FOLLOW US: facebook twitter

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Η «ψυχή» των Νοσοκομείων

Ημερομηνία: 13-05-2022 | Συντάκτης:

Γράφει η Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


«Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή» η χθεσινή, μια μέρα που έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί μέρα “υπενθύμισης” του ανεκτίμητου έργου των Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών. Των ανθρώπων, που καθημερινά προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στους νοσηλευόμενους ασθενείς, υπηρετώντας την υγεία. Στην «ψυχή» των Νοσοκομείων, σε όλους εκείνους που παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στους ανθρώπους, όσον αφορά την πρόληψη, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια περίθαλψη, μέχρι και την αποκατάσταση.

Το έργο των Νοσηλευτών, πολυδιάστατο, ιδιαίτερα την περίοδο του κορονοϊού, καθώς πέρα από τα νοσηλευτικά τους καθήκοντα, βρίσκονται δίπλα στους νοσούντες καλύπτοντας ψυχολογικές και ανθρώπινες ανάγκες τους. Χάρις και σε αυτούς, το σύστημα τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας δεν κατέρρευσε.

Κόντρα σε όλα τα δεδομένα, υποστελεχωμένοι και εξουθενωμένοι «πάλεψαν» και «παλεύουν» να κρατήσουν τις Θερμοπύλες του κοινωνικού ιστού, διατηρώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας όρθιο.
Οι Νοσηλευτές δεν αποτελούν ούτε τη ραχοκοκαλιά, ούτε την καρδιά του Εθνικού Σύστημα Υγείας, αποτελούν τη ψυχή του, αποτελούν την προσωποποίηση των συγγενών των ασθενών και πολλές φορές την ίδια την οικογένειά τους.

Η σημαντική και διαρκής προσφορά τους στο ΕΣΥ, από τον πιο άπειρο συμβασιούχο Νοσηλευτή, μέχρι τον πιο έμπειρο/η Διευθυντή/τρα, είναι γεγονός και τους ευχαριστούμε για το τεράστιο κοινωνικό έργο, που επιτελούν!

Δώρα Λινάρδου-Ντοά ΤΕ Νοσηλευτρια Νεφρολογίας: «Ο νοσηλευτικός κλάδος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ»

Για την Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών (ΔΗΝ) που γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο κάθε 12η Μαΐου (επέτειος γέννησης της Florence Nightingale), μίλησε στην Πρωινή η Τ.Ε. Νοσηλευτρια Νεφρολογίας του Νοσοκομείου Πύργου (με MSC Διοίκησης Μονάδων Υγείας), κ. Δώρα Λινάρδου Ντοά τονίζοντας ότι η πανδημία έχει αναδείξει το πολύπλοκο έργο των νοσηλευτών και τη δυνατότητά τους να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις της υγείας των ασθενών και να εργάζονται ως μέλη της διεπιστημονικής ομάδας. «Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN) υποδεικνύει την αναγκαιότητα αξιοποίησης τόσο της σχετικής επιστημονικής τεκμηρίωσης όσο και των εκθέσεων διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η 12η Μαΐου 2022 μας βρίσκει στην Τρίτη χρονιά της πανδημίας με τους νοσηλευτές να έχουν αναλάβει κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο σε όλες τις βαθμίδες φροντίδας υγείας εφόσον ο νοσηλευτικός κλάδος αποτελεί την ραχοκοκαλιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο και δρώντας πάντα με γνώμονα τις αξίες για την προαγωγή της συνεχούς εξέλιξης. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είχαν υψηλά επίπεδα έκθεσης στον ιό COVID-19.

Οι συνθήκες εργασίας επηρεάζουν όχι μόνο τα δικά τους δικαιώματα, αλλά και τα δικαιώματα αυτών που απαιτούν πρόσβαση σε ποιοτική και οικονομικά προσιτή φροντίδα υγείας. Τα οφέλη από την επένδυση στην ασφάλεια των νοσηλευτών περιλαμβάνουν μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων, μεγαλύτερη παραγωγικότητα, αυξημένη εργασιακή ικανοποίηση και διατήρηση των νοσηλευτών, βελτιωμένη υγεία και ασφάλεια στο χώρο εργασίας, διασφάλιση ανθεκτικών συστημάτων υγείας και βελτιωμένη υγεία και ευεξία. Συντετριμμένοι, ξεπερνώντας τα όριά τους και αντιμετωπίζοντας άγχος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απειλήθηκε η σωματική και ψυχολογική ευημερία των νοσηλευτών. Η επένδυση στην υγεία και την ευημερία τους θα οδηγήσει σε βελτίωση της τόσο της υγείας τους όσο και της ποιότητας της φροντίδας των ασθενών, τήρηση των υποχρεώσεων του άρθρου 23 της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθιέρωση οργανωσιακής κουλτούρας υψηλής απόδοσης και βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων”.


Σία Παπαγιάννη, ΤΕ Νοσηλεύτρια Μονάδας Εμφραγμάτων Νοσοκομείου Πύργου: «Είμαστε φροντιστές, άνθρωποι με φιλότιμο και… κούραση»

Η Σία Παπαγιάννη, Νοσηλεύτρια της Μονάδας Εμφραγμάτων του Νοσοκομείου Πύργου, κατάφερε να ξεκλέψει λίγο χρόνο και να μας μιλήσει για το επάγγελμα- λειτούργημα της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή.

«Νοσηλευτές. Πρώτη γραμμή, υψηλό αίσθημα ευθύνης, σθένος και ενσυναίσθηση με φροντίδα απέναντι στον συνάνθρωπο. Οχτώ ώρες στη δουλειά σημαίνουν: 8 ώρες άγχος, 8 ώρες πίεση, 8 ώρες με τεταμένη προσοχή, 8 ώρες υπερενταση,8 ώρες που μπορεί να γίνουν και 9 αν χρειαστεί! Είμαστε φροντιστές, άνθρωποι με φιλότιμο αλλά και κούραση μεγάλη. Είμαστε άνθρωποι. Κάθε μέρα είναι διαφορετική. Δεν υπάρχουν αργίες, δεν υπάρχουν ωράρια και γιορτές. Η ασθένεια δεν έχει ώρα. Απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις του επαγγέλματος καλούμαστε να βελτιώνουμε και να εξειδικεύουμε τις γνώσεις μας συνεχώς. Έρχεται η στιγμή που λες, «τα παρατάω όλα και φεύγω…» αλλά έρχονται και οι στιγμές που λες, «αξίζει που είμαι εδώ!».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος