FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλαδικές: Οδηγός επιτυχίας για υποψήφιους και γονείς!

Ημερομηνία: 12-06-2021 | Συντάκτης:
Γράφει η Ειρήνη Μεσσήνη*

Αρχίζουν και φέτος οι πανελλήνιες εξετάσεις και χιλιάδες παιδιά και γονείς ανησυχούν, αγωνιούν και βρίσκονται σε εγρήγορση και άγχος. Η περίοδος των πανελληνίων αποτελεί μια αγχωτική εμπειρία για όλη την οικογένεια, κυρίως όμως για τα παιδιά που λανθασμένα νιώθουν πως η αναγνώριση των κόπων τους, το μέλλον και η ζωή τους γενικότερα κρίνεται από το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης. Όσο σημαντική και αν είναι η διαδικασία των πανελληνίων, καμία κατάσταση δε θα πρέπει να γίνεται πιο σημαντική από την υγεία και ισορροπία του εαυτού.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι αυτή την περίοδο νιώθουν υπερβολική πίεση, ένταση και άγχος. Αυτό συμβαίνει επειδή καλούνται να διαχειριστούν από τη μια τις βιολογικές αλλαγές στο σώμα τους, τις συναισθηματικές εντάσεις και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις της εφηβείας και ταυτόχρονα να «αποδείξουν» την αξία τους και να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες όσων αγαπούν και ειδικά των γονιών τους. Αυτή η σύνδεση της αγάπης και της επιτυχίας δημιουργούν ένα άγχος αποτυχίας, το οποίο μπλοκάρει την καλή απόδοση των υποψηφίων, οι οποίοι στην υπερπροσπάθεια τους να φανούν αντάξιοι, πολλές φορές μπλοκάρουν!

Το άγχος όταν είναι δημιουργικό ενεργοποιεί το δυναμικό των μαθητών κάνοντας τους πιο γρήγορους, πιο ανθεκτικούς και πιο ικανούς! Όταν όμως αυξάνεται πολύ έχει αρνητικά αποτελέσματα και γενικά επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Ουσιαστικά μπλοκάρει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την απόδοση. Πίσω από το άγχος κάθε υποψήφιου είναι το άγχος της αποτυχίας και τα σενάρια των συνεπειών της. Στον αντίποδα το μυστικό της επιτυχίας σε κάθε αξιολόγηση είναι η διατήρηση του δημιουργικού άγχους! Για να πάνε όλα καλά αυτό που χρειάζεται είναι θετική σκέψη και πίστη στον εαυτό!

Γραμμή Πληροφοριών και Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης για υποψήφιους μαθητές/τριες Γ' Λυκείου – ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ

Οδηγός αυτοβοήθειας για υποψηφίους!

Η οργάνωση έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει το άγχος σημαντικά. Μην αφήνεις όσα έχεις να κάνεις να μαζεύονται, αυτό πιέζει και δημιουργεί περαιτέρω άγχος. Επίσης ιεράρχησε τα θέματα και  βάλε προτεραιότητες. Ξεκίνα από το πιο επείγον και συνέχισε με το λιγότερο σημαντικό. Ξεκίνα βάζοντας ένα καθημερινό πρόγραμμα προχωρώντας σταθερά.

Ακόμα και αν έχεις δυσκολίες μη φοβάσαι, να διατηρείς τις σκέψεις σου θετικές. Υιοθέτησε την νοοτροπία ότι κάθε δυσκολία μπορεί αρχικά να σε πιέζει, ωστόσο στο τέλος πάντα προσφέρει εμπειρία, δύναμη και ευκαιρίες για αλλαγές που τελικά θα βοηθήσουν να φτάσεις σε αυτό για το οποίο είσαι προορισμένος.

Γενικά να θυμάσαι ότι η αποτυχία δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά μια ευκαιρία για αλλαγή. Για το λόγο αυτό σκέψου και βρες εναλλακτικές λύσεις. Αυτό που έχει αξία είναι να κάνεις το καλύτερο δυνατό, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Βάλε το στόχο σου και προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις σου για αυτό. Εάν όμως τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα έχεις σχεδιάσει, έχε πάντα στο μυαλό σου ένα δεύτερο πλάνο για ώρα ανάγκης. Οι ανατροπές συμβαίνουν συχνά στη ζωή και καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να προσαρμοζόμαστε ανάλογα.

Γενικά χαλάρωσε με τον τρόπο σου και όταν χαλαρώσεις σημαντικά η απόδοση σου θα εκτοξευθεί. Ο χρόνος και ο τρόπος χαλάρωσης εξαρτάται από εσένα. Για να το πετύχεις κάνε και σκέψου οτιδήποτε σε ευχαριστεί. Μπορείς να μιλήσεις με τους φίλους σου, να ακούσεις μουσική, ή να κάνεις ασκήσεις χαλάρωσης.

Αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες αποφασιστικά και κράτα στο νου σου ότι οι εξετάσεις είναι ένα σύντομο διάστημα προσπάθειας, το οποίο και αυτό θα τελειώσει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του. Κάνε ότι μπορείς χωρίς να σε νοιάζει το αποτέλεσμα! Επικεντρώσου στο συναίσθημα που θα νοιώσεις όταν όλα θα έχουν εξελιχθεί όπως ονειρεύεσαι. Διατήρησε μέσα σου το συναίσθημα αυτό ως το τέλος!

Συμβουλές προς τους γονείς

  • Δεν πιέζουμε και δεν υπενθυμίζουμε συνεχώς στα παιδιά να διαβάζουν
  • Δε μεταφέρουμε άγχος και αγωνία, αντίθετα επαινούμε έμπρακτα κάθε μικρή ή μεγάλη προσπάθεια
  • Δεν εκφράζουμε προσδοκίες για τις επιδόσεις
  • Είμαστε υποστηρικτικοί, όχι όμως υπερ-προστατευτικοί
  • Αποφεύγουμε συζητήσεις που έχουν συγκρίσεις και αρνητικά σενάρια

Δε ξεχνάμε ότι κάθε δοκιμασία είναι μια χρυσή ευκαιρία ισχυροποίησης των δεσμών εμπιστοσύνης και υποστήριξης ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς. Είναι μια ευκαιρία σύσφιξης των σχέσεων και απόδειξης πως η αγάπη δεν έχει όρους και προϋποθέσεις! Η αγάπη δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα!

*Η Ειρήνη Μεσσήνη είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Ρήγα Φεραίου 111 / Πύργος

Αγίου Δημητρίου 44 / Αθήνα

Τηλ: 6946442653

Email: irinimessini@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος