FOLLOW US: facebook twitter

Παίρνουν ΦΕΚ οι απαλλοτριώσεις για την παράκαμψη Λαστεΐκων

Ημερομηνία: 06-10-2020 | Συγγραφέας:
Αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο για την υπογραφή της σύμβασης από την περιφέρεια

Αίρεται εντός των ημερών και το τελευταίο γραφειοκρατικό εμπόδιο για την υπογραφή της σύμβασης για την παράκαμψη Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη, καθώς χθες έγινε η παρακατάθεση των χρημάτων για να ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις, εκτός από τις τρεις περιπτώσεις που έχουν ανακληθεί λόγω δικαστικής εκκρεμότητας σχετικά με την οριστική τιμή μονάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», έως αύριο αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ειδοποίηση της παρακατάθεσης των χρημάτων και να θεωρηθούν συντελεσμένες οι απαλλοτριώσεις. Όσον αφορά τις ανακληθείσες απαλλοτριώσεις, οι υπηρεσίες της ΠΕ Ηλείας θα ξεκινήσουν τη διαδικασία για νέο υπολογισμό του ποσού που πρέπει να δοθεί για να απαλλοτριωθούν, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο με τρεις μήνες.

Ωστόσο, αυτό δεν επηρεάζει την πορεία του έργου, αφού όπως είχε επισημάνει σε πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος είχε οριστεί ειδικός αγορητής,  η μερική ανάκληση μη συντελεσμένης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των συγκεκριμένων ακινήτων είναι καθ΄όλα νόμιμη ενέργεια, καθώς ο νόμος προβλέπει την επαναπροκήρυξη απαλλοτρίωσης όταν η ανάκληση ή άρση αφορά τμήμα έκτασης το οποίο δεν υπερβαίνει το 20% του συνολικού εμβαδού της (12% στη συγκεκριμένη περίπτωση), και αποδεσμεύει την έναρξη των εργασιών από νομικά εμπόδια που την καθυστερούσαν ως τώρα.

Έγκυρες πηγές ανέφεραν στην «Πρωινή» πως με τη δημοσίευση της ειδοποίησης παρακατάθεσης σε ΦΕΚ θεωρείται συντελεσθείσα η απαλλοτρίωση και πλέον μπορεί ο περιφερειάρχης να καλέσει την ανάδοχο εταιρεία για τη συμβασιοποίηση του έργου. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής  της Περιφέρειας εγκρίθηκε η παράταση ισχύος των προσφορών και των εγγυητικών συμμετοχής κατά πέντε μήνες, για να μην προκύψει αδυναμία συμβασιοποίησης του έργου. Ανάδοχος έχει ανακηρυχθεί η εταιρεία ΔΟΞΑ ΑΒΕΤΕ με προσφορά έκπτωσης 43,09%.

Η ταυτότητα του έργου

Η κατασκευή της παράκαμψης εντάσσεται στην στρατηγική της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Πύργου – Κατάκολου – Αρχαίας Ολυμπίας, έχει προϋπολογισμό 11.904.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020.

Το συγκεκριμένο οδικό τμήμα, μήκους 3,305 μέτρων, έχει στόχο την απευθείας σύνδεση του λιμανιού του Κατάκολου με την Εθνική Οδό και τον βορειοδυτικό άξονα και συνδέει τη διασταύρωση Βουνάργου με τον επαρχιακό δρόμο Πύργου-Κατακόλου στην έξοδο του οικισμού του Αγίου Ιωάννη.

Η συγκεκριμένη οδός χωρίζεται σε δύο τμήματα: Το πρώτο τμήμα αφορά την παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη μήκους 1,17 χλμ και το δεύτερο τμήμα «Αγ. Ιωάννης- Ε.Ο Πατρών – Πύργου»  μήκους 2,13 χλμ.Σύμφωνα με τη μελέτη θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας κάθε μία από τις οποίες θα έχει πλάτος 3.75μέτρα.Η χάραξη της οδού έχει ως αφετηρία την Επαρχιακή Οδό Πύργου-Κατακόλου, 780 μέτρα μετά τη διασταύρωση Αγίου Ιωάννη και 720 μ. πριν από τη διασταύρωση με τα Γρανιτσέικα. Στη συμβολή με την οδό Γρανιτσεΐκων- Βυτινεΐκων προβλέπεται κατασκευή γέφυρας μήκους 24 μέτρων και ανοίγματος 16 μέτρων. Προβλέπεται επίσης ισόπεδη διάβαση στις σιδηροδρομικές γραμμές του ΟΣΕ και στον Ιάρδανο ποταμό γέφυρα μήκους 40,50 μέτρων και ανοίγματος 16 μέτρων.

Επίσης προτείνεται ο σχεδιασμός μόνιμων βοηθητικών δρόμων, παράλληλων στην κύρια οδό, ώστε αφενός να εξυπηρετούνται τα οχήματα από και προς τα γειτονικά αγροτεμάχια και αφετέρου να αποφευχθούν οι συνεχείς συμβολές αγροτικών οδών με την προς μελέτη οδό.Στο τέλος της χάραξης προτείνεται διαμόρφωση ισόπεδου κόμβου για τη σύνδεση με την Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου, καθώς και των παραδρόμων αυτής, όπως επίσης και με την διασταύρωση με το Βούναργο. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να διευκολύνει την ασφαλή και άνετη διέλευση των τουριστών από το Κατάκολο προς την Αρχαία Ολυμπία και να αυξήσει την επισκεψιμότητα της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ