FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλήνιες 2022: Πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές

Ημερομηνία: 29-06-2022 | Συντάκτης:

Τέλος η αγωνία για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς το μεσημέρι της Τρίτης ανακοινώθηκαν οι βαθμολογικές τους επιδόσεις. Το επόμενο διάστημα εγκαινιάζεται όμως η περίοδος της «σπαζοκεφαλιάς» καθώς οι υποψήφιοι θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, με τις εκτιμήσεις για τις βάσεις να κινούνται φέτος σε αχαρτογράφητα νερά λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των μορίων. 

Μέχρι πέρσι, υπήρχαν δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας σε κάθε επιστημονικό πεδίο, ενώ φέτος κάθε Τμήμα ΑΕΙ όρισε τους δικούς του ξεχωριστούς συντελεστές για κάθε εξεταζόμενο μάθημα. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε φέτος συνολικά 5.611 συντελεστές για 461 τμήματα, χωρίς να υπολογίζουμε τους συντελεστές των ειδικών μαθημάτων. Έτσι, ένας υποψήφιος «πετυχαίνει» διαφορετικό αριθμό μορίων ακόμα και στο ίδιο αντικείμενο σπουδών.


Μείωση αριστούχων

Η σημαντική μείωση των αριστούχων στα περισσότερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα σε σχέση με πέρυσι, αναμένεται να συμπαρασύρει ελαφρώς προς τα κάτω τις βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών, χωρίς βέβαια να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με πέρυσι. 

Ειδικότερα, σε όλα τα μαθήματα εκτός από την Ιστορία και τη Χημεία καταγράφηκε σημαντική μείωση των υποψηφίων που έγραψαν πάνω από 18 σε σχέση με πέρυσι. Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στο μάθημα της Πληροφορικής (-5,74%), και στο μάθημα της Φυσικής (-3,86%), ενώ μικρότερη αλλά σημαντική είναι η μείωση των αριστούχων στο μάθημα της Οικονομίας (-3,99%). Στα Αρχαία οι αριστούχοι μειώθηκαν σε ποσοστό 1,56% και στη Νεοελληνική Γλώσσα 0,11%.

Υπενθυμίζεται ότι το μάθημα της Κοινωνιολογίας αντικαταστάθηκε φέτος με το μάθημα των Λατινικών, στο οποίο το 17,96% των υποψηφίων πέτυχε βαθμολογία άνω του 18. Πέρσι στο μάθημα της Κοινωνιολογίας υπήρξε ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων με ποσοστό 27,55%. Ήταν αναμενόμενο ότι στα Λατινικά δεν θα καταγράφονταν τόσο μεγάλος αριθμός υποψηφίων με βαθμολογία πάνω από 18, δεδομένου ότι αυξήθηκε η ύλη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές που εξεταζόταν το μάθημα πριν αντικατασταθεί το 2020, ενώ άλλαξε και ο τρόπος εξέτασης του μαθήματος. 


Τι γίνεται με τις περιζήτητες σχολές

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για τις λεγόμενες περιζήτητες σχολές, Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Νομικές, μαζί με συγκεκριμένα οικονομικά τμήματα και τμήματα Ψυχολογίας θα τρυγήσουν και φέτος την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων.

Το alfavita.gr παρουσιάζει έναν ενδεικτικό πίνακα με τις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων στις περιζήτητες σχολές.

Δείτε τον πίνακα: 

alfavita.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος