FOLLOW US: facebook twitter

Παγωτό, η απόλαυση του καλοκαιριού και τα οφέλη του για την υγεία

Ημερομηνία: 22-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

Το ποιοτικό παγωτό αποτελεί ένα εξαίρετο επιδόρπιο ή σνακ που μπορεί να εντάσσεται στα πλαίσια της καλής και ωφέλιμης διατροφής. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι παγωτό αγοράζετε και τα διατροφικά του χαρακτηριστικά. Πράγματι υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές ποιότητες και προτού αγοράζετε ένα παγωτό πρέπει να διαβάζετε τη σήμανση με τα διατροφικά του χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν εξαίρετες επιλογές ποιοτικού παγωτού που συγκεντρώνουν πολλά από τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ελκυστικό ως μέρος της υγιεινής διατροφής. Σε αυτά περιλαμβάνονται για παράδειγμα τα παγωτά με χαμηλό περιεχόμενο λίπους, χωρίς κορεσμένα ή τρανς λίπη (συνθετικά υδρογονωμένα φυτικά λίπη), με στέβια και με χαμηλή ποσότητα θερμίδων. Υπάρχουν επίσης παγωτά, χωρίς σχεδόν καθόλου λακτόζη που είναι βέβαια κατάλληλα για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τι παγωτό αγοράζετε και τα διατροφικά του χαρακτηριστικά. Πράγματι υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές ποιότητες και προτού αγοράζετε ένα παγωτό πρέπει να διαβάζετε τη σήμανση με τα διατροφικά του χαρακτηριστικά.

Τα προϊόντα με τρανς λίπη ή υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά οξέα καλύτερο είναι να αποφεύγονται. Η διατροφική πρόσληψη τρανς λιπαρών οξέων φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από καρδιοπάθειες, διαβήτη και καρκίνο.

Η κατανάλωση με μέτρο είναι ένας χρυσός κανόνας που πρέπει να ρυθμίζει την κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού, γλυκού ή άλλου τροφίμου. Έτσι και για το παγωτό, η κατανάλωση με μέτρο διασφαλίζει, ότι θα παίρνουμε από αυτό τα καλύτερα που έχει να προσφέρει.

Το παγωτό, όπως και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, προσφέρουν μια πλειάδα ισχυρών και ωφέλιμων για την υγεία συστατικών. Ας δούμε τα κυριότερα από αυτά.

Το ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι βασικό συστατικό όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο βασικός του ρόλος για την δύναμη και υγεία των οστών είναι καλά γνωστός. Το 99% του ασβεστίου του σώματος μας βρίσκεται στα κόκαλα και στα δόντια μας. Όταν η διατροφική πρόσληψη του ασβεστίου δεν είναι ικανοποιητική, τότε απορροφάται ασβέστιο από τον σκελετό για τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Η τακτική πρόσληψη ασβεστίου από το παγωτό ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Το ασβέστιο δεν είναι μόνο καλό για την υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά και για τη διατήρηση κανονικού βάρους σώματος. Στη δίαιτα για απώλεια περιττών κιλών βάρους σώματος, η κανονική καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου έχει καθοριστική σημασία.

Πρωτεΐνες

Το παγωτό, όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πηγή άριστης ποιότητας πρωτεϊνών. Η καλή διατροφική πρόσληψη πρωτεϊνών έχει τεράστια σημασία για την υγεία των μυών, του δέρματος, του αίματος, των οστών και των χόνδρων.

Βιταμίνες

Το παγωτό περιέχει συνήθως βιταμίνες Α, Β2, Β12 και D. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος, τον μεταβολισμό των οστών και για το σύστημα άμυνας του οργανισμού μας, το οποίο μας προστατεύει από τις μολύνσεις και τον καρκίνο. Επιπλέον η βιταμίνη Α έχει σημαντικό ρόλο για την καλή όραση, ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και για την όραση των χρωμάτων.

Το παγωτό είναι από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D, έστω και εάν είναι σε περιορισμένη ποσότητα. Η βιταμίνη D βοηθά στην εντερική απορρόφηση του ασβεστίου της διατροφής και έχει επιπλέον σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του συστήματος άμυνας του οργανισμού μας.

Η ευχαρίστηση που μας δίνει το παγωτό: Η δράση του στον εγκέφαλό μας

Είναι γνώριμο σε όλους μας το αίσθημα ευχαρίστησης που μας προσφέρει το παγωτό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το παγωτό αυξάνει την έκκριση της σεροτονίνης (θρομβοτονίνη). Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη που προάγει το αίσθημα της ευτυχίας και μειώνει τα επίπεδα του στρες στον άνθρωπο.

Το παγωτό περιέχει την τρυπτοφάνη η οποία είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό και βοηθά στη χαλάρωση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Επιπλέον η τρυπτοφάνη συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος