FOLLOW US: facebook twitter

Π. Μπράμος: Ο δρόμος για μια δυναμική και περήφανη Περιφέρεια

Ημερομηνία: 19-11-2018 | Συντάκτης:
Του Παναγιώτη Μπράμου αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

 

Η έγκριση του προϋπολογισμού από το κορυφαίο δημοκρατικό όργανο, το Περιφερειακό Συμβούλιο, θεωρείται κυρίαρχη πολιτική πράξη, διότι μέσω αυτού υλοποιείται το πρόγραμμα, το σχέδιο και το όραμα για την αποτελεσματική διοίκηση της Περιφέρειας με πρωταρχικό σκοπό την ευημερία των συμπολιτών μας.

Η Ελληνική κοινωνία, φτωχοποιημένη, ζει οκτώ χρόνια κάτω από συνθήκες ύφεσης, ανεργίας, χρέους και δανείων. Ωστόσο, το μέγιστο έλλειμμα  δεν αφορά τα χρήματα, καθώς τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι δυστυχώς μόνο ένα από τα βαριά συμπτώματα των βαθύτερων προβλημάτων της.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ελληνική κοινωνία, μέσα στις παραπάνω συνθήκες, έδειξε εμπιστοσύνη στην τοπική αυτοδιοίκηση, μεγιστοποιώντας τις ευθύνες μας, έναντι όλων των πολιτών και κυρίως εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Ως Περιφερειακή Αρχή διατυπώσαμε υπεύθυνα και ξεκάθαρα τους στόχους μας, συντάσσοντας έναν προϋπολογισμό χωρίς δημιουργική λογιστική και κυρίως χωρίς δεσμεύσεις, που δεν μπορούν να υλοποιηθούν,μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και δόγματα.

Μέσω του Προϋπολογισμού επιχειρείται να κατευθυνθούνπόροι σε δράσεις, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων μας.

Βασικοί πυλώνες είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, η έμφαση στο κοινωνικό κράτος και στις  δημόσιες υποδομές υγείας, όπως επίσης και η βελτίωση των υποδομών δημόσιας εκπαίδευσης.

Στον προϋπολογισμό του 2019 για επενδύσεις προβλέπονται συνολικά 90.256.899,60 ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος54.574.987,71 ευρώ (ποσοστό 60,5%) αποτελούν έργα συγχρηματοδοτούμενα, 25.392.940,37 ευρώ για αναπτυξιακά διακρατικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 10.288.971,52 ευρώ για την εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος της Περιφέρειας χρηματοδοτούμενου από τους ΚΑΠ.

Η Αιρετή Περιφέρεια είναι ο μόνος σήμερα θεσμός, που στον σκληρό πυρήνα των αρμοδιοτήτων της είναι η ανάπτυξη, άρα και η διέξοδος από την γκρίζα και καταστροφική ζώνη της ύφεσης.

Η Περιφερειακή Αρχή έχει θέσει στις προτεραιότητες της τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνει κατάλληλα τα εργαλεία χρηματοδότησης, που έχει ανάγκη η περιφερειακή οικονομία, ώστε οι δημιουργικές δυνάμεις της Περιφέρειάς μας να μπορούν να αξιοποιούν τις ευκαιρίες και να δημιουργούν νέες προοπτικές.

Ο αγρότης είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής υπαίθρου. Η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία μπορούν με οργάνωση και εξειδικευμένες δράσεις, να αποτελέσουν την αναπτυξιακή δύναμη που έχουμεανάγκη. Ως Περιφερειακή Αρχή επιτύχαμε την ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» 1.731 νέων αγροτών, δηλαδή του συνόλου των υποψηφίων νέων γεωργών, που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, με ποσό Δημόσιας Δαπάνης ύψους 33.414.500ευρώ,

Ως προς τα Σχέδια Βελτίωσης, ήδη διατυπώσαμε αίτημα για αύξηση του ποσού των διατιθέμενων πιστώσεων για το Υπομέτρο 4.1 “Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις” του Π.Α.Α. 2014 – 2020, δεδομένου ότι έχουν υποβληθεί περίπου 1.300 αιτήσεις στήριξης, τη στιγμή που η προβλεπόμενη αρχική κατανομή δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 26.422.076 ευρώ.

Το Κοινωνικό Κράτος είναι στο επίκεντρο του Δημοσίου Διαλόγου. Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Για το λόγο αυτό, με πράξειςαπαντάμε στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, που υπομένει τις συνέπειες της παρατεταμένης κρίσης, υλοποιώντας 30 κοινωνικές δομές με προϋπολογισμό 27,2 εκ. ευρώ σε κάθε Δήμο της Περιφέρειάς μας.

Επίσης 20 εκ. ευρώ προορίζονται για την εκτέλεση προγραμμάτων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους.

Εργαζόμαστε με σχέδιο, για να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά οι αδύναμοι συμπολίτες μας, να απολαμβάνουν τον έμπρακτο σεβασμό της Πολιτείας, να έχουν εγγύηση για την άσκηση των δικαιωμάτων τους, με άλλα λόγια, να έχουν οι οικονομικά ασθενέστεροι την ουσιαστική αρωγή της Πολιτείας.

Απαντούμε στις ανάγκες των Νοσοκομειακών Μονάδων της Περιφέρειάς μας, ώστε να έχει κάθε πολίτηςάμεση ιατρική φροντίδα υψηλού επιπέδου, την ώρα που χρειάζεται.Το Νοσοκομείο Πύργου, με προϋπολογισμό έργου 1.545.000 ευρώ, εντάσσεται στα τέσσερα μεγάλα έργα ενεργειακής αναβάθμισης Νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδος που χρηματοδοτούνται με συνολικό προϋπολογισμό 10.152.000 ευρώ.Επιπλέον στηρίζουμε το Ίδρυμα Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα» από τον προϋπολογισμό μας, με έσοδα από τον εξορθολογισμό των δαπανών, με το ποσό των 310.000,00 ευρώ.

Θέτουμε τα θεμέλια και επενδύουμε στη Νέα Γενιά, εδραιώνοντας βιώσιμη και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, που στηρίζεται στην ποιοτική Δημόσια Παιδεία. Για το λόγο αυτό, εντάξαμε την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων της Δυτικής Ελλάδας στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την Ενεργειακή Περιφέρεια με χρηματοδότηση, συνολικού προϋπολογισμού 6.600.000 €.

Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η αναβάθμιση του εξοπλισμού των σχολείων με συνολικό προϋπολογισμό έργου 3.400.000 ευρώ, ώστε τα παιδιά μας να φοιτούν σε κατάλληλα κτίρια και με «όπλα» τους σύγχρονο εξοπλισμό.

Συνεπώς οπροϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δεν είναι ένας προϋπολογισμός ανάγκης, αλλά προϋπολογισμός ευθύνης – ασπίδα, για κάθε πολίτη της Δυτικής Ελλάδας.

Ένας προϋπολογισμός αφετηρίας, στον οποίο μπορούμε με φερεγγυότητα να λειτουργήσουμε προσθετικά, αντλώντας πόρους από κάθε χρηματοδοτική πηγή, με επίγνωση και της ευθύνης μας και των υποχρεώσεών μας, αλλά κυρίως, με πίστη στο σχέδιο μας, με σκοπό τη βελτίωσης τη ποιότητας ζωής των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος