FOLLOW US: facebook twitter

Πανελλαδικές εξετάσεις: Μπαίνει «ψαλίδι» σε εισακτέους και μετεγγραφές

Ημερομηνία: 24-02-2020 | Συντάκτης:
Ο πήχης εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί σημαντικά χαμηλότερα από το περσινό 78.335

Μείωση των εισακτέων έρχεται φέτος για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, οι οποίοι θα δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις τον Ιούνιο. Ήδη τα πανεπιστήμια προετοιμάζονται για να στείλουν στο υπουργείο Παιδείας τις προτάσεις τους με τον αριθμό των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής», τα τμήματα επιμένουν σε περιορισμό των εισακτέων.

Τα ιδρύματα διεκδικούν και φέτος, μικρότερο αριθμό εισακτέων από αυτόν που τελικά αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας, όχι όμως και σημαντικά μικρότερο από πέρυσι. Ο λόγος; Η χρηματοδότησή τους εξαρτάται άμεσα και από τον αριθμό των φοιτητών που διαθέτει κάθε ίδρυμα.

Πάντως, εφόσον ο τελικός αριθμός των εισακτέων, που θα προτείνουν όλα τα ιδρύματα μαζί, είναι δραματικά μικρότερος, τότε το πιθανότερο είναι ότι το υπουργείο Παιδείας θα επιβάλει τους δικούς του «αριθμούς», καθώς θα μετρήσει το πολιτικό κόστος και τις σφοδρές αντιδράσεις που θα υπάρξουν στην κοινωνία.

Το υπουργείο, όπως ήδη έχει προαναγγείλει, θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις των πανεπιστημίων σχετικά με τον αριθμό εισακτέων, ωστόσο δύσκολα θα  δεχτεί ακριβώς τις προτάσεις των ιδρυμάτων, γιατί τότε θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων κατά 50%.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων εάν το υπουργείο Παιδείας υιοθετούσε κατά γράμμα τις προτάσεις τους αποτελεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Πέρυσι το ίδρυμα ζήτησε συνολικά 880 εισακτέους για όλα του τα τμήματα, τελικά όμως ο αριθμός ανέβηκε στους 1.687, δηλαδή τους διπλάσιους.

Για να καταλάβει κάποιος τη δραματική μείωση που θα μπορούσε να έχει ο συνολικός αριθμός των εισακτέων αρκεί να δει τα παρακάτω στοιχεία.

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Πέρυσι μόνο τα οκτώ (σε σύνολο 22) μεγαλύτερα πανεπιστήμια, δηλαδή Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάντειο, Οικονομικό, ΕΜΠ, Δυτικής Αττικής, Ιωαννίνων και Πάτρας, ζήτησαν να εισαχθούν συνολικά 22.056 φοιτητές, αλλά τελικά το υπουργείο Παιδείας αύξησε τον αριθμό σε 34.948 (δηλαδή 12.892 περισσότερους φοιτητές). Από αυτό και μόνο είναι απολύτως εμφανές πόσο μπορεί να μειωθούν οι πρωτοετείς εάν γινόταν αποδεκτή η πρόταση και όλων των υπόλοιπων ιδρυμάτων.

Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι ο αριθμός των εισακτέων έσπασε το ρεκόρ της δεκαετίας, καθώς οι θέσεις στα ΑΕΙ έφτασαν τις 78.335, κάτι που φέτος δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί. Το τοπίο όμως θα ξεκαθαρίσει τον επόμενο μήνα, όταν θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και να ξέρουν πώς θα κινηθούν στον δρόμο προς τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου.

Η μείωση στον αριθμό των εισακτέων θα ισχύσει κυρίως για τα κεντρικά ιδρύματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, τα οποία έχουν ήδη υπερφορτωθεί με φοιτητές, στους οποίους δεν μπορούν να προσφέρουν πολλές φορές την κατάλληλη εκπαίδευση, και πολύ λιγότερο για τα πανεπιστήμια της περιφέρειας, τα οποία δεν θέλουν να χάνουν φοιτητές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος