FOLLOW US: facebook twitter

Π. Αντωνακόπουλος: «Διαμορφώνονται οι συνθήκες επενδυτικού ενδιαφέροντος για το λιμάνι Κατακόλου»

Ημερομηνία: 17-05-2022 | Συντάκτης:

Με τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη ο δήμαρχος Πύργου


Σε άριστο και ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου με τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη. Στη συνάντηση, που έγινε στο γραφείο του Υπουργού, παρευρέθηκε και ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου και αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος.

Το λιμάνι του Κατακόλου και η αναβάθμισή του με σύγχρονο εξοπλισμό, όπως και η οικονομική ενίσχυση του Λιμενικού Ταμείο, ώστε να ισοσκελιστεί η «ζημιά» των προηγούμενων ετών λόγω της πανδημίας που μείωσε δραματικά την κρουαζιέρα, ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης που «έπεσαν» στο τραπέζι. Ο δήμαρχος Πύργου ζήτησε τη στήριξη και τη συνδρομή του Υπουργείου στις κινήσεις που σχεδιάζονται και που γίνονται για την αναβάθμισή του λιμένα Κατακόλου μέσω της υλοποίησης αντίστοιχων έργων. Τα οποία και παρέθεσε αναλυτικά στον κ. Πλακιωτάκη.  

Αρχικά ο κ. Αντωνακόπουλος ενημέρωσε τον Υπουργό για τον προγραμματισμένο αριθμό αφίξεων κρουαζιεροπλοίων κατά την τουριστική περίοδο, σημειώνοντας ότι όλα τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά για τη φετινή σεζόν.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια με την πανδημία στην έξαρσή της τα έσοδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, όπως και όλων των Λιμενικών Ταμείων στη χώρα, μειώθηκαν πάρα πολύ, κατά σχεδόν 90%, καθώς δεν υπήρξαν αφίξεις που αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων. Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να  υπάρξει σχετική επιχορήγηση και στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.

Ο κ. Αντωνακόπουλος ενημέρωσε εκτενώς τον κ. Πλακιωτάκη και για την πορεία των ώριμων μελετών έργων που είναι έτοιμες για ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

  • «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη. Είναι άλλωστε σε εξέλιξη η υλοποίηση έργων και μελετών στο πλαίσιο του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ». Ήδη μάλιστα είχαμε σήμερα (Τρίτη 17/5/2022) εδώ στο δημαρχείο Πύργου τον Τεχνικό σύμβουλο όπου παρέδωσε το πρώτο μέρος της εργασίας του, για να ξεκινήσει γρήγορα η επικαιροποίηση του Master Plan. Για να ξεκινήσουμε στη μελέτη της νησίδας πρόσδεσης και παράλληλα να μελετήσουμε τον βυθό του λιμανιού, και τη σταθερότητα των προβλητών. Επίσης, το τελευταίο και βασικό, να διαμορφώσουμε καλύτερους όρους εξόδου στην αγορά πρόσκλησης επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη νέα «Μαρίνα». Στόχος μας είναι μέχρι τα μέσα Ιουνίου να έχουν γίνει όλες οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος. Όλα αυτά είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το λιμάνι. Ο κ. Πλακιωτάκης μας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ρυθμό ανάπτυξης των υπηρεσιών στο λιμάνι και την αναβάθμισή του. Κάτι που αποδεικνύεται ήδη κι από την αγορά, καθώς και από πολλές επιστολές μεγάλων εταιρειών τουρισμού που λαμβάνουμε και είναι επαινετικές».

Αναφερόμενος στις υποδομές του λιμένα, ο δήμαρχος Πύργου τόνισε πως κρίνεται αναγκαία η απόκτηση και τοποθέτηση μιας-τουλάχιστον-πλωτής εξέδρας για τις ανάγκες ελλιμενισμού των κρουαζιεροπλοίων, η οποία θα χαρίζει τη δυνατότητα του κατάπλου και της προσέγγισης πολυτελέστερων πλοίων στον λιμένα του Κατακόλου, ειδικά όταν ο αριθμός των ταυτόχρονων αφίξεων είναι μεγάλος. Μάλιστα πρότεινε την ένταξη της προμήθειας  πλωτής εξέδρας σε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε τη στήριξή του και διαβεβαίωσε τη δήμαρχο πως θα σταθεί αρωγός στη ρύθμιση των θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητάς του, καθώς και στις προσπάθειες για την υλοποίηση έργων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος