FOLLOW US: facebook twitter

Πάγωσε ο Κάμπος, πάγωσαν και τα εσπεριδοειδή: Μεγάλες ζημιές και στην περιοχή Αμαλιάδας και Βόρειας Ηλείας

Ημερομηνία: 16-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Ζημιές που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και στο 60% της παραγωγής εκτιμούν οι καλλιεργητές σε εσπεριδοειδή στην περιοχή της Αμαλιάδας και του Κάμπου της Ηλείας. Οι πρωτοφανείς χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα έχουν πλήξει τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια με αποτέλεσμα να χάνουν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους οι αγρότες.

Από την άλλη πλευρά όμως οι ίδιες καιρικές συνθήκες ευνοούν στην εξόντωση του μήκυτα του γλοιοσπόριου που προκάλεσε μεγάλες απώλειες στην ελαιοπαραγωγή και της Ηλείας.

Επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

Όπως έγινε γνωστό απο την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας γίνεται η συγκέντρωση των τιμολογίων για την επιστροφή του ΦΠΑ ειδικού καθεστώτος. Η προθεσμία μπορεί να αργεί (στις 31/10), όμως σταδιακά γίνεται η συγκέντρωση των τιμολογίων για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Το ποσοστό της επιστροφής ανέρχεται στο 6% επί των ακαθαρίστων εσόδων του οικονομικού έτους 2018. Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσκομίσουν στην ομάδα παραγωγών τα πρωτότυπα τιμολόγια και τις πρωτότυπες εκκαθαρίσεις του έτους. Όσοι εξ αυτών για κάποιους λόγους τα έχουν υποβάλλει σε κάποια αρμόδια υπηρεσία θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση κατάθεσης από την υπηρεσία.

Όπως τόνισε ο κ. Βαλιανάτος από 1/1/2019 καταργείται και το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες οι οποίοι συμμετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα και διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω αυτών. Έτσι τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας που διαθέτουν μέσω αυτής την παραγωγή τους στη βιομηχανική τομάτα, τη σταφίδα και το ελαιόλαδο μπορούν να τύχουν του ευνοϊκού αυτού μέτρου.

“Θα πρέπει οι δικαιούχοι να ενημερωθούν για τις διαδικασίες, ώστε να μην επιβαρυνθούν με το ποσό των 650 ευρώ.

Συμπαράσταση στον αγώνα της ΟΑΣΗ

Με δήλωσή του ο κ. Βαλιανάτος εξέφρασε τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιεί σήμερα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. “Συμπαραστεκόμαστε στην ΟΑΣΗ, που είναι συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των αγροτών και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα που έχουν τεθεί” σχολίασε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος