FOLLOW US: facebook twitter

Οριστικό το ψαλίδι στο Δώρο Χριστουγέννων

Ημερομηνία: 19-11-2020 | Συντάκτης:

Παρά τις διαρροές που ήθελαν την κυβέρνηση να προσπαθεί να εξασφαλίσει τον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με βάση τον ονομαστικό τους μισθό, όπως έγινε με το δώρο Πάσχα του 2020, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι τελικά το δώρο θα καταβληθεί «με βάση τον πραγματικό μισθό που έλαβε ο εργαζόμενος». Κύκλοι μάλιστα του οικονομικού επιτελείου λένε πως «η εναλλακτική της πλήρους κάλυψης στον ονομαστικό μισθό για όλους «θα έστελνε το λάθος μήνυμα, σε μια συγκυρία όπου δεν υπάρχουν πλεονάσματα αλλά ελλείμματα».

Δεδομένου ότι το ύψος του δώρου Χριστουγέννων υπολογίζεται βάση των απολαβών των μισθωτών από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους και πολλοί εργαζόμενοι το 2020 βρέθηκαν για σημαντικές περιόδους σε καθεστώς αναστολής εργασίας λαμβάνοντας επιδόματα χαμηλότερα από τους μισθούς τους, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα βρεθούν ζημιωμένοι από την

«Πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί χωρίς να υπάρξουν αδικίες»

«Για λόγους δικαιοσύνης αλλά και ευκολίας εφαρμογής, θα έπρεπε η κυβέρνηση να αποφασίσει καταβολή του δώρου στον ονομαστικό μισθό, όπως έγινε με το δώρο Πάσχα».

Οι εργαζόμενοι των οποίων ο μισθός είναι υψηλότερος των επιδομάτων, 534 ευρώ για τους μήνες από Μάιο μέχρι Οκτώβριο και 800 για τον Νοέμβριο θα βγουν ζημιωμένοι, ενώ όσοι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης είχαν χαμηλότερες από τα επιδόματα απολαβές στους αντίστοιχους μήνες, θα βγουν κερδισμένοι

«Άτοκο δάνειο προς το Δημόσιο» η καθυστερημένη καταβολή του μέρους του δώρου που αναλογεί στο κράτος

Έχει σημασία να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι το σύνολο του δώρου Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί από τον εργοδότη μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Για το μέρος του που αντιστοιχεί στις ημέρες αναστολής εργασίας κι άρα στο κράτος, οι εργοδότες θα περιμένουν να μπει στους λογαριασμούς τους.

Με τη διαφορά ότι η καταβολή του μέρους που αντιστοιχεί στις περιόδους αναστολής κι άρα στο κράτος να καταβληθεί έγκαιρα κι όχι στο τρίμηνο ή τετράμηνο, όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι. Αυτό ισοδυναμούσε με άτοκο δάνειο των επιχειρήσεων προς το ελληνικό Δημόσιο. Δεδομένου ότι το δώρο Χριστουγέννων είναι ένας ολόκληρος μισθός, είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις να μπορέσουν να στηρίξουν ταμειακά ένα τόσο μεγάλο κόστος».

«Συνέχεια της βλαπτικής μεταβολής που έχει επιφέρει η καταβολή επιδόματος»

Η μείωση που προκύπτει από την απόφαση της κυβέρνησης στο δώρο πολλών εργαζομένων είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την απόφαση που είχε παρθεί στην αρχή της πανδημίας για καταβολή επιδόματος στους εργαζόμενους που τίθενται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, αντί για κάλυψη ποσοστού του μισθού τους όπως έγινε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι συνέχεια της βλαπτικής μεταβολής που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι, όπως αυτή προέκυψε από το καθεστώς αναστολής στο οποίο αποζημιώνονται σε ένα μισθό που καθόρισε αυθαίρετα το κράτος και όχι στον πραγματικό μισθό που λάμβαναν από την επιχείρηση στην οποία εργάζονταν.

Πολλές υποχρεώσεις πληρώνονται προς το τέλος του χρόνου και το δώρο Χριστουγέννων χρησιμοποιείται για να κλείσουν «τρύπες» και τυχόν εκκρεμότητες. Τέλη κυκλοφορίας, δόσεις ΕΝΦΙΑ και πολλές άλλες. Με τη μείωση που προκύπτει, γίνεται ακόμα δυσκολότερο για τα νοικοκυριά να καλύψουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους και ειδικά για τους χαμηλόμισθους, αυτό μπορεί να σημαίνει και οικονομικό αδιέξοδο.

Η ίδια η κυβέρνηση με αυτή της την απόφαση πυροβολεί τα πόδια της, αφού τελικά δε θα εισπράξει προσδοκώμενα έσοδα.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος