FOLLOW US: facebook twitter

Παναγιώτης Φλεβοτόμος: Μονόδρομος η πολιτική αλλαγή

Ημερομηνία: 16-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Του Παναγιώτη Φλεβοτόμου

Λίγο πριν εισέλθουμε στο νέο έτος του 2023, οι προκλήσεις για την χώρα μας είναι πια ξεκάθαρες τόσο σε πολιτικό επίπεδο, τόσο όμως και στο κοινωνικό πεδίο.

Ο ορισμός της ημερομηνίας των εθνικών εκλογών αναμένεται να εξελιχθεί σε γεγονός καθοριστικής σημασίας, διότι σε απόλυτο βαθμό θα καθορίσει την κατεύθυνση της χώρας μας. 

Η ενεργειακή κρίση, ο διαρκώς αστάθμητος πληθωρισμός, ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και οι σκιές στην υπόθεση των υποκλοπών χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Σε ένα διαρκές μεταβαλλόμενο περιβάλλον η κυβέρνηση αρνείται να παρέμβει αποφασιστικά στην αγορά ενέργειας ώστε να επιστρέψει στον κοινωνικό της ρόλο ως ο εγγυητής της προστασίας των πολιτών.

Μια σειρά μέτρων και η έκτακτη φορολόγηση στις εταιρίες ενέργειας που ειρήσθω εν παρόδω έχουν ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ και στα δύο μεγάλα διυλιστήρια που αυτή την στιγμή προσεγγίζουν τα 3 δις ευρώ, είναι δεδομένο ότι θα επιτρέψουν την αποκλιμάκωση των τιμών συνολικά και θα σταματήσουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Η ενεργειακή κρίση σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό που συμπιέζει τα εισοδήματα της πλειοψηφίας των πολιτών και τον ακατανόητο αποκλεισμό των ΜμΕ, ίσως του βασικότερου πυλώνα της οικονομίας, από τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί και γι’ αυτό ο ανασχεδιασμός του εν λόγω προγράμματος καθίσταται ανάγκη καθώς αφορά την επιβίωση τους.

Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη κατανάλωσης και η ταυτόχρονη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα καλύπτει την πληθωριστική περικοπή του, θα ανακόψει την αιμορραγία του οικογενειακού προϋπολογισμού και όσο η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κατά το δοκούν την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας δεν πρόκειται ποτέ να αναδιατάξει την οικονομία προς το συμφέρον της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση για το 2023 είναι η καταστρατήγηση του κράτους δικαίου που η κυβέρνηση συνεχώς υποβαθμίζει με την ενοχική της αντιμετώπιση στην υπόθεση των υποκλοπών και κανείς αναρωτιέται πως θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές που ίσως υπάρχει και το σενάριο της διπλής εκλογικής αναμέτρησης.

Οι προκλήσεις είναι κρίσιμες και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της επιτίθεται σε κάθε τι δημόσιο και πρώτο θύμα σε αυτήν την πολιτική ήταν ο νομός Ηλείας. Η κατάργηση των πανεπιστημιακών τμημάτων, η απαξίωση των νοσοκομείων, η επιμονή της στο θέμα των διοδίων στον νέο δρόμο Πύργος-Πάτρα και μία σειρά επιλογών σε τόσα άλλα ζητήματα κάνουν πια επιτακτική ανάγκη την αλλαγή κατεύθυνσης.

Συνεπώς η πολιτική αλλαγή στις επόμενες εκλογές και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι μονόδρομος, όχι γιατί υπάρχει η ανάγκη της εξουσίας αλλά γιατί πρέπει να αντιμετωπιστούν όλες οι προκλήσεις που μας κρατάνε πίσω με όρους δικαιοσύνης και αυτή είναι η μοναδική υπόσχεση που έχουμε υποχρέωση να δώσουμε, δικαιοσύνη παντού για να επανέλθει η εμπιστοσύνη.

*O Παναγιώτης Φλεβοτόμος είναι Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος