FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλήνιες 2022: Τα θέματα στα Νέα Ελληνικά ΕΠΑΛ

Ημερομηνία: 02-06-2022 | Συντάκτης:

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας τα θέματα των Πανελλήνιων Εξετάσεων 2022 στο μάθημα των Νέων Ελληνικών για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) που ξεκίνησαν σήμερα, Τετάρτη (02/06).

Αύριο, Παρασκευή (03/06), οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Οι εξετάσεις αρχίζουν στις 8:30 π.μ., αλλά οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8:00 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, εξεταζόμενοι και εξεταστές πρέπει να φορούν την προστατευτική μάσκα.

Το Σάββατο, 4 Ιουνίου, εξεταζόμενο μάθημα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι τα Μαθηματικά (Άλγεβρα), ενώ επόμενη εξέταση για τους υποψηφίους των ΓΕΛ είναι τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, με Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία.

Οι Πανελλήνιες 2022 ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ και στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν 18-30 Ιουνίου.

Δείτε εδώ τα θέματα των Νέων Ελληνικών

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΑ.Λ

 Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών ξεκίνησαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων. Στο πρώτο μέρος του διαγωνίσματος, το μη λογοτεχνικό κείμενο προέρχεται από την ιστοσελίδα του ιδρύματος W.W.F. –ΕΛΛΑΣ και αφορά τη διατροφή σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον. Οι δραστηριότητες σχετίζονταν με τη νοηματική απόδοση ενός αποσπάσματος του κειμένου, τους τρόπους πειθούς, την εύρεση της δομής μιας παραγράφου και τον εντοπισμό συνωνύμων. Στην παραγωγή λόγου ζητήθηκε να γράψουν μια ομιλία σε μαθητικό συνέδριο με επιχειρήματα σχετικά με τη σημασία της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών για την υγεία όλων, αντλώντας πληροφορίες από το κείμενο.

 Στο δεύτερο μέρος, το λογοτεχνικό κείμενο ήταν απόσπασμα από το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου «Στο τέλος νικάω εγώ». Αρχικά, ζητήθηκε να σκιαγραφηθεί ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή και έπειτα να εντοπιστούν σημεία που αφορούσαν το είδος του αφηγητή και συγκεκριμένα εκφραστικά μέσα με το σχολιασμό τους. Στην παραγωγή λόγου καλούνταν να τοποθετηθούν σχετικά με τη στάση ζωής του ήρωα απέναντι στη διατροφή αναπτύσσοντας τις προσωπικές τους εμπειρίες.

 Συνεπώς, τα προς εξέταση κείμενα ήταν κατανοητά και οι δραστηριότητες απαιτούσαν την εξοικείωση των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με τη θεωρία, την κατανόηση και την παραγωγή κειμένων. 

Φιλολογική ομάδα

Φροντιστήριο «Άλμα»


news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος