FOLLOW US: facebook twitter

«Πάγος» σε χιλιάδες αιτήσεις ιδιοκτητών που διεκδικούν επιστροφή φόρου

Ημερομηνία: 11-12-2020 | Συντάκτης:

Δεκάδες χιλιάδες αιτήματα για επιστροφές φόρου λόγω υποχρεωτικού «κουρέματος» ενοικίου που υποβλήθηκαν από αντίστοιχους ιδιοκτήτες ακινήτων απέρριψαν οι φορολογικές αρχές, κάτι που σημαίνει ότι η «αποζημίωση» που περιμένουν οι ιδιοκτήτες δεν θα καταβληθεί.

Στον μακρύ κατάλογο των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, εντοπίστηκαν χιλιάδες περιπτώσεις ιδιοκτητών που εμφανίζονται να έχουν υποστεί κούρεμα ενοικίου από ενοικιαστές οι οποίοι όμως δεν δικαιούνται του ευεργετήματος της μείωσης του ενοικίου πολύ απλά διότι δεν συμπεριλαμβάνονται στους «πληττόμενους» (επαγγελματίες ή εργαζόμενους που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Τα ευρήματα των ελέγχων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σκοπεύει να τα δημοσιεύσει μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καθώς κάποια στιγμή πρέπει να κλείσει οριστικά αυτή η εκκρεμότητα που «κρατάει» χρονικά από την έναρξη της πανδημίας.

Πρακτικά, οι χιλιάδες αιτήσεις αφορούν σε κουρέματα ενοικίου που έχουν γίνει από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο είτε σε μαγαζιά (επαγγελματικές έδρες) είτε σε σπίτια πληττόμενων εργαζόμενων και φοιτητικές στέγες. Για όλες τις περικοπές που έχουν γίνει μέχρι και τον Οκτώβριο, ο ιδιοκτήτης ακινήτων διεκδικεί το 30% της απώλειας ως επιστροφή φόρου. Ακόμη και αυτές τις ημέρες, η ΑΑΔΕ αποστέλλει ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε όσους ιδιοκτήτες έχουν υποβάλλει λανθασμένα στοιχεία με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η διασταύρωση των πληροφοριών που διενεργούν οι φορολογικές αρχές. Σε πάνω από 80.000 περιπτώσεις όμως, η αίτηση έχει απορριφθεί οριστικά.

Η πλατφόρμα έχει ήδη ανοίξει ξανά προκειμένου οι ιδιοκτήτες να κάνουν τις δηλώσεις για το κούρεμα ενοικίου που έχουν υποστεί τον Νοέμβριο. Αυτή τη φορά, η αποζημίωση του ιδιοκτήτη είναι μεγαλύτερη και αντιστοιχεί στο 50% της απώλειας ενώ τα χρήματα κατατίθενται από το Taxis στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών. Εφόσον δεν προκύπτει ότι ο ενοικιαστής ανήκει στους πληττόμενους (σ.σ η ΑΑΔΕ διενεργεί έλεγχο με βάση τον ΚΑΔ σε περίπτωση που το ενοίκιο καταβάλλει επαγγελματίας ή με βάση τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη σε περίπτωση που το ενοίκιο καταβάλλεται από εργαζόμενο σε αναστολή) ο ιδιοκτήτης δεν θα πάρει την αποζημίωση. Και ας έχει υποστεί το κούρεμα από τον ενοικιαστή. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι περιπτώσεις ενοικιαστών που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις προφασιζόμενοι τους πληττόμενους προκειμένου να πληρώσουν λιγότερο ενοίκιο. Ήδη, οι αντιδικίες μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών είναι ουκ ολίγες και θα συνεχιστούν δεδομένου ότι παρατείνεται και για τον Δεκέμβριο το υποχρεωτικό κούρεμα ενοικίων.

Πηγή: Moneyreview.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος