FOLLOW US: facebook twitter

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ”Προωθούμε  το τετράπτυχο τουρισμός – πολιτισμός – πρωτογενής τομέας – επιχειρηματικότητα”

Ημερομηνία: 27-09-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Ν.Κοροβέσης: «Προχωρούμε σε ένα φιλόδοξο σχέδιο πολυκεντρικής τουριστικής ανάπτυξης στην Ηλεία” 

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού σήμερα και η Ηλεία δηλώνει παρούσα! Η συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε κορυφαίες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις όπως η τελευταία στην οποία συμμετείχαμε στο Παρίσι,  επιβεβαιώνει πλέον την άποψη ότι αναδύονται νέες τάσεις στον τουρισμό που  ενισχύουν και την δική μας στόχευση. Αφενός την επιστροφή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και κυρίως της Ηλείας που διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Αρχαίας Ολυμπία, στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει με την κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητας και το 2021 και ειδικά την φετινή σεζόν του 2022  και αφετέρου την επιμήκυνση  της τουριστικής σεζόν για όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 Η ανάδειξη του αγροτοδιατροφικού πλούτου  και της γαστρονομίας  μέσω της δημιουργίας συγκριμένης  ταυτότητας και η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής αγοράς  τροφίμων, οίνων  και ποτών με τον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού, αποτελεί βασική  προτεραιότητα  της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.  Είναι  αναγκαία λοιπόν η σύμπραξη  όλων των αγροτικών, κλαδικών και επαγγελματικών εμπλεκομένων φορέων του τομέα, έτσι ώστε εν προκειμένω η Ηλεία να διαμορφώσει την δική της τουριστική και γαστρονομική ταυτότητα στηριζόμενη στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα, ποτά και οίνους της περιοχής μας. Στόχος να επιτύχουμε αυτήν την διαδικασία διασύνδεσης των τοπικών παραγωγών με τις τοπικές επιχειρήσεις διαμορφώνοντας ένα συνολικό προίόν οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης  δημιουργώντας ένα σοβαρό brandname για τον τόπο. Παράλληλα βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητα στην παραγωγή και ενδυναμώνουμε  την επιχειρηματικότητα με όρους καινοτομίας, εξωστρέφειας και ψηφιακής ενίσχυσης.  Μάλιστα, αυτό το τελευταίο αποτελεί και έναν από τους στρατηγικούς στόχους του νέου ΠΕΠ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συμπεριλαμβάνεται στο περιφερειακό μας πρόγραμμα ύψους 628,5 εκ ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

, Το επόμενο διάστημα  θα πρέπει λοιπόν  να δούμε σοβαρά αυτήν την προοπτική και να καθίσουμε  στο τραπέζι μαζί με όλους τους εκπροσώπους  της Ηλείας των τομέων αυτών για να βρούμε από κοινού τον τρόπο διασύνδεσης και στήριξης αυτής της προσπάθειας από την Περιφέρεια και με  τα κατάλληλα προγράμματα και  χρηματοδοτικά εργαλεία ,    όπου ωφελημένοι θα είναι το σύνολο των παραγωγών .αλλά και των επαγγελματιών εστίασης και τουρισμού. Γιατί έχει αποδειχθεί ότι οι συνέργειες είναι εκείνες που μπορούν να πάνε τον τόπο μπροστά.

Η νέα τάση λοιπόν στον τουρισμό που συναντάμε μπροστά μας σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις, στοχεύει στην πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη.  Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πλέον ότι το τετράπτυχο τουρισμός – πολιτισμός– πρωτογενής τομέας-   επιχειρηματικότητα, είναι τα υπαρκτά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας, αρκεί να κινήσουμε  τα νήματα αυτής της συνέργειας.  Βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας πρόκλησης που φιλοδοξούμε να το κάνουμε πράξη.

 Άλλωστε την φετινή χρονιά στην Περιφέρεια θέσαμε τις βάσεις υλοποιήσαμε ένα μεγάλο πρόγραμμα τουριστικής προβολής προορισμών  με ειδικό βάρος στην ψηφιοποίηση, τετραπλασιάζοντας τους πόρους και  εκπονήσαμε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα σύγχρονα μέσα προώθησης, αλλά και ένα τεράστιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων με την Ηλεία να κρατά το “μερίδιο του λέοντος”.  Στα αμέσως επόμενα σχέδιά μας να προβάλουμε προορισμούς σε συνδυασμό με την ιστορία, τον πολιτισμό τους και  τα πολλά και ποιοτικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα, αλλά και εναλλακτικές προτάσεις σε συνδυασμό με την προβολή των τοπικών επιχειρήσεων, τις οποίες στηρίξαμε κατ’ επανάληψη με την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Μένει λοιπόν να συνθέσουμε όλα τα κομμάτια του παζλ για την προώθηση του φιλόδοξου σχεδίου της πολυκεντρικής τουριστικής ανάπτυξης που θα δώσει νέα πνοή στην Ηλεία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος