FOLLOW US: facebook twitter

Πάει Βρυξέλλες για την Πατρών-Πύργου! – Την επίτροπο Ανταγωνισμού συναντά στις 20/2 ο Πρ. Εμφιετζόγλου

Ημερομηνία: 03-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Παραβίαση του υγιούς ανταγωνισμού καταγγέλλει ο ανάδοχος των δύο εργολαβιών, κάνοντας λόγο για «παραχώρηση με απευθείας ανάθεση»

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει στις 20 Φεβρουαρίου  ο πρόεδρος του Ομίλου Εταιριών Μηχανικής και Γενικός Διευθυντής της GDInfrastutture, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», έχει προγραμματίσει ραντεβού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) για να συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από την Πατρών-Πύργο και την Αμβρακία Οδό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση έχει «κλειστεί» με τη Μαργκρέτε Βέστεϊγιερ, η οποία είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού, με βασικό αντικείμενο συζήτησης κατά πόσον τηρούνται οι βασικές αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής ανταγωνισμού μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών για τον τρόπο κατασκευής της Πατρών Πύργου.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην «Πρωινή» πως ο κ. Εμφιετζόγλου, ανάδοχος σε δύο από τις πέντε εργολαβίες που ήδη εκτελούνται, αναμένεται να θέσει ζήτημα παραβίασης του ανταγωνισμού μετά την απόφαση του υπουργού Υποδομών, Κ. Καραμανλή, να επανεντάξει το έργο με απευθείας ανάθεση στην κοινοπραξία της «Ολυμπίας Οδού».

Το βασικό του επιχείρημα είναι πως με την ακύρωση του ισχύοντος διαγωνισμού και με την επιλογής της σύμβασης παραχώρησης, το κόστος κατασκευής θα πολλαπλασιαστεί, ενώ θα μπουν διόδια σε ένα έργο που θα θεωρείται ΣΔΙΤ, αλλά θα χρηματοδοτηθεί σχεδόν όλο από ευρωπαϊκούς πόρους, με πολύ μικρή συμβολή από τον παραχωρησιούχο.

Η «Πρωινή» επικοινώνησε με τον κ. Εμφιετζόγλου, ο οποίος επιβεβαίωσε το ραντεβού με την Κομισιόν και τόνισε πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα ανταγωνισμού

«Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια παραχώρηση που δίνεται με απευθείας ανάθεση. Σε μια σύμβαση παραχώρησης, ο παραχωρησιούχος χρηματοδοτεί κατά 90% το έργο και το Ελληνικό Δημόσιο βάζει ένα 10%. Εδώ έχουμε το ακριβώς αντίθετο, αφού σχεδόν όλο το έργο θα το χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο παραχωρησιούχος θα βάλει πολύ μικρότερο ποσό, ενώ θα εισπράττει το σύνολο των διοδίων», δήλωσε στην «Πρωινή» και πρόσθεσε πως η ανάδοχος εταιρεία κατηγορήθηκε χωρίς προηγουμένως να της ζητηθούν γραπτές αιτιολογήσεις για την πορεία του έργου.

«Μου κάνει πόλεμο το υπουργείο εδώ και επτά μήνες, και μάλιστα με παραποιημένα στοιχεία, για να μη μας δοθούν οι νόμιμες προκαταβολές. Με ποιο δικαίωμα θα ακυρωθούν πέντε υπογεγραμμένες συμβάσεις που έχουν περάσει από τη Βουλή; Επαναλαμβάνω ότι θα παραδώσου έναν χρόνο νωρίτερα το έργο που έχουμε αναλάβει», ανέφερε στην «Πρωινή» ο κ. Εμφιετζόγλου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος