FOLLOW US: facebook twitter

Παναγιώτης Πλατανιάς: “Να αναπτύξουμε ουσιαστικά τα όπλα που διαθέτουμε ως νομός”

Ημερομηνία: 23-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Ο νομός Ηλείας είναι ένας νομός με συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων νομών. Παρόλα αυτά βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης απόρροια των λαθεμένων πολιτικών και νοοτροπιών των εκάστοτε τοπικών “αρχόντων” που δεν αξιοποίησαν στον βαθμό που θα έπρεπε τα “όπλα” που διαθέτει αυτός ο ευλογημένος τόπος.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Ηλείας αποτελεί ο πρωτογενής τομέας. Η Ηλεία είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός νομός όπου καλλιεργούνται σημαντικά αγροτικά προϊόντα όπως πατάτα, ντομάτα, ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, κ.α.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των αγροτών – καλλιεργητών αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές με μικρό κλήρο γης να συρρικνώνονται και να οδηγούνται στον αφανισμό αφού δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε ικανοποιητικές τιμές ώστε να έχουν ένα αξιοπρεπή εισόδημα για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν μονάδες μεταποίησης ώστε ο αγροτικός κόσμος να μπορεί να μεταποιεί τα προϊόντα του και να τα εξάγει προς το εξωτερικό. Οι μικροί αγρότες – καλλιεργητές θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να μαθουν την αξία της μεταποίησης. Διαφορετικά είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια οτι χρόνο με τον χρόνο θα συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να μείνουν λίγοι μεγαλοιδιοκτήτες γης καθώς και λίγες μεγάλες γεωργικές εταιρείες που θα διαχειρίζονται τα αγροτικά προϊόντα και θα καθορίζουν την αγροτική παραγωγή.

Επίσης ένα μεγάλο “όπλο” που διαθέτουμε ως νομός αλλά που δυστυχώς δεν το έχουμε αξιοποιήσει είναι το Brand Name που ακούει στο όνομα Αρχαία Ολυμπία.

Η Αρχαία Ολυμπία θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ως το παγκόσμιο λίκνο του Ολυμπισμού και του πολιτισμού που θα πρέπει να συνδυαστεί όμως με συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις ώστε να ενδυναμωθεί η θέση της.

Θα πρέπει να υπάρξει διασύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας και της Αρχαίας Ήλιδας ώστε οι δυο αυτές κοιτίδες του πολιτισμού να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό τουριστών – επισκεπτών όχι μόνο από την κρουαζιέρα αλλά με την διοργάνωση μεγάλων επιστημονικών συνεδρίων, σεμιναρίων με σκοπό όλοι να μάθουν για τον τεράστιο πλούτο που κρύβουν η Αρχαία Ολυμπία με την Αρχαία Ήλιδα.

Ο τουρισμός είναι ένας ακόμα πυλώνας ανάπτυξης για την Ηλεία που θα πρέπει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο με την δημιουργία ενός μεγάλου παραλιακού μετώπου από το Κατάκολο μέχρι την Κυλλήνη.

Ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα το οποίο θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας βιομηχανικής ζώνης στον νομό.

Ένα μεγαλόπνοο και με μεγάλες προοπτικές έργο που θα δώσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε νέους ανθρώπους στην Ηλεία αλλά και που θα ξαναγεννήσει τον βιομηχανικό ιστό που τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε στην περιοχή μας

Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Η αρχή όμως πρέπει να γίνει με αυτά ώστε η Ηλεία μας να αρχίσει να μπαίνει σιγά σιγά σε τροχιά ανάπτυξης και να γίνει ο πρωταγωνιστής και όχι ο κομπάρσος που είναι σήμερα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 

Παναγιώτης Πλατανιάς

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

Με την παράταξη «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στη Πρόοδο» του Απόστολου Κατσιφάρα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος