FOLLOW US: facebook twitter

“Πάγωσε” ο κάμπος του Αλφειού – Ζημιές στα εσπεριδοειδή από τον ισχυρό παγετό

Ημερομηνία: 09-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Ο “Τηλέμαχος” ρήμαξε τα πορτοκάλια με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που έφερε στην περιοχή σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο πάνω στην συγκομιδή. Το προϊόν έως τώρα χαρακτηρίζεται πολύ καλής ποιότητας και οι ποσότητες ικανοποιητικές, μείνει όμως να φανεί αν και κατά πόσο επηρεάστηκαν οι καλλιέργειες.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Γιάννης Δάγκαρης μιλώντας για τον παγετό που έπληξε την περιοχή είπε πως “… με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, τα πορτοκάλια και γενικότερα τα εσπεριδοειδή είναι καταδικασμένα. Χθες το πρωί, λίγο πριν από τις έξι, είχαμε -7 βαθμούς, οπότε καταλαβαίνετε ότι η ζημιά στο προϊόν είναι σοβαρή και θα επηρεάσει σημαντικά το αγροτικό εισόδημα. Μέχρι τώρα έχουν διακινηθεί πολύ μικρές ποσότητες, μόλις το 20% της συνολικής παραγωγής. Το υπόλοιπο 80% είναι ακόμα στα δέντρα και φοβάμαι ότι η ζημιά θα είναι μεγάλη. Σε πρώτη φάση, θα πάθει – αν δεν έχει ήδη πάθει- ζημιά το προϊόν, ενώ ανάλογα και με την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες ημέρες, μπορεί να έχουν πρόβλημα και τα δέντρα. Δυστυχώς η φετινή παραγωγή δεν πρόλαβε να πουληθεί. Ο αγροτικός κόσμος των Μακρισίων δέχεται ισχυρό πλήγμα, και μάλιστα σε μια χρονιά που το εισόδημα από το ελαιόλαδο ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτο».

Ο πρόεδρος των Καλυβακίων Πάνος Γεωργακόπουλος, χαρακτήρισε πολύ δύσκολες τις μέρες του χιονιά, όπου ακολούθησε ο παγετός. “Τρεις ημέρες ήταν μαρτύριο. Οι περισσότεροι έβαλαν σε λειτουργία τα αντιπαγετικά. Υπάρχει παραγωγή στα δέντρα καθώς είμαστε στη διαδικασία της συγκομιδής. Είναι καλή η χρονιά στην παραγωγή καθώς είναι η χρονιά για τα πορτοκάλια με πολύ καλή ποιότητα. Όμως με τα τελευταία καιρικά φαινόμενα ζητήσαμε από το δήμο να γίνει αναγγελία για παγετό. Ευτυχώς αλλάζει ο καιρός και ελπίζουμε να βελτιωθεί η κατάσταση. Φοβόμαστε όμως ότι μπορεί να έλθει μετά και άλλος χιονιάς και τότε ίσως η κατάσταση να επιδεινωθεί αρκετά”.

Ο πρόεδρος των Μακρισίων Παναγιώτης Γριβάκης δήλωσε πως “…οι θερμοκρασίες ήταν ιδιαίτερα χαμηλές στην περιοχή των Μακρισίων ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι το θερμόμετρο έδειξε υπό το μηδέν. Δυστυχώς δεν έχει απορροφηθεί ούτε το 10% της παραγωγής καθώς οι τιμές το προηγούμενο διάστημα ήταν πολύ χαμηλές. Εάν επιμείνουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, τα πορτοκάλια δεν θα είναι ούτε για την χωματερή ενώ φοβάμαι ότι ζημιά έχουν υποστεί και οι ελιές κυρίως όσες είχαν πρόσφατα κλαδευτεί.  Το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί ωστόσο τις επόμενες μέρες και ελπίζουμε ότι θα αποφύγουμε τα χειρότερα».

Ο πρώην πρόεδρος Καλυβακίων Παναγιώτης Βασιλόπουλος ανέφερε πως “… δυστυχώς έχει πάρα πολύ πάγο και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Οι ζημιές θα φανούν τις επόμενες μέρες και θα εξαρτηθεί με το πώς θα πάει ο καιρός το επόμενο διάστημα. Ο κόσμος δεν έκοψε πορτοκάλια γιατί η τιμή ήταν πολύ χαμηλή και υπήρχε μειωμένη ζήτηση. Τώρα που η ζήτηση ανέβηκε λίγο έπεσε πάγος. Μένει να φανεί τι τελικά θα γίνει και ποιο θα είναι το ύψος της ζημιάς”.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Χατζόπουλος σε δηλώσεις του σημείωσε πως “…έπεσε πάγος αλλά ακόμα δεν μπορούμε να δούμε το μέγεθος της ζημιάς. Ο κόσμος ακόμα μαζεύει πορτοκάλι καθώς εδώ και καιρό οι έμποροι έπαιρναν μόνο τα «χοντρά» και είχαν μείνει πίσω τα πιο μικρά. Τώρα ήρθαν οι εξαγωγείς που έχουν πέσει και οι τιμές και μένει να δούμε εάν θα υπάρξει ζημιά στο προϊόν από την κακοκαιρία. Εάν υπάρξει ζημιά τότε θα πάψει να υπάρχει και το μικρό ενδιαφέρον που υπήρχε σήμερα από πλευράς των εξαγωγέων”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος