FOLLOW US: facebook twitter

Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α.-Δημοτικοί Παιδικοί: Η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών, πάνω από όλα

Ημερομηνία: 01-09-2020 | Συντάκτης:

Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα που θα άρουν τις ανησυχίες εργαζομένων και γονιών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, καλεί την κυβέρνηση να πάρει, η Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου, Ολυμπίας, Ζαχάρως, υποστηρίζοντας ότι μέχρι στιγμής το θέμα της έναρξης λειτουργίας αντιμετωπίζεται με αδιαφορία και προχειρότητα.

“Δεν έχει  πάρει κανένα ουσιαστικό προληπτικό μέτρο για την διασφάλιση της υγείας των παιδιών που θα φιλοξενηθούν και των εργαζομένων που θα τα υποδεχθούν και θα αναλάβουν το παιδαγωγικό έργο, την σίτιση τους και την καθαριότητα των χώρων. Κι ενώ η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας και τα κρούσματα του φονικού ιού (COVID-19) αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς, καμία ουσιαστική μέριμνα και προγραμματισμός δεν υπήρξε και δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών που να διασφαλίζει την αποφυγή εξάπλωσης του ιού εντός αυτών των τόσο ευαίσθητων δομών που πρακτικά ούτε οι τυπικές αποστάσεις μπορούν να τηρηθούν αλλά και η χρήση μάσκας στην βρεφική και προνηπιακή ηλικία είναι ένα μέτρο που είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. Στον βωμό της οικονομικής βιωσιμότητας, οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί ανοίγουν απουσία ουσιαστικών και εφαρμόσιμων μέτρων αποτροπής διάδοσης και διασποράς του COVID-19 σε παιδιά και εργαζόμενους.

Ειδικά σ´ αυτή τη φάση έξαρσης της πανδημίας, προσωπικό, γονείς και παιδιά εν όψει έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγούνται απροετοίμαστοι χάριν των παλινωδιών, των πειραματισμών και της προχειρότητας της κυβέρνησης και των αιρετών.

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ειδικά για την ευαίσθητη προσχολική ηλικία, απαιτεί ειδικό και αξιόπιστο σχεδιασμό και όχι περιστασιακούς πειραματισμούς.

Καλούνται προσωπικό, γονείς και παιδιά να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά, πειραματιζόμενοι για την εξέλιξη των γεγονότων που πιθανότατα θα συμβούν.

Συγκεκριμένα ζητάμε τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και από τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

Ενίσχυση των καθημερινών προγραμμάτων καθαριότητας-απολύμανσης χώρων, επιφανειών, αντικειμένων και εξοπλισμού με τακτικό και σχολαστικό τρόπο.

Προληπτική εξέταση με τεστ COVID-19 όλων των εργαζομένων πριν την ημερομηνία παραλαβής των παιδιών.

Πρόσληψη του αναγκαίου παιδαγωγικού προσωπικού προκειμένου να μειωθεί η αναλογία παιδιών-παιδαγωγών, αφού μόνο με την αυστηρή επίβλεψη του προσωπικού θα μειωθεί έστω ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Τα Νήπια και τα Βρέφη δεν πείθονται ούτε από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) ούτε από απειλές επιβολής προστίμων.

Πρόσληψη του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού (καθαριότητα και σίτιση) προκειμένου να εξυπηρετηθούν επαρκώς οι αυξημένες ανάγκες, καθημερινής, τακτικής και σχολαστικής καθαριότητας και σίτισης των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών.

Υποχρεωτική θερμομέτρηση (ανέπαφη) όλων όσων εισέρχονται στον χώρο των Παιδικών Σταθμών.

Λήψη οργανωτικών μέτρων, εκ περιτροπής αυλισμού και σίτισης των παιδιών για την αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού των παιδιών.

Επανεξέταση των συνθηκών μεσημβρινής ανάπαυσης (μείωση του αριθμού των παιδιών).

Να εναρμονιστεί η έναρξη των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών με τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, δηλ. στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και ενημέρωση στα παιδιά, γονείς και εργαζόμενους.

Επαρκή χρηματοδότηση των Δήμων για την άμεση κάλυψη των έκτακτων αναγκών τους.

Η αντιμετώπιση και ο περιορισμός της πανδημίας και μάλιστα σε συνθήκες έξαρσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ουσιαστικό και πλήρες (Υγειονομικά και Παιδαγωγικά) σχεδιασμό μέτρων που θα θέτει στο επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών, των γονιών και των εργαζομένων!!!».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων