FOLLOW US: facebook twitter

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: “Έχεις επιλογή. Υπάρχει τρόπος”

Ημερομηνία: 27-06-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα
  • ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ Πύργου, ΜΟΘΕ ΟΚΑΝΑ στο προαύλιο του Γ.Ν. Ηλείας και Κέντρο Πρόληψης “Παρεμβάσεις” Αμαλιάδας

Επιμέλεια: Κική Κολοβέρου- kkoloverou@yahoo.gr


Έχουν περάσει 35 χρόνια από το 1987, που η 26η Ιουνίου κάθε χρονιάς ορίστηκε «Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών». Μια μέρα που καθιερώθηκε προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών και την παράνομη διακίνησή τους. Ενός κοινωνικού φαινομένου που ριζώνει και αναπτύσσεται… “Οι θεωρίες, οι σχετικές με την εξάρτηση, λένε πως οι περίοδοι κρίσης τρέφουν τη χρήση ναρκωτικών” και όπως διαβάζω σε κάποια σχετική σελίδα από κάποιο Κέντρο Πρόληψης της χώρας, η φετινή 26η Ιουνίου προβάλλει μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων. “Οικονομική κρίση, ακρίβεια, πληθωρισμός, ύφεση, SARS-CoV-2 και υγειονομική κρίση, «τηλε-σχέσεις» και απόσυρση από τον δημόσιο χώρο στον ιδιωτικό, δηλαδή «στένεμα» της δημοκρατίας και βάθεμα των ρηγμάτων στους κοινωνικούς δεσμούς, πόλεμος και απειλή πολέμου, «πολεμική οικονομία», επισιτιστική κρίση, κρίση ηθική και κρίση ηθικού. Σε μια συνθήκη τόσο δύσκολη, πρώτος στόχος της πρόληψης των εξαρτήσεων είναι να στέκεται η κοινωνία όρθια, ως «σώμα». Μια προϋπόθεση βασική, για να συμβεί αυτό, είναι να φτιαχτούν ξανά δίκτυα σχέσεων μες στην κοινωνία ή να ενισχυθούν και να πλατύνουν όσα κιόλας υπάρχουν. Τέτοια δίκτυα ενώνουν ανθρώπους και ομάδες μεταξύ τους, προσφέροντας στα μέλη τους στήριξη, φροντίδα, προστασία, σταθερότητα, τρόπους να καλύψουν ανάγκες, χώρους μοιράσματος, συμμετοχής και ανήκειν, άρα δημοκρατίας – δίνουν, με τρόπους άμεσους, νόημα στη ζωή του ανθρώπου”.

Τα τελευταία χρόνια, στην Ηλεία υπάρχουν δομές, πρόληψης αλλά και στήριξης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Το Κέντρο Παρεμβάσεις στην Αμαλιάδα, έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει με τις δράσεις του την ενημέρωση εκείνη που χρειάζεται σε γονείς και μαθητές αλλά και ενήλικες ενώ η Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας Εξάρτησης (ΜΟΘΕ) του ΟΚΑΝΑ στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Πύργου, έχει φροντίσει δεκάδες άτομα να απεξαρτηθούν. Με κεντρικό μήνυμα «Έχεις επιλογή. Υπάρχει τρόπος», ο ΟΚΑΝΑ τονίζει την ύπαρξη θεραπευτικής επιλογής και δυνατότητας αντιμετώπισης των εξαρτήσεων.

Στις δομές αυτές, προστέθηκε τα προηγούμενα χρόνια, το Πολυδύναμο Κέντρο & Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης Πύργου του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα το οποίο απευθύνεται σε ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης νόμιμων ή παράνομων ουσιών ή άλλες μορφές εξάρτησης όπως τα τυχερά παιχνίδια και το διαδικτυο- gaming. Τα προγράμματα του προσφέρονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής.


Δράσεις στην Ηλεία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, διοργανώνεται εσπερίδα την Τετάρτη 29 Ιουνίου και ώρα 18:00 με θέμα: «Από την εξάρτηση στην απεξάρτηση», από το Πολυδύναμο Κέντρο & το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης Πύργου σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Παρεμβάσεις».
Η εκδήλωση έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συνεδριακού Κέντρου της Π.Ε. Ηλείας. Σκοπός είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για το πρόβλημα των εξαρτήσεων, ένα σύνθετο φαινόμενο πολλαπλής αιτιολογίας, καθώς και την πολυδιάστατη ψυχοκοινωνική προσέγγιση που απαιτείται για την απεξάρτηση. Η εκδήλωση απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στην εσπερίδα, χαιρετισμό θα απευθύνει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος ενώ ομιλητές θα είναι η ψυχολόγος και επ. υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Παναγιώτα Τσαπαρδώνη, ο υπεύθυνος του τομέα Έρευνα του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Παπαναστασάτος, και ο αν. υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟ Γιώργος Παπαμακάριος, η ψυχολόγος Ευφροσύνη Αγγελοπούλου από το Πολυδύναμο Κέντρο Πύργου και ο εκαπιδευτικής ανηλίκων Γρηγόρης Καρδαράκος.

Αξίζει να σημειωθεί, οτι ενημερωτική δράση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο και στην Αμαλιάδα όπου λειτούργησε περίπτερο στο χώρο της λαϊκής αγοράς καθώς και χθες το βράδυ στην κεντρική πλατεία Πύργου όπου μοιράστηκαν ενημερωτικά έντυπα από το Πολυδύναμο Κέντρο και Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης Πύργου του ΚΕΘΕΑ- ΚΥΤΤΑΡΟ.

Το Πολυδύναμο Κέντρο και η Μονάδα Κοινωνικής Ένταξης Πύργου σχεδιάζουν και εφαρμόζουν θεραπευτικές προτάσεις για την απεξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, καθώς και τις εξαρτητικές συμπεριφορές που αφορούν το διαδίκτυο/gaming και τα τυχερά παιχνίδια. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, η συμμετοχή είναι εθελοντική, το πρόγραμμα δεν χορηγεί υποκατάστατα ή άλλα φάρμακα, τηρείται το απόρρητο και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Τα δύο Προγράμματα είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2621037411, 2621035735, καθημερινά 8:00 – 17:00.
Διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: polidinamo-pyrgos@kethea-kyttaro.gr &
rehab-pyrgos@kethea-kyttaro.gr.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος