FOLLOW US: facebook twitter

Π. Αντωνακόπουλος: «Ο Πύργος έχει ανάγκη από ζωντανή δράση ανθρώπων σαν τον Στάθη»

Ημερομηνία: 27-05-2022 | Συντάκτης:

Εγκαινιάζεται το Σάββατο η «Αναδρομική έκθεση με γελοιογραφίες και σκίτσα» του Στάθη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου


«Ο Στάθης είναι ένας άνθρωπος τεράστιας αξίας, που υπηρέτησε και υπηρετεί τις μεγάλες αξίες της ανθρωπότητας, όπως τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την αλληλεγγύη». Μ’ αυτά τα θερμά λόγια υποδέχτηκε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος τον Στάθη Σταυρόπουλο στο γραφείο του, μια ημέρα πριν τα εγκαίνια της «Αναδρομικής έκθεσης με γελοιογραφίες και σκίτσα».

Η έκθεση του κορυφαίου Πύργιου σκιτσογράφου εγκαινιάζεται το Σάββατο 28/5/2022 και ώρα 19.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου και διοργανώνεται από τον Δήμο Πύργου και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού. Μέχρι και τις 6 Ιουνίου, οι κάτοικοι της πόλης αλλά και της Ηλείας θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά 30 έργα του Στάθη που καλύπτουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργίας του, πάντα με την καυστική του πένα να σχολιάζει την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.

Για την έκθεση αλλά και την προσωπικότητα του Στάθη, μίλησε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος καθώς κι η πρόεδρος του ΔΟΠΠ Μαριάννα Σταθοπούλου, παρουσία του σκιτσογράφου, σε μια Συνέντευξη Τύπου όπου η συγκίνηση και ο θαυμασμός περίσσευε.

«Ο Στάθης, είναι η αιτία που πολλές φορές επιλέγω ποια Αθηναϊκά έντυπα Μέσα θα διαβάσω. Όσες σελίδες πυκνογραμμένες κι αν διαβάσεις, αυτό που θα μείνει στο τέλος, μπορεί να το καταφέρει ένα σκίτσο ενός πολύ έξυπνου ανθρώπου, με σπινθηροβόλο βλέμμα που βλέπει τα πράγματα σφαιρικά και εις βάθος» δήλωσε ο κ. Αντωνακόπουλος. «Πρόκειται για έναν υπερβολικά ταπεινό άνθρωπο και ποτέ δεν έχει μπει στην λογική της ενοχλητικής εξωστρέφειας. Ο Στάθης είναι υπερήφανος που είναι από τον Πύργο, όπως είμαστε όλοι μας γιατί ξέρουμε ποιοι είμαστε, γνωρίζουμε τις αξίες της πόλης μας, την ιστορία της, τις δυνατότητές της και πόση αδικία έχει υποστεί. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας αντίληψης που έχουμε ως Δημοτική Αρχή, ότι οι άυλες αξίες είναι πιο δυνατές και κρατάνε τις κοινωνίες και την ανθρωπότητα ζωντανή απέναντι στους οργανωμένους κινδύνους που κάποιοι απεργάζονται στο παρασκήνιο. Ο Πύργος έχει ανάγκη από ζωντανή δράση ανθρώπων σαν τον Στάθη. Χρειαζόμαστε αυτή τη μετάγγιση πνευματικού οξυγόνου και ξεχασμένων αξιών».

Μαριάννα Σταθοπούλου: «Χρέος μας να τιμούμε τους συμπολίτες μας με αξιόλογη παρουσία»

Το λόγο αμέσως μετά πήρε η πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Π. Μαριάννα Σταθοπούλου, όπου αναφερόμενη στην προετοιμασία της έκθεσης δήλωσε: «Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΔΟΠΠ, η πρώτη συζήτηση που κάναμε με τον δήμαρχο Πύργου ήταν η προετοιμασία της συγκεκριμένης έκθεσης. Για μένα ήταν μεγάλη χαρά, γιατί μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αυτόν τον σπάνιο άνθρωπο. Είναι χρέος του Δήμου, του ΔΟΠΠ και όλων μας να τιμούμε τους συμπολίτες μας που διαγράφουν μια αξιόλογη παρουσία. Για μένα, η συνεργασία του Στάθη με τη συγκεκριμένη εφημερίδα που εργάζεται τώρα, είναι ο λόγος να τη διαβάζω. Από τον Στάθη ξεκινάω και καταλήγω…».

Στάθης: «Προίκα μου, η σχέση μου με τον Πύργο»

Εμφανώς συγκινημένος ο Στάθης, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Πύργου εκφράζοντας τη μεγάλη του χαρά να βρίσκεται με μια αναδρομική έκθεση στη γενέτειρά του.

Μίλησε για τον Πύργο και πώς γαλουχήθηκε με τις αξίες της πόλης και των μεγάλων ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών που γεννήθηκαν, έζησαν και δημιούργησαν εδώ. «Είμαι στην Αθήνα από το 1973 όμως ποτέ δεν ένιωσα μακριά από τον Πύργο. Όχι επειδή ερχόμουν συχνά, αλλά γιατί στον Πύργο «χτίστηκα». Μ’ έχτισε η οικογένειά μου, μ’ έχτισε το σχολείο μου, και μ’ έχτισε η πλατεία! Το μεγάλο αυτό δύσκολο Πανεπιστήμιο της πόλης μας, όπου έπρεπε να περπατάς και να ξέρεις να μιλάς, να απαντάς  να ξέρεις να συνδιαλέγεσαι με έναν κόσμο πνευματώδη, με ιδιαίτερο χιούμορ που έχουν οι Πυργιώτες… Αυτό με καθόρισε από την νεανική μου ηλικία.

Αυτή τη σχέση με τον Πύργο την έχω μαζί μου, είναι προίκα μου και είναι μεγάλη η συγκίνησή μου που είμαι εδώ. Ο Πύργος δεν είναι κάτι που έμεινε πίσω μου… αλλά βρίσκεται μπροστά μου. Πιστεύω ότι έχει πολλές δυνάμεις η πόλη, είναι λανθάνουσες και πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να τις αξιοποιήσουμε… Όταν τα Πυργιωτόπουλα μάθουν την πνευματική και πολιτιστική ιστορία του τόπου θα «φουσκώσει» η δημιουργικότητά τους».

  • Κλείνοντας, ο Στάθης αναφέρθηκε στην έκθεση λέγοντας ότι με την συγκεκριμένη κλείνει ο κύκλος που άνοιξε ο ίδιος με άλλους τρεις σκιτσογράφους το 1994 όταν είχαν πραγματοποιήσει ομαδική έκθεση στο κτίριο της τότε ψαραγοράς… Για να πάρει το δρόμο να μετατραπεί σε Μουσείο.

Τέλος, ο κ. Αντωνακόπουλος πρόσφερε στον Στάθη ένα αναμνηστικό του Δήμου Πύργου καθώς και το Ιστορικό Βιβλίο «Γεγονότα και άγνωστες πτυχές που σημάδεψαν την Ηλεία κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821», του ειδικού συνεργάτη-ιστορικού Θεόδωρου Λάμπρου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος