FOLLOW US: facebook twitter

Π. Τριγάζης: Διεθνής διασυρμός απο τις παρακολουθήσεις  

Ημερομηνία: 29-08-2022 | Συντάκτης:

Του Πάνου Τριγάζη

Έχοντας υπηρετήσει ως μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) δεκαπέντε συναπτά έτη (2005-2019), θλίβομαι για τον διεθνή διασυρμό που υφίσταται η χώρα μας εξαιτίας του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αυτού καθαυτού, αλλά  και των προσπαθειών της κυβέρνησης Μητσοτάκη να το κουκουλώσει, ζητώντας από την Κομισιόν να «μην ασχολείται» (!) και αμφισβητώντας τα ρεπορτάζ των έγκυρων διεθνών ΜΜΕ, τα οποία προφανώς δεν ανήκουν στην λίστα Πέτσα.  Για σήψη έγραψε η αμερικανική εφημερίδα New York Times, αλλά δεν ίδρωσε το αυτί των αποφοίτων του Χάρβαρντ.

Θυμάμαι ότι  «να γίνουμε Ευρώπη» ήταν ένα σύνθημα της μεταπολίτευσης όταν επιδιωκόταν η ένταξη στην ΕΟΚ, προκειμένου να επωφεληθεί η πατρίδα μας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δυστυχώς, σχεδόν μισόν αιώνα μετά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ωθεί την Ελλάδα εκτός ΕΕ, αν και ορκίζεται στον ευρωπαϊσμό, τον οποίο συχνά μονοπωλεί.

 Το μέγιστο πρόβλημα που   έχει προκύψει, αφορά τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Πρώτα-πρώτα, είναι μείζον πρόβλημα δημοκρατίας, την οποία έχει πλήξει βαρύτατα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι για πρώτη και μόνη φορά, στην διάρκεια της τριετίας που κυβερνά.  Αποκάλυψε δε το εν λόγω σκάνδαλο την καθεστωτική νοοτροπία της σημερινής ηγεσίας της Δεξιάς, που μετέτρεψε το Μέγαρο Μαξίμου σε άντρο εκτροπής.

Πέραν της απαξίωσης της ΕΥΠ,  διά της  μετατροπής της από εθνική υπηρεσία πληροφοριών σε όργανο κατασκοπίας πολιτικών αντιπάλων  και δημοσιογράφων, και άλλοι θεσμοί του κράτους δικαίου έχουν πλήρως αποδυναμωθεί, ενώ σε σχέση με την ελευθερία του τύπου, η Ελλάδα κατατάσσεται στην θέση 108 μεταξύ των χωρών του κόσμου.  

Ταυτόχρονα, καμαρώνει δε ο πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης σε διεθνή fora   ότι έχουν παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο δύο πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα, τον Νίκο Παπά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που έκαναν το πατριωτικό  τους καθήκον, σε σχέση με τις δημόσιες συχνότητες και το διεθνές σκάνδαλο   Novartis, που για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν «συνομωσία» της κυβέρνησης Τσίπρα!

Προφανώς,  το  υπό διερεύνηση νέο σκάνδαλο   έχει πολύ βλαπτικές συνέπειες  για την διεθνή εικόνα της χώρας, την ώρα που αυτή πλήττεται και  από τις   επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, με έντονα επικριτικές αναφορές και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όταν, όμως, κατηγορούμε την κυβέρνηση της Άγκυρας για ακραίο  αυταρχισμό στο εσωτερικό της Τουρκίας και συστηματικό παραβάτη του διεθνούς δικαίου εις βάρος της Ελλάδας, πώς να πείσουμε  την διεθνή κοινή γνώμη ότι η χώρα μας είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας;

Αλήθεια, στην ίδια πλευρά δεν βρέθηκε η Αθήνα με την Άγκυρα πρόσφατα, παίζοντας πινγκ- πονγκ με τους περίπου σαράντα πρόσφυγες σε νησάκι στην κοίτη του Έβρου, όπου έχασε  αβοήθητο τη ζωή του ένα πεντάχρονο κοριτσάκι, η Μαρία;   Τραγωδία, για την οποία δεν ειπώθηκε λέξη από τον λαλίστατο αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, του οποίου αρμοδιότητα είναι η «υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής»!

Καμία συγγνώμη δεν ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης για το βαρύτατο ατόπημά του ούτε την πολιτική ευθύνη ανέλαβε, παρότι με δική του απόφαση η ΕΥΠ περιήλθε στην αρμοδιότητά του.  Βέβαια,  επίκειται σύσταση εξεταστικής που με απόλυτη πλειοψηφία ΝΔ,  δεν πρόκειται    να καταλογίσει ευθύνες. Όμως θα βγάλει ειδήσεις η διεύρυνση του αντιδημοκρατικού και αντεθνικού σκανδάλου στο οποίο εστιάζει και ο διεθνής τύπος. 

Τελικά, δικαιοσύνη θα αποδοθεί με την απομάκρυνση Μητσοτάκη από την πρωθυπουργία και της ΝΔ από το τιμόνι της χώρας, το οποίο θα περάσει στα χέρια μιας νέας κυβέρνησης Τσίπρα, προϊόν σύμπραξης των προοδευτικών δυνάμεων, στη βάση προγραμματικής σύγκλισης, με στόχο την διεύρυνση της δημοκρατίας, την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση, σε συνάρτηση με μια νέα εθνική στρατηγική, διαφορετική από τη σημερινή του δεδομένου και διαρκώς υπάκουου στις ΗΠΑ συμμάχου. Οι καιροί ου μενετοί!

Ο Πάνος Τριγάζης είναι συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος