FOLLOW US: facebook twitter

Όταν ο Μητσοτάκης… «αγάπησε» τον Τσακαλώτο

Ημερομηνία: 14-05-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε στην Κυριακάτικη, διακαναλική συνέντευξη Τύπου εάν θα μπορούσε να συνεργαστεί με έναν ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο θα ηγείτο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ως… έτοιμος από καιρό: Έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών, συνέκρινε χωρίς να του το ζητήσει κανείς το πολιτικό του προφίλ με εκείνο του Αλέξη Τσίπρα, έκανε και μια – ανεπιτυχή – απόπειρα χιούμορ κόντρα στο αγγλοσαξονικό «ευκλείδιο χιούμορ», και δήλωσε, με μια ανεξήγητη βεβαιότητα ομολογουμένως, πως γνωρίζει ότι «μέσα του» ο Τσακαλώτος διαφωνεί με το πακέτο των θετικών μέτρων που ο ίδιος ανακοίνωσε μαζί με τον πρωθυπουργό στο Ζάππειο. Για να καταλήξει, θέτοντας ουσιαστικά ο ίδιος… θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ διότι «με τον Τσίπρα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σύγκλισης» (ασχέτως του ότι ουδέποτε του ζητήθηκε αυτή η σύγκλιση).

«Με τον κ. Τσακαλώτο», είπε, «μπορώ να κάνω μια ουσιαστική ιδεολογική αντιπαράθεση . Διαφωνούμε σε πολλά, ο κ. Τσακαλώτος είναι ένας μαρξιστής οικονομολόγος, ένας άνθρωπος όμως που έχει αρχή, μέση και τέλος όταν μιλάει, κρατάει το επίπεδο της αντιπαράθεσης εκεί που πρέπει να είναι, έχει και λίγο ιδιαίτερο, ενδιαφέρον χιούμορ, άσχετα αν μερικές φορές τα αστεία του είναι σαν να έχουν βγει από το ψυγείο, αλλά το παραγνωρίζω και σας λέω ότι μπορώ να συζητήσω ιδεολογικά και πολιτικά. Με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για οποιαδήποτε συνεννόηση, σύγκλιση μετά τις εκλογές… Δεν έχω επίσης καμία αμφιβολία ότι το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας για να αλλάξει την ατζέντα από τις σκαφάτες διακοπές, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη όλου του οικονομικού επιτελείου. Είμαι σίγουρος ότι μέσα του διαφωνεί και ο κ. Τσακαλώτος με αυτές τις επιλογές που του επιβλήθηκαν από το Μαξίμου και τον πανικόβλητο κ. Τσίπρα».

Προφανώς δεν πρόκειται για… ξαφνικό πολιτικό έρωτα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών άλλωστε, πάντα με το γνωστό χιούμορ του, απέκλεισε οποιοδήποτε… μέλλον σ’ αυτήν την σχέση: Χρησιμοποιώντας μια φράση του αυστριακού πρωθυπουργού κατά τον 19ο αιώνα, πρίγκιπα του Schwarzenberg, προειδοποίησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «θα τον καταπλήξει με την αχαριστία του».

Πίσω από το χιούμορ όμως υπάρχει παρασκήνιο και, κυρίως, υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές προθέσεις και στοχεύσεις από την πλευρά Μητσοτάκη. Οι προχθεσινές του αναφορές, άλλωστε, δεν ήταν παρά η κορύφωση μια συγκεκριμένης τακτικής και «φιλολογίας» που διακινείται έντονα εσχάτως από στελέχη της ΝΔ – μιας τακτικής, που έχει διπλό στόχο: Αφενός να δημιουργήσει εικόνα εσωκομματικού ζητήματος και δήθεν… αμφισβήτησης του πρωθυπουργού εντός του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής αποδόμησης προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα εν όψει εκλογών και, αφετέρου – και κυρίως – να «ισοφαρίσει» και να καλύψει την πραγματική αμφισβήτηση που αντιμετωπίζει εντός της ΝΔ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πόσο μάλλον, αφού η εν λόγω αμφισβήτηση θεωρείται δεδομένο ότι θα ενταθεί εάν οι κάλπες των ευρωεκλογών δεν δικαιώσουν τις προβλέψεις και την στρατηγική του προεδρικού επιτελείου της ΝΔ για συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος