθειας, αν ευοδωθεί, γιατί χωρίς αστικό πληθυσμό δεν μπορεί να υποστηριχθεί πανεπιστημιακή σχολή. Γι’ αυτό προτείνω συνεργασία των δυο Δήμων και κοινή συνεδρίαση των δυο δημοτικών συμβουλίων.

Υ.Γ. Να προσθέσω κάποια στοιχεία για καλύτερη ενημέρωση των φίλων που διαβάζουν το άρθρο.
Το 2026 οι υποψήφιοι στων πανελληνίων εξετάσεων ήταν 89.000, το 2040 δηλαδή σε 14 μόλις χρόνια, ο αριθμός τους θα μειωθεί σε 35.000

*Ο Γιώργος Γεωργίου είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός