FOLLOW US: facebook twitter

Παγκόσμια «πράσινη» διάκριση για το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου!

Ημερομηνία: 08-11-2021 | Συντάκτης:

-Βραβεύτηκε ως Σχολείο Αριστείας από το ClimateActionProject
-Eρώτηση στην Ημέρα Δράσης για το Κλίμα απηύθυνε η μαθήτρια Αγγ. Παρασκευοπούλου
-Προσπαθούμε να διαμορφώσουμε περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά, δήλωσε η εκπαιδευτικός Σοφία Κουζούλη


Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Παγκόσμια διάκριση για το 1o Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου, καθώς βραβεύτηκεως Σχολείο Αριστείας του Προγράμματος Δράσης για το Κλίμα από τον οργανισμό CartoonNetworkClimateChampions και το ClimateActionProject, ανάμεσα σε 250 σχολεία παγκοσμίως.
Το βραβείο απονεμήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωντανής διαδικτυακής εκδήλωσης που οργανώθηκε την περασμένη Πέμπτη (4/11) στο ευρύτερο πλαίσιο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη με τίτλο «Ημέρα Δράσης για το κλίμα» (ClimateActionDay), στην οποία φέτος συμμετείχαν 250.000 άτομα παγκοσμίως και μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο υπεύθυνος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος από τον ΟΗΕ, τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση WWF, τη ΝASAκλπ, επιστήμονες για το κλίμα και ακτιβιστές.
Το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου συμμετείχε ενεργά στη διαδικτυακή πρωτοβουλία, καθώς η μαθήτρια της Ε’ Τάξης, Αγγελική Παρασκευοπούλου, απηύθυνε ερώτηση (με μαγνητοσκοπημένο βίντεο) σχετικά με τον ενδεδειγμένο τρόπο της ανθρώπινης συμβολής στην αναγέννηση των καμμένων εκτάσεων της Ηλείας.
«Τον τελευταίο χρόνο, αρκετές πυρκαγιές έκαψαν πολλά δάση στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη σας, τι είναι καλύτερο; Να κάνουμε αναδαδώσεις ή να αφήσουμε τη φύση να μεγαλώσει τα δάση ξανά;» ήταν η ερώτηση που απηύθυνε. (“Hello, My name is Angeliki and I am a 5th grade student at the 1st Experimental Primary School of Pyrgos, near Ancient Olympia in Greece. Last year a lot of fires burnt a lot of forests in Greece. In your opinion what is better? Should we do reforestations or should we let nature grow these forests again?”)
«Ενσωματώνουμε δράσεις για το κλίμα στο πρόγραμμα σπουδών»
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» η καθηγήτρια Αγγλικών, Σοφία Κουζούλη, η οποία είναι η υπεύθυνη εκπαιδευτικός καιπρέσβειρα της Δράσης για τα Ελληνικά Σχολεία που συμμετέχουν, η σημαντική αυτή διάκριση είναι αποτέλεσμα της συνεχούς και συντονισμένης δραστηριότητας του σχολείου στην εκπαίδευση για το κλίμα με μια ολιστική σχολική προσέγγιση και της προσπάθειας που καταβάλλουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείο για να ενσωματώσουν στο πρόγραμμα σπουδών τις δράσεις για το κλίμα.
«Το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου βραβεύτηκε για τη συνολική συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών στη δράση και στην εκπαίδευση για το κλίμα, καθώς έχει υλοποιήσει περιβαλλοντικές δράσεις και προγράμματα σε συνεργασία με άλλα σχολεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με τα eTwinning προγράμματα “Gaia’sBuddies”, “Let’sGoEco”, “WeareArt”, “FoodforAll” και “ForestsFriends”, και σε παγκόσμιο επίπεδο με τις δράσεις “ClimateAction Project”, “Goals Project” και “NoMorePlastic”» τόνισε και πρόσθεσε πως το σχολείο συμμετέχει εδώ και τέσσερα χρόνια στο εγχείρημα.
«Συμμετέχουμε στη δράση από το 2017. Επιδίωξή μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου και να τους βοηθήσουμε να διαμορφώσουν περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από την ενσωμάτωση δράσεων και για το κλίμα στο πρόγραμμα σπουδών», επισήμανε.
Ο οργανισμός CartoonNetworkClimateChampions είναι μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή που έχει ως στόχο να εμπνεύσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν καθημερινές προκλήσεις που συλλογικά μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία του πλανήτη μας. Έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την παγκοσμίου φήμης περιβαλλοντική οργάνωση WWF.
Το ClimateActionProject είναι ένα δωρεάν παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε από τον οργανισμό TakeActionGlobal, έναν εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό με έδρα τις ΗΠΑ, στον οποίο συμμετέχουν 2.700.000 εκπαιδευτικοί και μαθητές σε 146 χώρες. Το έργο στοχεύει να βοηθήσει τους μαθητές να μάθουν για την κλιματική κρίση με αυθεντικούς τρόπους και να διαδώσουν λύσεις στο Διαδίκτυο ώστε να αναλάβουν δράση για ένα καθαρότερο περιβάλλον. Στους συνεργαζόμενους φορείς περιλαμβάνονται ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, η NASA, η WWF, το CartoonNetwork, η LEGO Education και το Βραβείο Earthshot που θεσπίστηκε τον Οκτώβριο του 2020 από το RoyalFoundation.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος