FOLLOW US: facebook twitter

Παγώνουν τα σενάρια για Πάσχα στο χωριό

Ημερομηνία: 20-04-2021 | Συντάκτης:

Εγκλωβισμένη στην τακτική της δημιουργίας προσδοκιών για το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό  τις ημέρες του Πάσχα βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το εάν τελικά θα πρέπει να υπάρξει ελευθερία στις μετακινήσεις .

Η εικόνα που υπάρχει ωστόσο τα τελευταία εικοσιτετράωρα – καθώς  εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώνονται σε πλατείες και κεντρικά σημεία της πρωτεύουσα ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται κρούσματα κορωνοϊού στα σχολεία που έχουν ανοίξει – έχει θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο αναζητά την μαγική λύση.

Το γεγονός ότι στελέχη της κυβέρνησης άφηναν να εννοηθεί ότι  τα πράγματα θα είναι καλύτερα τις επόμενες ημέρες χωρίς να αποκλείουν μάλιστα και το Πάσχα στο χωρίο δημιούργησε ένα κλίμα ευφορίας σε όσους να πάνε στα πάτρια εδάφη.

Τις τελευταίες ώρες όμως η κυβέρνηση προσπαθεί να παγώσει τις διακοπές του Πάσχα βάζοντας μπροστά το θέμα του τουρισμού – καλοκαίρι στις παραλίες – αλλά  και της εστίασης. Αφήνουν να εννοηθεί δηλαδή ότι εάν ξεφύγει η κατάσταση τις ημέρες του Πάσχα τότε θα υπάρξουν συνέπειες για τον τουρισμό και άρα για την οικονομία της χώρας.

Φυσικά η πλειοψηφία των πολιτών αντιδρά σε αυτό το αφήγημα καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να κάνει το ίδιο από την στιγμή που ξέσπασε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το φθινόπωρο του 2020 είχε καλέσει τον κόσμο να τηρήσει την καραντίνα για να μπορέσει να περάσει καλά Χριστούγεννα.

Όταν ο σχεδιασμός των Χριστουγέννων ναυάγησε μπήκε το ορόσημο του Πάσχα και τώρα μπαίνει το άνοιγμα του τουρισμού.

Την ίδια στιγμή η διαρροή των πρακτικών της επιτροπής δεν διευκολύνει καθόλου την κυβέρνηση δεδομένου ότι μέσα από αυτά φαίνεται ότι πολλές φορές κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να κατευθύνουν τους ειδικούς στις απόψεις που έχει η κυβέρνηση.

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν η κυβερνηση χάνει ένα από τα βασικά του επιχειρήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο τι δηλαδή έκανε ότι της έλεγαν οι ειδικοί και άρα εκείνοι έχουν την ευθύνη.

Οι υπουργοί που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, όχι μόνο κατευθύνουν τα μέλη της επιτροπής ως προς τις τελικές αποφάσεις αλλά μοιάζει να τους τις επιβάλλουν.

«Είναι νωρίς ακόμα…»

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ερωτηθείς τι θα ισχύσει τελικά για το Πάσχα, απάντησε ότι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι να μειωθούν οι περίπου 5.500 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό στα νοσοκομεία, οι 840 που είναι διασωληνωμένοι και βέβαια οι δεκάδες που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, ώστε να πάρει μια ανάσα το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Σχετικά με το θέμα των μετακινήσεων για το Πάσχα, είπε ότι ακόμη είναι νωρίς για να ξέρουμε και πρέπει να περιμένουμε να φτάσει η Μεγάλη Δευτέρα για να εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να παρθούν αποφάσεις. Προειδοποίησε όμως ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια μαζική έξοδο όπως στα προ πανδημίας χρόνια.

Ο κ. Εξαδάκτυλος δήλωσε στη συνέχεια ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση, αλλά αυτό είναι δύσκολο στην πράξη, καθώς όπως κυλάει το πρόγραμμα του εμβολιασμού δεν μπορεί να έχει εμβολιαστεί μια ολόκληρη οικογένεια.

«Αν μείνουμε στην Αθήνα, και τις άλλες μεγάλες πόλεις, το Πάσχα τα κρούσματα θα αυξηθούν» δήλωσε με την σειρά του στον ΣΚΑΪ ο πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Δηλώνοντας ότι το σημερινό μείγμα μέτρων πλέον δεν λειτουργεί, πρότεινε να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις με self test και να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.

«Πρόβλεψη μου είναι ότι αν μείνουμε στην Αθήνα, και στις άλλες μεγάλες πόλεις, και δεν πάμε στα χωριά μας, θα αυξηθούν τα κρούσματα, κανείς δε θα μείνει στο δικό του σπίτι, αντί για αυτό θα βρεθούμε παρέες, συγγενείς, φίλοι μέσα στα διαμερίσματα αντί στα χωριά σε εξωτερικούς χώρους να γιορτάζουμε το Πάσχα και τις χρονιάρες μέρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε να επιτραπούν οι μετακινήσεις, με χρησιμοποίηση self test. «Αν κάνουμε συμφωνία ειλικρίνειας πολιτών – κυβέρνησης και γίνουν self test Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη από τον καθένα μας, και όσοι είναι θετικοί είναι ειλικρινείς και δε φύγουν, τότε η κοινωνία θα αραιώσει και η μετάδοση θα μειωθεί.

Πηγή: topontiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος