FOLLOW US: facebook twitter

Γιώργος Παναγιωτόπουλος-Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης: Για το δήμο μας, ένα όραμα που πρέπει κάποτε να υλοποιηθεί

Ημερομηνία: 25-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
Θέσεις και προτάσεις
Σύγχρονη Ευρωπαϊκή αυτοδιοίκηση

Μια επιτυχημένη τοπική αυτοδιοίκηση βασίζεται στην αυτονομία των τοπικών αρχών, στην αποκλειστική διαχείριση των πόρων με βάση τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, στις κοινωνικές, εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές  δομές και στην εύρυθμη λειτουργία των υποδομών που εξυπηρετούν τους πολίτες.

Σαφής και αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση του δήμου προς το κοινωνικό σύνολο είναι η σταθερή και συνεχής προσφορά όλων εκείνων των απαραίτητων μέσων που καθιστούν τη ζωή των δημοτών ποιοτική, ανθρώπινη, πολιτισμένη και ουσιαστική.

Τα διοικητικά ευρωπαϊκά μοντέλα δήμων, με τεράστια ευελιξία και ταχείς ρυθμούς στη δυνατότητα λήψης αποφάσεων, αναφορικά με μικρά ή μεγάλα ζητήματα, αποτελούν «πυξίδα» για τη δημιουργία ανάλογων προτύπων αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Είναι η «ώρα» λοιπόν  να κερδίσουμε κι εμείς  τα χαμένα χρόνια στον Δήμο μας  

Η γραφειοκρατία με τις  πολλαπλές αιτήσεις, οι αριθμοί πρωτοκόλλων, τα πολυάριθμα δικαιολογητικά, το άνευ ουσίας «χαρτομάνι» πρέπει επιτέλους να γίνουν παρελθόν. Άλλωστε, δε νοείται επιτυχημένη τοπική αυτοδιοίκηση που περιλαμβάνει πλήθος διάσπαρτων οικισμών με ξεχωριστά χαρακτηριστικά και ανάγκες, να  έχει διαφορετικές λειτουργικές «ταχύτητες». Είναι απαίτηση πλέον για ισότιμη αντιμετώπιση όλων

Ο δήμος λειτουργεί αποτελεσματικά, ειδικά στην ελληνική επαρχία, όταν γνωρίζει προσωπικά τους δημότες, τις ανάγκες τους, τις επιθυμίες τους και τους γνωστοποιεί με κατανοητό τρόπο τις δράσεις του.

Όταν ο πολίτης νιώσει το δήμο «δεύτερο σπίτι» του, θα συνεργαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η σχέση να είναι αποδοτική και για τις δύο πλευρές.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα, οφείλει να ανταποκριθεί στα ζητούμενα της κοινωνίας των πολιτών, καθορίζοντας, ταυτόχρονα, με σαφήνεια και ευθύτητα τον οδικό χάρτη των ενεργειών της . Για να προσεγγίσουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζονται:

1. Διοικητικές μεταρρυθμίσεις, με σκοπό την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δημοτικών δομών

2. Αποκέντρωση και Αυτονομία στη λήψη αποφάσεων η οποία θα έγκειται αποκλειστικά στο δήμο, με αποτέλεσμα άμεση δικεπεραίωση υποθέσων δημοτών που, με το υπάρχον σύστημα, χρονίζουν

3. Διαχείριση οικονομικών πόρων με γνώμονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τις ιδιαιτερότητες αυτής

4. Εξειδικευμένο και σωστά καταρτισμένο προσωπικό που καλύπτει τις προϋποθέσεις για τη σωστή και γρήγορη εξυπηρέτηση του πολίτη, στο πλαίσιο ενός απλού αλλά συστηματικού δημοτικού μηχανισμού

5. Ειδικότερες οικονομικές αναλύσεις, ιεράρχηση δομών, κατανομή αρμοδιοτήτων και έλεγχος αποδοτικότητας των υπηρεσιών ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να ανήκει επιτέλους ο δήμος στους δημότες.

Και η συζήτηση δε σταματά εδώ.

Παναγιωτόπουλος Γιώργος

Υποψήφιος Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος