FOLLOW US: facebook twitter

Παλλαϊκή συμμετοχή στην Πανηλειακή Απεργία για την Πατρών-Πύργου

Ημερομηνία: 24-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα
Δεκάδες ανακοινώσεις συμμετοχής από συλλόγους και φορείς της Ηλείας
-Παρών ο δήμος Ζακύνθου, αναμένονται κι άλλο δήμοι παρά τα… υπουργικά τηλέφωνα

Περιφερειακό χαρακτήρα αποκτά η μεθαυριανή πανηλειακή απεργία που διοργανώνει το Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών με κινητοποίηση στο Βουπράσιο στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, καθώς θα συμμετέχουν αιρετοί από τη Μεσσηνία, ο δήμος Ζακύνθου, εκτός απροόπτου ο δήμος Πατρέων, ενώ αναμένονται και σχετικές αποφάσεις και από άλλους δήμους. Οι πληροφορίες της «Πρωινής» αναφέρουν πως έχει εκφραστεί πρόθεση συμμετοχής και από άλλους δήμους της Πελοποννήσου και των Ιονίων, ωστόσο δεν ανακοινώνονται για να μην… προκύψουν τηλέφωνα απαγόρευσης από υπουργικά γραφεία.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζακύνθου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και την αντίθεσή του στην αναστολή υλοποίησης, του ζωτικής σημασίας έργου του νέου αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Πύργου από τον Υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή. Με την απόφασή του αυτή καταδικάζει τους κατοίκους της Ζακύνθου και της Δυτικής Πελοποννήσου να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ένα δρόμο καρμανιόλα που στοιχίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε 30 συνανθρώπους μας. Ο οδικός άξονας Πατρών – Πύργου χρησιμοποιείται από το σύνολο των ζακυνθινών που ταξιδεύουν οδικά εκτός νησιού. Αλλά και από το σύνολο των επισκεπτών που φθάνουν ακτοπλοϊκά στη Ζάκυνθο και ξεπερνούν τις 200.000 το χρόνο. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν αυτοκινητόδρομο κρίσιμο για την οδική ασφάλεια και την ανάπτυξη του τόπου μας. Είναι κυριολεκτικά ακατανόητο γιατί ένα τόσο σημαντικό έργο, που είναι ήδη χρηματοδοτημένο σε 300 εκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους (άρα δεν θα μπουν διόδια) και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης με ήδη υπογεγραμμένες τις 5 από τις 8 εργολαβίες και με έναρξη εργασιών, πρέπει να σταματήσει; Γιατί να δοθεί με ανάθεση στην «Ολυμπία Οδό»; Γιατί πρέπει να μπουν διόδια και στην Πατρών – Πύργου; Ενώνουμε τη φωνή μας με τη διαμαρτυρία των δήμων και των φορέων της περιφέρειας και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση του Συμβουλίου Αιρετών στις 26 Φλεβάρη με αποστολή αντιπροσωπείας στην κινητοποίηση και κλείσιμο του δήμου την ίδια μέρα», αναφέρει το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Ζακύνθου.

Εκτός από τους δήμους Πύργου, Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, που έχουν εκφράσει εξαρχής τη συμμετοχή τους στην απεργία, τις τελευταίες ημέρες έχουν λάβει σχετικής αποφάσεις και οι φορείς και σύλλογοι της Ηλείας, ενώ σήμερα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Ήλιδας για να αποφασιστεί αν τελικά θα συμμετέχει.

Συμμετέχουν οι έμποροι της Ηλείας

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι δεν επιβάλλει το κλείσιμο των καταστημάτων στους εμπόρους.

«Οι έμποροι της Ηλείας έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το κατασκευαστικό δράμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος –Αρχαία Ολυμπία – Τσακώνα και για το λόγο αυτό τόσο η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας όσο και οι Εμπορικοί Σύλλογοι μεμονωμένα, με σειρά ενεργειών από το 2009 έχουν απευθυνθεί στην κεντρική εξουσία. Δυστυχώς όμως η κάθε κυβέρνηση αγνόησε αυτές τις ενέργειες και ούτε καν απάντησε στα σχετικά έγγραφα μας.Κατά συνέπεια αποφασίσαμε να συμμετέχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις της 26 Φεβρουαρίου 2020 με την παρουσία των Διοικητικών Συμβουλίων της Ομοσπονδίας και όλων των Εμπορικών Συλλόγων στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Βουπράσιο.Ωστόσο, δεν προτείνουμε στους εμπόρους το κλείσιμο των καταστημάτων τους, διότι η συρρίκνωση των τζίρων, το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον και η ανταγωνιστικότητα δεν το επιτρέπουν.Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η μόνη λύση για την αποκατάσταση των αδικιών εις βάρος της Ηλείας είναι η ενότητα και η μεταξύ μας συνεννόηση.Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κινηθούμε αφήνοντας στην άκρη τις κομματικές ταμπέλες και τα προσωπικά οφέλη», αναφέρει η ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Νίκος Καρυώτης και ο γ.γ. Νίκος Σκορδαλής.

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου  Αμαλιάδας συνήθλε σε συνεδρίαση σήμερα 21 Φεβρουαρίου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9.00 πμ, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και απεφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την εκτέλεση του έργου της κατασκευής της Εθνικής οδού Πατρών- Ολυμπίας. Οι συνεχείς και επί σειρά ετών αναβολές της οριστικής δρομολόγησης του έργου τούτου δημιουργούν σοβαρές επιφυλάξεις για την πραγματική υλοποίησή του. Ως επιστημονικός Σύλλογος που προσβλέπει στην πραγματική αναβάθμιση του τόπου μας θεωρεί καθήκον του να εκφράσει την αγωνία του για την τύχη του συγκεκριμένου έργου. Δηλώνει με την παρούσα την αταλάντευτη στάση του στην ΑΜΕΣΗ υλοποίηση ενός έργου που θυμίζει «το γεφύρι της Άρτας» και στηρίζει οποιαδήποτε προσπάθεια για την κατά το συντομότερο δυνατό έναρξη των εργασιών κατασκευής του και αποφασίζει τη συμμετοχή με αντιπροσωπεία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την 26η Φεβρουαρίου 2020.

Παρόντες εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί

Τη συμμετοχή της στην Πανηλειακή Απεργία ανακοίνωσε και η ΕΛΜΕ Ηλείας, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση στο Βουπράσιο.

«Οι πολιτικές ηγεσίες αντί να ικανοποιήσουν την ανάγκη κατασκευής ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα χωρίς διόδια προσπαθούν να ρυθμίσουν τα συμφέροντα των εργολάβων.Αυτή η απαράδεκτη εγκληματική πολιτική της ανταποδοτικής λογικής κόστους – οφέλους, με την οποία σχεδιάζονται τα έργα  από τις κυβερνήσεις είναι η βασική αιτία ανύπαρκτων ή υποτυπωδών υποδομών που αφορούν τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας με απόφαση του (29/01/2020)  πρωτοστατεί και συμμετέχει σε πρωτοβουλίες  που έχουν σαν στόχο την κατασκευή του δρόμου Πατρών – Πύργου. Προτείνουμετη μαζική  συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας)  Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επίσης η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας για την Ηλεία και την Αχαΐα από τις 11 το πρωί ως τη λήξη του ωραρίου διευκολύνοντας έτσι όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Παρόντες και οι εργαζόμενοι των δήμων Πύργου-Αρχ. Ολυμπίας-Ζαχάρωε, για την μετακίνηση των οποίων ο δήμος έχει μισθώσει λεωφορεία. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρ. Γαρύφαλλος, όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν να μετακινηθούν την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 στο Βουπράσιο (όρια Νομών Ηλείας-Αχαϊας) και να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρία για την συνέχιση των εργασιών του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία – Τσακώνα, να βρίσκονται το πρωί της 26/2 και ώρα 10.30 έξω από το σταθμό ΟΣΕ (οδός Υψηλάντου).

«Η κατασκευή του δρόμου Πατρών – Πύργου αποτελεί ένα σύγχρονο μνημείο πολύχρονου, επαναλαμβανόμενου και υπερκομματικού  πολιτικού εμπαιγμού εις βάρος των κατοίκων της Ηλείας. Η ανάγκη και η απαίτηση για την ύπαρξη ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου που θα σώσει ζωές και θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή διάσταση στην περιοχή, συνθλίβεται στα εργολαβικά συμφέροντα και την πολιτική διαστροφή. Αυτό το έργο θα μπορούσε μέχρι σήμερα να είχε κατασκευαστεί και να το χρησιμοποιούμε με ασφάλεια, χωρίς να χάνονται στην άσφαλτο ανθρώπινες ζωές.Η συνέχιση κατασκευής του δρόμου Πάτρα – Πύργος ως δημόσιο έργο και χωρίς διόδια πρέπει να αποτελεί την βασική προτεραιότητα.Με αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε κάθε συλλογική δράση απέναντι στις πολιτικές που καταδικάζουν τους πολίτες της Ηλείας», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΠΕ Ηλείας.

Το Εργατικό  Κέντρο Αμαλιάδας προκήρυξε 24ωρη  απεργία  για την Τετάρτη, προκειμενου να εκφραστεί «η αγανάκτησή μας  για την ανυπαρξία  σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου.Ταυτόχρονα στέλνουμε  ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες πως απαιτούμε την άμεση υλοποίηση του έργου  Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα  με σεβασμό  στο φυσικό περιβάλλον  και στους υπάρχοντες οικισμούς. Όχι άλλο αίμα στην εθνική Καρμανιόλα, όχι στα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι με κατάργηση όλων των διοδίων.

Συμμετέχουν και οι επιστημονικοί σύλλογοι

Δυναμική παρουσία αναμένεται να έχουν και επιστημονικοί σύλλογοι της Ηλείας, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις τους.

Το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας εξέδωσε ανακοίνωση συμμετοχής στην κινητοποίηση, χωρίς κήρυξη απεργίας και άφησε αιχμές προς όσους υπηρετούν μικροπολιτικές επιδιώξεις θυσιάζοντας την ενότητα.

«ΤΟ ΔΣ του Συλλόγου αναγνωρίζει την βαρύτητα του προβλήματος που έχει να κάνει με την κατασκευή του δρόμου Πάτρα – Πύργος για όλη την Ηλεία και θεώρει ότι είναι αναγκαίο να κινητοποιηθεί διεκδικητικά όλος ο Νομός προς αυτήν την κατεύθυνση. Το γεγονός ότι υπάρχει πρόθεση οργάνωσης των κινητοποιήσεων ακόμη και όταν δεν μπορούν εκ των πραγμάτων αυτές οι κινητοποιήσεις να χαρακτηριστούν Πανηλειακές κρίνουμε ότι είναι ένα αρνητικό γεγονός. Ο Νομός έχει ανάγκη μπροστά στα κοινά προβλήματα να έχει αραγή ενότητα πέρα από προσωπικές φιλοδοξίες και μικροπολιτικές επιδιώξεις και δυστυχώς αυτή η ενότητα είναι  ακόμη το ζητούμενο. Με δεδομένες τις συνθήκες αυτές, σαν Σύλλογος μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στις 26-02-2020 αλλά εκ των πραγμάτων αδυνατούμε να κηρύξουμε μια απεργία που θα αφορά όλον τον Νόμο από την στιγμή που δυστυχώς σε αυτές τις κινητοποιήσεις δεν θα μετέχει όλος ο Νόμος» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ομοίως ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ηλείας προανήγγειλε  τη συμμετοχή του στην

Πανηλειακή Γενική Απεργία. «Ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του να δώσουν το παρών στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Βουπράσιο στα όρια του Νομού Ηλείας – Αχαίας στις 12:00 το μεσημέρι.Ο Νομός Ηλείας είναι ο μοναδικός Νομός της Χώρας που δεν έχει σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με αποτελέσματα πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα και πολλούς τραυματίες στον δρόμο καρμανιόλα όπως τον έχουν ονομάσει», υπογραμμίζουν.

Ομόφωνη απόφαση συμμετοχής έλαβε και το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου  Αμαλιάδας, σε συνεδρίασή του την περασμένη Παρασκευή στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας.

«ΤΟ ΔΣ απεφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την εκτέλεση του έργου της κατασκευής της Εθνικής οδού Πατρών-Ολυμπίας. Οι συνεχείς και επί σειρά ετών αναβολές της οριστικής δρομολόγησης του έργου τούτου δημιουργούν σοβαρές επιφυλάξεις για την πραγματική υλοποίησή του. Ως επιστημονικός Σύλλογος που προσβλέπει στην πραγματική αναβάθμιση του τόπου μας θεωρεί καθήκον του να εκφράσει την αγωνία του για την τύχη του συγκεκριμένου έργου. Δηλώνει με την παρούσα την αταλάντευτη στάση του στην ΑΜΕΣΗ υλοποίηση ενός έργου που θυμίζει “το γεφύρι της Άρτας” και στηρίζει οποιαδήποτε προσπάθεια για την κατά το συντομότερο δυνατό έναρξη των εργασιών κατασκευής του και αποφασίζει τη συμμετοχή με αντιπροσωπεία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την 26η Φεβρουαρίου 2020» τονίζει ο Σύλλογος.

Τη συμμετοχή του έχει ανακοινώσει από την πρώτη μέρα της απόφασης για Πανηλειακή Απεργία και το Σωματείο Παραπληγικών & Κινητικά Αναπήρων ΠΕ Ηλείας.

Νέο κάλεσμα από δήμο Πύργου

Χθες ο αντιδήμαρχος Πύργου, Γιάννης Παπαδημητρίου απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση, ζητώντας να μην επικρατήσουν οι δικαιολογίες περί απουσίας.

«Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου ο νομός Ηλείας απεργεί μαζικά για τον δρόμο Πύργος – Πάτρα με μοναδικό κύριο και καίριο αίτημα την συνέχιση των εργασιών με σκοπό την αποπεράτωση του έργου. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους τους κατοίκους του Νομού μας ότι το δίκαιο αίτημά μας θα ευοδωθεί με αγώνες και κινητοποιήσεις . Στις μέρες μας τίποτα δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται με προσπάθεια , συλλογικότητα , μεθοδικότητα και τόλμη . Είναι χρέος όλων μας και υποχρέωση στους εαυτούς μας στα παιδιά μας αλλά και σε όλους τους συνανθρώπους μας που έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν μείνει ανάπηροι από τροχαία ατυχήματα να δώσουμε δυναμικό παρόν και να διεκδικήσουμε την ολοκλήρωση του έργου. Καλώ όλους τους πολίτες του Νομού Ηλείας τους βουλευτές και τους αιρετούς αυτοδιοικητικούς συμβούλους του πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης να είναι παρόντες στην συγκέντρωση – διαμαρτυρία που θα πραγματοποιηθεί στα όρια των Νομών Ηλείας-Αχαΐας. Οι φυγομαχίες, οι άστοχες κριτικές, οι έντεχνες απουσίες και δικαιολογίες δεν έχουν καμία θέση σε ένα τόσο ζωτικής σημασίας θέμα που αφορά όλους μας», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος