FOLLOW US: facebook twitter

Όσο πιο μεγάλη η ακρίβεια και όσο πιο υψηλός ο πληθωρισμός τόσο περισσότερα εισπράττει το δημόσιο

Ημερομηνία: 30-03-2022 | Συντάκτης:

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ως μετά Χριστόν προφήτες οι εκπρόσωποι των εταίρων-δανειστών που συνέταξαν την προτελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία συνοψίζει τη 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας, αναγνωρίζουν τα αυτονόητα: ότι η έξαρση του πληθωρισμού και η ενεργειακή κρίση αλλάζουν τα δεδομένα για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση, μπορεί να λέει ότι είναι εισαγόμενη η ακρίβεια και σε μεγάλο βαθμό είναι, όμως πως δικαιολογείται να έχουμε τις υψηλότερες τιμές από όλες τις χώρες της ΕΕ, της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης; Σίγουρα ένας βασικός λόγος είναι ο υψηλότερος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο υψηλότερος ΦΠΑ.
Αυτό σημαίνει, ότι το κράτος φορολογεί την κατανάλωση, με τον έμμεσο αυτό τρόπο, πολύ περισσότερο από χώρες που έχουν πολύ πιο υψηλά εισοδήματα. Όμως, τι συμβαίνει, όταν, κάποιος έκτακτος λόγος, όπως την περίοδο που διανύουμε, εκτινάσσει πολύ πάνω από το συνηθισμένο τις τιμές;
Τότε, εκτός από την αλυσίδα του ιδιωτικού τομέα, που αυξάνει την κερδοφορία του, αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας του, κάτι που οι κυβερνήσεις, είτε δεν θέλουν είτε αδυνατούν να ελέγξουν, κερδοσκοπεί και το δημόσιο, δηλαδή η κυβέρνηση, κερδοσκοπεί εις βάρος της οικονομίας, της παραγωγής και περισσότερο εις βάρος των καταναλωτών.

Πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ, αν και έχουν χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης από την χώρα μας, τους κατέβασαν και άλλο, για να βοηθήσουν την παραγωγική οικονομία τους και φυσικά την πλειοψηφία των καταναλωτών, μειώνοντας και τα κρατικά έσοδα. Η δική μας κυβέρνηση, θεωρεί αυτή την επιλογή υπονόμευση της δημοσιονομικής σταθερότητας και ακραίο λαϊκισμό.
Έχει όμως βάση, αυτό που λέει; Όχι φυσικά.
Ο ΕΦΚ στην βενζίνη, την απλή αμόλυβδη, στην χώρα μας, έχει 700 ευρώ/χιλιόλιτρο, ο ελάχιστος συντελεστής σε ΕΕ είναι 359 ευρώ/χιλιόλιτρο. Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κινητήρων 410 ευρώ/χιλιόλιτρο στην Ελλάδα, 330 ευρώ/χιλιόλιτρο, ο ελάχιστος συντελεστής στην ΕΕ.

Στις ανακοινώσεις της η κυβέρνηση, για την ανακούφιση του παραγωγικού κόσμου και των νοικοκυριών, είπε ότι:

  1. Θα επιδοτήσει 60 λίτρα τον μήνα, για τρείς μήνες, για οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ, δηλαδή, πάντα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, για 3.οοο.οοο περίπου νοικοκυριά και για ένα αυτοκίνητο
  2. Η επιδότηση θα είναι 22 λεπτά το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων και 15 λεπτά το λίτρο, για το πετρέλαιο κίνησης(diesel).
  3. Το συνολικό ποσό που θα διαθέσει η κυβέρνηση το υπολογίζει περίπου στα 130.000.000 ευρώ.
    Αν τώρα κάνουμε μερικές απλές αριθμητικές πράξεις, θα βρεθούμε μπροστά σε μια μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη για την κοινωνία και πολύ ευχάριστη, για την κυβέρνηση.
    Με μέση τιμή το λίτρο η απλή αμόλυβδη, όπως αναφέρεται στο παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου ανάπτυξης, τις τελευταίες ημέρες, 2,1 ευρώ, για 60 λίτρα ο καταναλωτής, θα πληρώσει 126 ευρώ. Τον Σεπτέμβριο με μέση τιμή στο 1,5 περίπου για τα 60 λίτρα πλήρωνε 90 ευρώ, δηλαδή 36 ευρώ περισσότερα σήμερα. Η ανακούφιση της κυβέρνησης είναι 22 λεπτά το λίτρο, δηλαδή 13,2 ευρώ στα 60 λίτρα. Επειδή όμως η μέση κατανάλωση ενός μέσου κυβισμού αυτοκίνητου, κατ’ ελάχιστο είναι 120 λίτρα τον μήνα, αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει ο καταναλωτής, το ελάχιστο 58,8 ευρώ, περισσότερα τον μήνα.
    Να δούμε τώρα, πόσα περισσότερα ευρώ εισπράττει το κράτος σήμερα από ότι τον Σεπτέμβριο : Τον Σεπτέμβριο το κράτος στα 60 λίτρα έπαιρνε 54 ευρώ. Σήμερα για τα ίδια λίτρα εισπράττει 75,6 ευρώ. Και επειδή θα βάλουμε δύο φορές το μήνα από 60 λίτρα περίπου, το κράτος θα εισπράξει 151,2, τουλάχιστον τον μήνα από το κάθε αυτοκίνητο.
    Και επειδή, όπως είπε η κυβέρνηση, αυτό θα ισχύσει, για περίπου 3.000.000 νοικοκυριά και για το ένα αυτοκίνητο της οικογένειας, το επιπλέον ποσό που θα εισπράξει το κράτος είναι 529.200.000 ευρώ. Υπάρχουν και άλλα 3.000.000 αυτοκίνητα, πάντα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, τα οποία δεν θα έχουν καμία επιδότηση. Εάν και αυτά, θα έχουν την ίδια περίπου κατανάλωση, τότε το κράτος θα εισπράξει περίπου 648.000.000 ευρώ περισσότερα από τον Σεπτέμβριο, δηλαδή συνολικά 1.177.200.000. περισσότερα.
    Το συνολικό ποσό που θα δώσει η κυβέρνηση, όπως το ανακοίνωσε, είναι 130.000.000 ευρώ, δηλαδή στο τέλος του τριμήνου θα μείνουν στα κρατικά ταμεία 1.047.200.000 ευρώ περισσότερα.
    Το ίδιο και χειρότερα είναι τα πράγματα με το πετρέλαιο κίνησης. Φυσικά τα ίδια αναλογικά ισχύουν με το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.
    Μόλις ένα δισ. ευρώ φιλοδοξεί να δαπανήσει η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του έτους -«καρφώνει» η έκθεση των θεσμών-, λες και με κάποιο μαγικό τρόπο η ουκρανική φωτιά θα σβήσει και οι τιμές αερίου, πετρελαίου και καυσίμων θα καταρρεύσουν.
    Θεωρούν, άραγε, επαρκές αυτό το ποσό οι θεσμοί, όταν οι ίδιοι, με το κοστούμι της ΕΚΤ ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παραδέχονται πια ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα αγκαλιάσει το 2022 και θα συνεχιστεί και το 2023; Προφανώς όχι.
    Αλλά είναι ακόμη εγκλωβισμένοι στην «ορθοδοξία» των χαμηλών ελλειμμάτων. Και προσφέρουν κακές υπηρεσίες δίνοντας δημοσιονομικό άλλοθι στην κυβέρνηση να αρνείται να δώσει ουσιαστική στήριξη στα νοικοκυριά για να επιβιώσουν στο τσουνάμι της ακρίβειας

Όσο πιο μεγάλη είναι η ακρίβεια και όσο πιο υψηλός είναι ο πληθωρισμός, τόσο περισσότερα εισπράττει το δημόσιο, από τους πολίτες. Βέβαια, μέχρι ένα όριο, γιατί, από ένα σημείο και μετά, αρχίζει η κατάρρευση. Βλέπετε, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, κάποια στιγμή το νηστικό αρκούδι παύει να χορεύει…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος