FOLLOW US: facebook twitter

Π.Ε. Ηλείας: Σε προτεραιότητα η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου

Ημερομηνία: 20-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Το θέμα της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου δεν παύει να απασχολεί την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και ειδικότερα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Η μελέτη για το μεγάλο αυτό έργο είναι διαθέσιμη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι φορείς της Ηλείας αναζητούν τη χρηματοδότηση για να προχωρήσει η υλοποίηση.  Όπως τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος στα τέλη Νοεμβρίου «έκλεισε» τη πρόσκληση του υπουργείου για τα μεγάλα αρδευτικά έργα με το ΥΠΑΑΤ να έχει διαθέσει 170 εκατ. ευρώ από το τομεακό ΕΣΠΑ για μεγάλα αρδευτικά έργα σε όλη τη χώρα.

Η μελέτη για τη Ηλεία είναι περίπου 69 εκατ. ευρώ τμηματοποιημένη ανά ΤΟΕΒ, άρα υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν και περισσότεροι ΤΟΕΒ χωριστά. Κάναμε πολλές προσπάθειες ως υπηρεσία και ως περιφερειακή αρχή να επικαιροποιήσουμε τη μελέτη για να έχει μεγαλύτερη βαθμολογία, διότι το πρόγραμμα είναι άκρως ανταγωνιστικό. Συμπληρώσαμε τον φάκελό μας με ό,τι άλλο απαιτείται από πλευράς σχετικών εγγράφων, όπως οι άδειες χρήσης νερού, κάτι που δεν ήταν εύκολη υπόθεση, οι φάκελοι κατατέθηκαν με μεγάλη επάρκεια. Προβλέπουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πάρουμε τόσο υψηλή βαθμολογία ώστε στο τέλος να πάρουμε μια ικανή χρηματοδότηση διότι το αρδευτικό έργο της Ηλείας έχει γίνει πριν από 40 χρόνια. Έκτοτε δεν έχει συντηρηθεί σοβαρά έχει γίνει μόνο αντικατάσταση του υπογειοποιημένου δικτύου στον ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, αλλά οι υπόλοιποι έξι δεν έχουν συντηρήσει το δίκτυό τους, έχουν υπέργειο δίκτυο , δηλαδή τα γνωστά κανελέτα. Πιστεύουμε με βεβαιότητα σχεδόν, ότι θα πάρουμε χρηματοδότηση, άλλωστε η Ηλεία είναι ο κατεξοχήν αγροτικός νομός της χώρας, με ανάγκη μεγάλη του νερού άρα και του αρδευτικού δικτύου και ο νομός από αυτό ζει και για αυτό θα παλέψει, για να συνεχίσει να ζει.

Αλλαγή μελών ΔΣ στον ΓΟΕΒ

Όπως έγινε γνωστό από τον κ. Γεωργιόπουλο, τέσσερα μέλη του ΔΣ του ΓΟΕΒ Αλφειού – Πηνειού, δεν ήθελαν να συνεχίσουν. Έτσι η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας πρότεινε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση την αλλαγή της σύνθεσης του ΔΣ εκτός του προέδρου που είναι μια θέση – πολιτική ευθύνη του ΥΠΑΑΤ και της Αποκεντρωμένης. «Πρέπει να διευθετηθούν τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ να προχωρήσουμε απρόσκοπτα, ώστε και οι εργαζόμενοι να πληρωθούν και το έργο της συντήρησης, που είναι απαραίτητο μέσα στον χειμώνα και άκρως επικίνδυνο, πρέπει να συνεχιστεί, και η προετοιμασία για τη νέα καλλιεργητική περίοδο πρέπει να γίνει» σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας για το θέμα της λειτουργίας του ΓΟΕΒ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος