FOLLOW US: facebook twitter

Π. Τριγάζης: Η Ηλεία θυμάται, προειδοποιεί την Εύβοια

Ημερομηνία: 25-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα

του Πάνου Τριγάζη

Η Ηλεία θυμάται ότι στις   24 Αυγούστου 2007, υπέστη την επιδρομή πρωτοφανούς πύρινης λαίλαπας, η οποία άφησε πίσω της  46 νεκρούς,  με κυβέρνηση ΝΔ τότε. 

Θυμούνται οι συμπατριώτες μου, κρίνουν και διαπιστώνουν την μεγάλη διαφορά Αριστεράς και Δεξιάς.  Το 2018, η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση επιδόθηκε σε απίστευτη  τυμβωρυχία, προκειμένου να κερδοσκοπήσει πολιτικά εις βάρος της κυβέρνησης Τσίπρα, εκμεταλλευόμενη τις τραγωδίες στην Μάνδρα και το Μάτι, αγνοώντας  σκοπίμως τον παράγοντα  κλιματική κρίση.

Αντιθέτως, το 2007,  όταν υπήρξε πανελλήνιος και διεθνής συγκλονισμός για το ολοκαύτωμα της Ηλείας, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σφοδρή κριτική στην τότε κυβέρνηση της Δεξιάς, αλλά δεν   είχε διανοηθεί να χαρακτηρίσει φονιάδες τον Κώστα Καραμανλή και τα μέλη της κυβέρνησής του,  παρότι τουλάχιστον δύο υπουργοί (Πολύδωρας, Βουλγαράκης) υπήρξαν εξοργιστικοί και προκλητικοί στις δηλώσεις τους. 

Δεκαπέντε χρόνια μετά, έχει αξία να θυμηθούμε  πολλά περιστατικά ηρωισμού και αυτοθυσίας  απλών ανθρώπων στην προσπάθειά τους να σώσουν τις ζωές και τα χωριά τους, όπως και το εκπληκτικό κίνημα  πανελλήνιας και διεθνούς αλληλεγγύης, που είχε οδηγήσει στη δημιουργία του «Ταμείου Μολυβιάτη», με πλέον των 150 εκατομμυρίων ευρώ, με την συνεισφορά 92 χιλιάδων δωρητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ταμείο, στο οποίο το 2010 υπήρχε υπόλοιπο 114 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιήλθε στο Υπουργείο Οικονομικών και όχι στους δικαιούχους του, δηλαδή,  «φαγώθηκε» από το πρώτο μνημόνιο. 

Έχοντας ζήσει το ολοκαύτωμα ως αυτόπτης μάρτυρας, έγραψα το  βιβλίο  «Ογδόντα ώρες σε πύρινο κλοιό- Οδοιπορικό στις φλόγες της Ηλείας» (Εκδ. Ταξιδευτής 2008), για το οποίο είχα λάβει συγχαρητήριο μήνυμα του αξέχαστου τότε προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. 

Μεγάλο ενδιαφέρον για το σήμερα έχει η επόμενη μέρα του ολοκαυτώματος της Ηλείας,  και παρότι με την τραγωδία της Εύβοιας το 2021, υπάρχουν μεγάλες διαφορές, η Ηλεία προειδοποιεί και καλεί σε εγρήγορση τους Ευβοείς για τις μετέωρες υποσχέσεις περί ανασυγκρότησης, που η ΝΔ προτιμούσε να χαρακτηρίζει «αναγέννηση» της Ηλείας.

Πολλά σχέδια ανασυγκρότησης είχαν εκπονηθεί για την Ηλεία μετά το ολοκαύτωμα του 2007, το τελευταίο το 2010 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, στα οποία είχαν συμβάλει και  πανεπιστήμια της χώρας μας, όπως το Πολυτεχνείο, το Γεωργικό Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – ΤΕΕ, με πρόεδρο τότε τον Γιάννη Αλαβάνο.    Η δε κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε αναλάβει να ξανακτίσει την Αρτέμιδα, έργο που ολοκληρώθηκε στην ώρα του.

Σήμερα,  η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίων και ενισχυμένης εποπτείας των Βρυξελλών, αμφότερα επιτεύγματα της κυβέρνησης Τσίπρα και ας τα οικειοποιείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία δημαγωγούσε το 2018 περί τετάρτου μνημονίου. Προτείνω, λοιπόν, στους φορείς του νομού Ηλείας, μια που «λεφτά υπάρχουν» για απευθείας αναθέσεις και πολυδάπανους εξοπλισμούς, να διεκδικήσουν το υπόλοιπο του Ταμείου Μολυβιάτη, το οποίο μπορεί να μοιραστεί εξίσου στην Ηλεία και την Εύβοια. Ιδού η Ρόδος, κ. Σταϊκούρα!

* Ο Πάνος Τριγάζης,   στέλεχος   του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατάγεται από την Ηλεία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος