FOLLOW US: facebook twitter

«Όρθια» με υπερπροσπάθεια η Χειρουργική στο ΓΝ Πύργου

Ημερομηνία: 14-04-2022 | Συντάκτης:

-Κοντά στις 500 επεμβάσεις με νάρκωση γίνονται ετησίως στο ΓΝ Πύργου
-Αναγκαία η στελέχωση για να εξυπηρετούνται ταχύτερα οι πολίτες της Ηλείας, δηλώνει στην «Πρωινή» η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου και νέα δ/ντρια της κλινικής, Αγγ. Σαραντοπούλου

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Μια σοβαρή συνέπεια της πανδημίας ήταν η μετατροπή των νοσοκομείων σε ιδρύματα μίας νόσου, αφού η πίεση που άσκησε ο κορονοϊός, οδήγησε σε αναστολή άλλων κλινικών και σε εφαρμογή δύσκολων μέτρων, ένα εκ των οποίων ήταν η αναβολή τακτικών χειρουργείων.

Στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια να μην επηρεαστεί ο προγραμματισμός των χειρουργείων, κάτι που σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε χάρη στην προσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στη Χειρουργική Κλινική του ιδρύματος, πριν από την πανδημία, γίνονταν ετησίως περίπου 500 επεμβάσεις με ολική αναισθησία, αριθμός αρκετά υψηλός για δευτεροβάθμιο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Πρωινή, μόνο το 2021 έγιναν περίπου 380 χειρουργεία, καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού άσκησε σφοδρή πίεση στη λειτουργία του νοσοκομείου.
Το 2022, η Χειρουργική Κλινική έχει επανέλθει σε ικανοποιητικό ρυθμό, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τους αναισθησιολόγους και στην αδυναμία αξιοποίησης όλων των υποδομών του Νοσοκομείου για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου και νέα διευθύντρια της Χειρουργικής Κλινικής, Αγγελική Σαραντοπούλου, σε εβδομαδιαία βάση γίνονται περίπου 8 με 12 επεμβάσεις, αριθμός σχετικά καλός αλλά που θα μπορούσε να είναι και καλύτερος.
«Οι γιατροί της Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου καταβάλλουμε σημαντική προσπάθεια για να εξυπηρετούμε τους πολίτες της Ηλείας. Τα περίπου 500 χειρουργεία τον χρόνο – χωρίς να υπολογίζω μικροεπεμβάσεις που δεν απαιτούν νάρκωση- είναι αριθμός σημαντικός για ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο. Το πρόβλημα στο Νοσοκομείο είναι πως δεν έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες και πως υπάρχουν ελλείψεις στο αναισθησιολογικό τμήμα, που δεν μας επιτρέπουν να προγραμματίσουμε περισσότερες επεμβάσεις.

Τώρα κάνουμε χειρουργεία κάθε Τρίτη και Παρασκευή, το ιδανικό θα ήταν να προσθέταμε άλλη μια μέρα στην εβδομάδα και να κάνουμε συνολικά 15 με 18 επεμβάσεις εβδομαδιαίως», τόνισε στην «Πρωινή» η κ. Σαραντοπούλου και πρόσθεσε ότι η διοίκηση κάνει προσπάθειες για να βρει λύση.
«Αυτή τη στιγμή, το σύστημα δουλεύει χάρη στο φιλότιμο των γιατρών και των νοσηλευτών, διότι είμαστε διαρκώς στα όρια της σωματικής και πνευματικής εξάντλησης. Η διοίκηση του Νοσοκομείου προσπαθεί να βρει λύσεις για τη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό, ώστε να λειτουργούμε καλύτερα και να εξυπηρετούμε ταχύτερα τους ασθενείς», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος