FOLLOW US: facebook twitter

«Όσο ο χρυσός λάμπει, τόσο η οικονομία σκοτεινιάζει»

Ημερομηνία: 20-08-2020 | Συντάκτης:

Του Βασίλη Κορκίδη*

Η έντονη λάμψη του χρυσού κατά καιρούς λειτουργεί ως «alarm» οικονομικού συναγερμού και ως ένδειξη έλευσης μιας περιόδου όπου η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα κυριαρχούν. Ο χρυσός πραγματοποίησε πρόσφατα νέο ιστορικό ρεκόρ, με τιμή σποτ, που ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμα και τα 2.072 δολ./ουγκιά, καταγράφοντας άνοδο 35% από την αρχή του έτους. Έτσι επιβεβαιώνεται η παρατεταμένη ανησυχία που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση από την πανδημία του κορονοϊού, στρέφοντας τους μεταφορικά και κυριολεκτικά χρυσοθήρες επενδυτές προς τα ασφαλή καταφύγια των ευγενών μετάλλων.

Ο χρυσός είναι ένα παραδοσιακό εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνων σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού ασκεί συνήθως πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες να ενισχύσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό, αντί σε ομόλογα αρνητικού επιτοκίου της ΕΚΤ και μηδενικού επιτοκίου της Fed. Ως γνωστόν, οι κεντρικές τράπεζες διαθέτουν αποθέματα χρυσού, τα οποία όμως τελευταία τα αυξάνουν με μία τάση που επίσης έχει λάβει διαστάσεις… πανδημίας.

Σημειώνεται πως η τιμή του χρυσού σήμερα, παρά την απότομη υποχώρηση της τελευταίας εβδομάδας στα 1.941 δολ., είναι η υψηλότερη δεκαετίας από τον Σεπτέμβριο του 2011 και με τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1979. Οι άλλοι βασικοί λόγοι, εκτός βεβαίως της πανδημίας, που η τιμή του χρυσού κατέρριψε στις αρχές Αυγούστου το φράγμα των 2.000 δολ. είναι τα οικονομικά στοιχεία εξαμήνου που υποβαθμίζουν τις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, αφού στο τρίμηνο κινείται με ύφεση 9,5%, καθώς και ο ρυθμός του ΑΕΠ της Κίνας, ενώ ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας δεν δείχνει να καταλαγιάζει. Σύμφωνα μάλιστα με τους οικονομικούς αναλυτές, ο εμπορικός πόλεμος είναι ο καταλύτης για την άνοδο των futures του χρυσού την τελευταία διετία κατά 72%.

Τα «κακά μαντάτα» για την εκτίναξη του χρυσού, του οποίου η αξία αποτιμάται σε δολάρια, είναι επίσης ο συνδυασμός της υποχώρησης του δολαρίου έναντι του ευρώ και άλλων ισχυρών νομισμάτων. Η αντίστροφη πορεία χρυσού και αμερικάνικου δολαρίου σκιάζει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα «καλά μαντάτα» προκύπτουν από το έτερο ευγενές μέταλλο, τον άργυρο, που ναι μεν ακολουθεί τη πορεία του χρυσού με άνοδο 30%, αλλά η αυξημένη ζήτησή του έχει εμπορευματική και βιομηχανική διάσταση, που συνήθως συνοδεύεται από επενδύσεις στην παραγωγή.

Είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει και πού θα τερματίσει το ράλι του χρυσού. Γεγονός είναι όμως πως όσο ο χρυσός λάμπει, τόσο η παγκόσμια οικονομία σκοτεινιάζει.

* Ο Βασίλης Κορκίδης είναι πρόεδρος ΕΒΕΠ

Πηγή: naftemporiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος