FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλαδική απεργία ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη – Διαμαρτυρία στην 6η ΥΠΕ: Ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου Γκάγκα

Ημερομηνία: 29-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα, Υγεία

Κλιμακώνουν την αντίδραση τους, γιατροί και εργαζόμενοι των δημόσιων Νοσοκομείων ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου «Γκάγκα» το οποίο κατατίθεται την Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου «εκτρώματος» όπως το χαρακτηρίζουν υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα νομοσχεδίου που μας γυρνά στην προ ΕΣΥ εποχή. Μάλιστα τα Σωματεία εργαζομένων της Αχαΐας και της Ηλείας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 1.30 μμ στην 6η ΥΠΕ και καλούν όλους τους συλλόγους ασθενών, εργατικών σωματείων και φορέων να συμμετάσχουν.

«Η κυβέρνηση και το Υπ. Υγείας κατέθεσαν το νέο νομοσχέδιο που δίνει τη χαριστική βολή στο ΕΣΥ. Ήρθε η ώρα της κινητοποίησης και του συλλογικού αγώνα. Για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Για Δημόσια Δωρεάν Περίθαλψη λαϊκό δικαίωμα και όχι προνόμιο για λίγους. Για να ζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί με αξιοπρέπεια από το μισθό τους και όχι από το υστέρημα του λαού».

Όπως υποστηρίζει η ΟΕΝΓΕ, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν μερική απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, αλλά και δικαίωμα τήρησης ιδιωτικού ιατρείου στους γιατρούς του ΕΣΥ, γεγονός που θα δημιουργήσει μελλοντικά  υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας.

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο – τομή, -όπως υποστηρίζουν-, το οποίο ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας. Τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης των ασθενών, αλλά θα τους επιδεινώσουν ακόμα παραπέρα».

«Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η λειτουργία των κλινικών και των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα «τρέχουν» για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές», σημειώνουν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος